Proiecte organizate de rețeaua reprezentanțelor ICR din străinătate cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2015

Pentru marcarea Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie, ziua poetului național Mihai Eminescu (1850-1889), de la a cărui naștere se împlinesc 165 de ani, Institutul Cultural Român, prin rețeaua celor 17 reprezentanțe din străinătate, organizează o serie de proiecte culturale destinate în egală măsură comunităților de români, care trăiesc în afara granițelor țării, cât și publicului local dornic să (re)descopere noi aspecte ale culturii române contemporane sau de patrimoniu. Astfel, vor avea loc spectacole de teatru, lansări de carte, evenimente literare, recitaluri de poezie, expoziții, concerte, proiecții de film, colocvii, ateliere de traducere ș.a.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Berlin găzduiește, în data de 15 ianuarie 2015, spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, cu actriţa Anca Hanu, în regia lui Tudor Lucanu. Monodrama Alinei Nelega prezintă în chip uneori tragic, alteori comic, episoade din viaţa persoanjului Amalia, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea la fel de confuză. Pioniera de odinioară, bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză, trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile din viaţa ei. Traumele nu o aduc însă în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare. Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, reconstruind teatral realităţile ultimilor 50 – 60 de ani de istorie naţională. Spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba germană.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale prin lansarea în Belgia şi Olanda a antologiei de lirică românească din Republica Moldova Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes (Floare de sânge cu petale ninse), în traducerea lui Jan H. Mysjkin și a lui Jan Willem Bos. Lansarea oficială va avea loc joi, 15 ianuarie 2015, la Poëziecentrum din Gent, în prezența poetului Nicolae Spătaru. De asemenea, volumul va fi prezentat în data de 16 ianuarie 2015 la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și în data de 17 ianuarie 2015 la Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos. În antologie sunt prezentaţi zece poeţi contemporani: Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Diana Iepure, Aura Maru, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Arcadie Suceveanu. Antologia dedicată poeziei din Republica Moldova constituie o premieră în spaţiul literar neerlandofon și continuă seria de volume de poezie românească publicate de Poëziecentrum cu concursul ICR Bruxelles.
Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la sediu, în data de 15 ianuarie 2015, sub egida Zilei Culturii Naţionale, un eveniment literar dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea revistei de cultură Familia din Oradea, concepută ca un spaţiu de manifestare a conştiinţei şi creativităţii naţionale în plan beletristic, destinat afirmării culturale a românilor. Ioan Moldovan, director şi Traian Ştef, redactor-şef al revistei Familia vor susţine prelegeri legate de apariţia şi activitatea publicaţiei. Şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment filologi, studenţi ai Catedrei de limbă română de la Universitatea ELTE din Budapesta şi traducători.Revista Familia a fost înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, scriitor român, publicist, animator cultural şi membru al Academiei Române, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale. Revista a devenit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea cea mai însemnată revistă românească din Imperiul Austro-Ungar, o emblemă a identităţii culturale naţionale. Aici avea să debuteze în 1866 poetul naţional Mihai Eminescu. De-a lungul timpului, în paginile revistei au fost publicaţi clasici ai literaturii române precum: George Coşbuc, care avea să debuteze în 1884 sub pseudonim, Octavian Goga, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron şi Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Şt. O. Iosif, Emil Isac.

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de Institutul Cultural Român de la Chişinău în data de 15 ianuarie 2015, cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică. Va urma un recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. În cadrul manifestărilor, tineri actori și artiști de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice îmbrăcați în costume de epocă, concepute de artistul plastic Iurie Matei, vor introduce publicul în atmosfera romantică a secolului XIX. Defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău, al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu“ din Republica Moldova şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.De asemenea, va fi vernisată expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!“, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău.

De asemenea, ICR Chişinău în colaborare cu Teatrul poetic „Alexei Mateevici“ din Chişinău organizează, spectacolul „Dor de Eminescu“, în data de 16 ianuarie 2015. Spectacolul este constituit din secvenţe din spectacole mai vechi cu aceeaşi tematică, momente poetice şi momente muzicale (romanţe pe versuri de Eminescu interpretate live).

