NEWSLETTER
Dacă doriţi să primiţi newsletter-ul ICR, vă rugăm să introduceţi adresa de e-mail aici:

 
 
Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită şi în Polonia
Joi, 13 martie 2014 - Marţi, 01 aprilie 2014
În fiecare an, la 20 martie, 77 de membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Şi în Polonia, statele francofone dedică acestei aniversări, în luna martie, diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state. Pe tot parcursul acestei luni, atât la Varşovia, cât şi în importante oraşe poloneze - Cracovia, Poznań, Wrocław, Łódź - vor avea loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.

Institutele culturale şi ambasadele participante la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei au iniţiat un Festival de filme francofone care se va desfăşura la Varşovia. În cadrul acestuia, Institutul Cultural Român de la Varşovia va participa prin prezentarea filmului Trois exercices d’interpretation, în regia lui Cristi Puiu, a cărui proiecţie va avea loc la Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski din Varşovia, în data de 1 aprilie 2014. Festivalul de filme va mai include proiecţii ale unor producţii din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc.

O componentă importantă a evenimentelor dedicate francofoniei o reprezintă şi atelierele pentru copii. România va fi reprezentată printr-un atelier susţinut în 13 martie, la Mediateca Institutului Cultural Francez din Varşovia, în cadrul căruia vor fi citite poveşti româneşti traduse în limbile franceză şi polonă. Lucrările plastice realizate de copiii participanţi la ateliere vor fi expuse la Institutul Cultural Francez din Varşovia.

Totodată, în data de 20 martie, România - prin Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Varşovia - va organiza „Seara Gusturilor”, o manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va prezenta produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. În acest an „Seara Gusturilor” va fi găzduită de Ambasada României la Varşovia. Institutul va pregăti o expoziţie de fotografie dedicată culturii gastronomice tradiţionale româneşti printr-un element specific al ei, pâinea, prezentată în spaţiile Ambasadei. Materialele grafice, reprezentând pâinea în diferite forme şi contexte regionale şi rituale, au fost puse la dispoziţie de Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul de Etnografie din Chişinău şi de dna. Anamaria Iuga (etnolog al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti). [...]
Seară de poezie românească la Varşovia
Joi, 03 aprilie 2014  18:00
Institutul Cultural Român de la Varșovia va găzdui în seara de 3 aprilie a.c. (ora 18.00), un eveniment dedicat poeziei românești contemporane, avându-i ca invitați pe poeţii Alexandru G. Şerban şi Valeriu Butulescu. [...]
Secţiune specială dedicată filmelor româneşti la Festivalului Internaţional de Film „Primăvara filmelor” de la Varşovia
Duminică, 06 aprilie 2014 - Duminică, 13 aprilie 2014
În perioada 6-13 aprilie 2014 se va desfăşura la Varşovia cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Primăvara filmelor”. Institutul Cultural Român de la Varşovia va fi partener al Festivalului în organizarea unei secţiuni dedicate filmului românesc, intitulată „Fenomenul cinematografiei artistice din România”.

Secţiunea specială va include filmele Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru (2012), Poziţia copilului, regia Călin Peter Netzer (2013), Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu (2013). Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Praha din Varşovia. Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Praha din Varşovia (ul. Jagiellońska 26).

Mai multe informaţii: http://www.wiosnafilmow.pl [...]
„Aurul calator. Solidaritate dincolo de granițe” - simpozion internațional și expoziție fotodocumentară la Varșovia
Luni, 07 aprilie 2014 - Duminică, 13 aprilie 2014
În data de 7 aprilie va fi inaugurat la Varșovia Programul dedicat aniversării a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România, printr-o expoziție fotodocumentară și un simpozion cu titlul Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe, dedicate unui moment important din timpul perioadei Refugiului - găzduirea și securizarea tezaurului polonez de către România.

Dublul eveniment, organizat în colaborare de Ambasada României şi Institutul Cultural Român de la Varșovia, se va desfăşura în spațiile Operei Naționale din Varșovia, una dintre clădirile reprezentative ale capitalei poloneze, beneficiind de sprijinul meritoriu al Ambasadei Marii Britanii și Băncii Angliei, Băncii Naționale a Poloniei, Arhivelor Naționale ale României, Direcției Arhive Diplomatice – MAE, Arhivei Naționale Digitale Poloneze.
 
Alături de istorici și economiști polonezi, specialiști în subiectul propus spre dezbatere, simpozionul se va bucura de prezența domnului Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universității București. [...]
Participare românească la expoziţia de artă contemporană „Arena (where would I have got if I had been intelligent!)”, la Centrul de Artă Contemporană din Toruń
Vineri, 11 aprilie 2014 - Duminică, 28 septembrie 2014
În perioada aprilie – septembrie a.c., la Centrul de Artă Contemporană „Znaki Czasu” din Toruń se va desfăşura o amplă expoziţie de artă nouă, purtând titlul Arena (where would I have got if I had been intelligent!). Este cea de-a treia expoziţie dintr-o serie organizată sub tema „Perspective Multiple ale Artei”, al cărei debut a avut loc în anul 2011.

Prin lucrările şi artiştii prezentați, expoziţia își propune să urmărească modul în care arta plastică a reflectat şi reflectă momentele de criză care au marcat perioada scursă de la căderea zidului Berlinului până astăzi, fiind dedicată pluralismului formelor de implicare artistică şi culturală în mediul socio-politic actual. Din România au fost invitați să expună doi artiști cu o însemnată carieră internațională, Mona Vătămanu și Florin Tudor. [...]
„A FEW GRAMS OF RED, YELLOW, BLUE” - expoziție de artă nouă românească la Varșovia
Luni, 10 martie 2014 - Duminică, 08 iunie 2014
În perioada 10 martie – 8 iunie 2014, Centrul pentru Artă Contemporană Zamek Ujazdowski va găzdui cea mai mare expoziție de artă contemporană românească organizată de-a lungul vremii în Polonia, A FEW GRAMS OF RED, YELLOW, BLUE, o manifestare de o anvergură și valoare speciale, care face onoare deosebită culturii române și instituției care o reprezintă în capitala poloneză – Institutul Cultural Român de la Varșovia. Pentru a lua parte la expoziție au fost invitați artiști ai tinerei generații, care începând din anul 2000 au început să-și manifeste foarte pregnant prezența pe scena artistică, locală și internațională. Generația creatorilor români cu vârste de 30-40 de ani s-a maturizat în perioada comunistă, a fost martoră a descompunerii și căderii sistemului, a resimțit invazia bruscă și efectele culturii de consum în societatea românească; toate acestea le-au furnizat artiștilor o perspectivă specială, din care abordează reflecția artistică și formulează comentarii pe tema schimbărilor observate.

Creatorii aleși provin în principal din două centre culturale, București și Cluj, cu toate că o parte din ei locuiesc deja de ceva vreme în afara țării. Tema principală a expoziției este reflecția artistică asupra României contemporane, asupra prezentului ei, strâns legat de istoria recentă, de asemenea construirea identității, atât individuale, cât și colective. Aceste motive sunt vizibile în creația