Totodată, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău oganizează un concert extraordinar de muzică pentru marcarea Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc duminică, 18 ianuarie 2015, la Sala cu Orgă. În program: Limba română pe versurile lui Grigore Vieru de Vlad Burlea (pentru cor), recital din Mihai Eminescu susţinut de actorul Nicolae Jelescu; Monastirea Argeşului (tablouri epice după balada populară, versiunea lui Vasile Alecsandri) de Vlad Burlea. Lucrarea va fi prezentată în premieră absolută cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează, la sediu, vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale is Alive!“. Expoziția, compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Turcia și din fotografii recente ale acestora și ale urmașilor familiilor ce au părăsit insula Adakale pentru a se stabili în Turcia, a fost realizată de echipa ICR Istanbul împreună cu foto-jurnalistul Bogdan Cristel, cu sprijinul comunității Adakale din Turcia. La eveniment vor participa membrii comunității Adakale și fotograful Bogdan Cristel. Expoziția a făcut parte din proiectul Zilele Culturii Române 2014 și va aduce în atenția publicului turc o parte a moștenirii culturale comune mai puțin cunoscute. Seara Adakale va fi un bun prilej pentru ICR Istanbul să aducă mulțumiri comunității insularilor pentru sprijinul acordat în realizarea expoziției.
În perioada 8-25 ianuarie 2015, sub semnul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Lisabona va organiza în orașul Coimbra o serie de evenimente în colaborare cu două dintre instituțiile culturale de referință ale orașului: Muzeul Național Machado de Castro din Coimbra și Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra. După succesul de public și de presă repurtat de expoziția de ceramică „Lugares onde estarei/Locuri unde voi fi“ a artistei române Cristina Bolborea la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, unde a fost prezentată între 15 iulie 2014 – 4 ianuarie 2015, aceasta va fi itinerată la Coimbra, în perioada 15 ianuarie – 26 aprilie 2015. Vernisajul va avea loc în data de 15 ianuarie, la Muzeul Machado de Castro (Largo Doutor José Rodrigues, Coimbra) și va fi insoțit de o prelegere despre cultura română, susținută de dl. Daniel Nicolescu, director ICRL.În aceeași zi, la Teatro da Cerca de São Bernardo (Cerca de São Bernardo, Coimbra), este programat spectacolul „Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre“ de Matei Vişniec, în interpretarea actorilor de la compania de teatru Escola da Noite. Spectacolul va fi prezentat publicului portughez în perioada 8-25 ianuarie 2015.
Totodată, la Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra, se va desfășura un mini-ciclu de film românesc, în cadrul căruia vor fi prezentate filmele: Videogramele unei revoluții de Harun Farocki și Andrei Ujică, România (6 ianuarie 2015); After the revolution, r. Laurențiu Calciu (13 ianuarie 2015), Francesca, r. Bobby Păunescu (20 ianuarie 2015).

Institutul Cultural Român de la Londra sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o seară dedicată tradiţiilor româneşti, încă vii în era tehnologiei acaparatoare. Invitatul special al evenimentului din data de 15 ianuarie 2015 va fi Grigore Leşe, cel mai iubit interpret de muzică tradițională românească, descoperitor și păstrător al unor melodii străvechi, autentice, definitorii pentru identitatea și spiritul românești. Evenimentul, prilejuit de celebrarea Zilei Culturii Naţionale, este dedicat în egală măsură și unui alt aspect al vieţii tradiţionale: bogăția straiului popular. Pictată de Matisse şi devenită articol vestimentar preferat al generaţiei hippie, ia românească continuă să fie sursă de inspiraţie și pentru designerii contemporani. Expoziția „Măiastra – Povestea nespusă a iei“, care va fi deschisă în Sala Brâncuși a Institutului Cultural Român de la Londra (15 ianuarie – 16 februarie 2015), prezintă o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, precum şi de o selecţie de obiecte de design influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale, purtând semnăturile designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga, ş.a. Expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei“ este rezultatul colaborării Galeriei Galateca din București cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra, proiectul fiind inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.
Pentru marcarea Zilei Culturii Române şi a împlinirii a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în perioada 20-21 ianuarie 2015, la sediul Institutului, un colocviu și un atelier de traducere din opera lui Mihai Eminescu. Vor avea loc prezentări despre Eminescu și contextul literar și social al epocii sale, despre Eminescu și dificultățile traducerii, dar și despre oferta de cursuri propusă de Institutul Cultural Român de la Madrid pentru 2015. Prezentările vor fi urmate de un atelier de traducere. Evenimentul este dedicat, pe de o parte, elevilor de la cursurile de limba română desfășurate la sediul institutului, dar și elevilor de la seminarul de traductologie desfășurat la Universitatea Complutense și organizat în colaborare cu aceasta. Invitați: Dana Giurcă, profesoară și traducătoarea operei poetice eminesciene în spaniolă; Ricardo Alcantarilla, profesor și traducător, autor al unei teze de doctorat despre proza eminesciană la Universitatea Complutense; Angelica Lambru, scriitor și traducător, realizatoare a unei antologii de poezie românească contemporană publicată în Spania.
Sub titlul „Roata culturii românești“ / „The Wheel of Romanian Culture“, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale. Evenimentele vor avea loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a institutului, la Cenaclul „Mihail Eminescu“ al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.În 15 ianuarie 2015, va fi vernisată expoziția de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evoluția culturii naționale (Eminescu, Ion Luca Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Mateiu Caragiale, Bacovia, Ion Slavici, Emil Botta, Goga, Coșbuc, Ion Pillat, Adrian Maniu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Urmuz, Benjamin Fondane, H.P. Bengescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana etc.). Expoziția cuprinde peste 100 de portrete.

Afișul expoziției este reprezentat de celebra roată ce marchează parcurile, locurile de entertainment, sărbătorile tuturor generațiilor în România, dar și pretutindeni în lume. Roata culturii este și un concept al istoriei, esteticii și filosofiei culturii care indică mișcarea, ascensiunea și coborârea valorilor și a stilurilor, spiritul ludic și festiv, ingenuitatea, care definesc actele și creațiile culturale.
În data de 15 ianuarie 2015, va mai fi vernisată și expoziția de carte de la Institutul Cultural Român de la New York intitulată „Literatura română de la marii clasici la avangardă“. Expoziția cuprinde volumele scriitorilor și câteva copii după manuscrisele lor. Slide-show-rile și filmele documentare vor prezenta, pe toată durata evenimentului, instituții culturale, peisaje cu semnificație culturală, monumente și arhitectură de patrimoniu din România.

În ziua de 17 ianuarie 2015, directorul Institutului Cultural Român de la New York, dr. Doina Uricariu, va susține conferința „Eminescu: Scrisoarea continuă“, în cadrul unui amplu simpozion care se va desfășura sub auspiciile Cenaclului literar „Mihai Eminescu“, condus de scriitorul profesor dr. Theodor Damian. Institutul marchează astfel ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și participă la un simpozion care anual este dedicat acestui eveniment, în comunitățile românești de la New York.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Paris găzduiește, în perioada 14 ianuarie – 13 februarie 2015, expoziția de pictură și sculptură a artistei românce Silvia Radu. Expoziția cuprinde nouă lucrări de pictură de mari dimensiuni executate în perioada 1987-2013: Capiță la Pițigaia, Flori galbene și roșii, Crini roz, Copaci la Pițigaia, Primăvara, Vama Veche – Marea Roșie, Vama Veche – Marea Albastră, Vedere la Pițigaia, Flori galbene și albe. Acestora li se adaugă sculptura în ipsos pictat Înger.
De asemnea, Institutul Cultural Român de la Paris organizează în data de 15 ianuarie, la Sala Bizantină de la Palatul Béhague, un concert de pian susținut de Ana Antonia Tudose. În program: Mihail Jora, Domenico Scarlatti, W.A. Mozart, Paul Constantinescu, Martian Negrea, Carl Filtsch, Frédéric Chopin.

În data de 16 ianuarie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduiește lansarea romanului Viețile paralele de Florina Ilis, cu traducerea în limba franceză Les Vies parallèles, Editions des Syrtes, 2014, traducere Marily Le Nir. Întâlnirea autoarei cu traducătoarea va fi moderată de Thomas Stélandre și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Accademia di Romania din Roma organizează o prelegere despre viața și opera poetului național Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la nașterea sa, susținută de lect. Nicoleta Neșu, în Sala de conferințe Accademia di Romania. Evenimentul din 15 ianuarie se va încheia cu proiecția filmului Un bulgăre de humă (un film despre Mihai Eminescu și scriitorul Ion Creangă), r.: Nicolae Mărgineanu. În cadrul evenimentului va avea loc și o lectură de poezie în limbile română și italiană cu participarea studenților Universității „Sapienza“ din Roma.
Institutul Cultural Român de la Stockholm celebrează Ziua Culturii Naţionale la sediul său printr-un program care va cuprinde proiecţia celor trei episoade ale documentarului Wild Carpathia, o mini-expoziţie de carte, precum şi scurte prezentări despre România. Filmul Wild Carpathia, realizat de asociaţia britanică European Nature Trust, în parteneriat cu Travel Channel şi cu Autoritatea Naţională pentru Turism, prezintă partea „sălbatică“ a României, în special pădurile din munţii Carpaţi, considerate unul din ultimele teritorii nedomesticite din Europa. Documentarul combină aspecte din istoria Transilvaniei, de la daci la perioada medievală, cu imagini din România de astăzi. La finalul fiecărui episod, publicul va putea afla mai multe informaţii despre activitatea institutului, precum şi informaţii turistice despre România.
Gergely Tamás, reprezentant al Bibliotecii Internaţionale din Stockholm, va vorbi despre fondul de carte românească din colecţia bibliotecii, peste 2000 de volume de literatură, literatură de specialitate, cărţi audio şi filme româneşti. Publicul va putea consulta, de asemenea, volume româneşti traduse în limba suedeză, care fac parte din fondul Bibliotecii Municipale din Stockholm. Partenerii evenimentului: Biblioteca Internaţională din Stockholm, Biblioteca Municipală și Experience Transylvania.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în data de 21 ianuarie 2015, o seară literară dedicată lansării ediţiei aniversare a volumului Nişte ţărani de Dinu Săraru, la sediul Institutului. Evenimentul moderat de dr. Gina Pană, director ICR Tel Aviv, va cuprinde: lansarea ediţiei aniversare a volumului Nişte ţărani de Dinu Săraru (Editura Adevărul-Colecţia de autor), reeditare ce marchează 40 de ani de la prima ediţie a romanului (prezentarea cărții fiind făcută de autor) și o serie de prelegeri despre subiectul romanului etnografic Nişte ţărani. Viviana Săraru va susține o prezentare audio-video, însoţită de fragmente din arhiva Televiziunii Române, cu titlul „Ilustrarea fundalului socio-istoric de desfăşurare a acţiunii romanului Nişte ţărani“; Zoltan Terner va vorbi despre „Satul românesc prin prisma operelor lui Zaharia Stancu, Liviu Rebreanu, Marin Preda şi Dinu Săraru“, Prof. dr. Jean Askenasy va susține prelegerea cu titlul „Dinu Săraru, personalitate controversată?“.
Institutul Cultural Român de la Varșovia sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin organizarea unei suite de evenimente în Polonia. Primul dintre ele a fost un concert de muzică contemporană românească, în data de 9 ianuarie 2015. Orchestra Filarmonicii din Gorzów Wielkopolskich, avându-l ca solist pe flautistul Ștefan Diaconu, iar la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Florea, a susținut un concert, în programul căruia s-au regăsit lucrări de George Enescu, Cristian Florea și Ion Dumitrescu. De asemenea, a fost organizată în Varșovia o expoziție de fotografie în aer liber, cu imagini-simbol pentru cultura română: ceramica de Horezu, aflată pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO. Expoziția este realizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Ambasada României, fotografiile aparținând Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București (credit foto Marius Caraman). Evenimentul beneficiază de susținerea financiară a Societății Pesa din Bydgoszcz. Tot la Varșovia, în data de 17 ianuarie, va avea loc un eveniment cu povești românești, interpretate de actori profesioniști în limba română.
În data de 15 ianuarie 2015, în sala „Marian Papahagi“ a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale și a împlinirii a 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889) va avea loc o seară literară la care vor participa studenţii cursului de limbă, literatură și cultură română de la Universitatea Ca’ Foscari. Seara se va deschide cu proiecția unui fragment din primul documentar despre viaţa poetului, realizat în anul 1914, va continua cu momentul „Oraşele lui Mihai Eminescu“, concepută de studenţi, care vor prezenta prin imagini noi și de epocă locurile din orașele Botoșani, Iași și București care păstrează amintirea poetului, și se va încheia cu un recital de poezii alternate cu fragmente clasice interpretate la vioară. Traducerea textelor cuprinse în documentar a fost realizată de Adriana Runcan, secţiunea „Oraşele lui Mihai Eminescu“ este rodul colaborării dintre: Nicoleta Cheptea, Raluca Leach, Consuela Verdes, Enrico Cazzato și Leonardo Bressanin, iar poeziile vor fi recitate de Giulia Visentin, Olga Patras și Roxana Roman, cu acompianiament la vioară de Tatiana Gavriliţă.

Cu ocazia Zilei Culturii Române, Ambasada României la Viena şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează, în data de 15 ianuarie 2015, un concert susţinut de „Vienna String Duo“. Evenimentul se desfăşoară la Palais Schönborn, care găzduieşte Museum of Young Art Vienna şi marchează, totodată, finisajul expoziţiei „Add to Address Book“ a artistei Mirela Trăistaru. Vor interpreta Sorana Gâtlan şi Petra Pogady, iar repertoriul serii va îmbina piese de muzică clasică, cu influenţe din diferite stiluri muzicale.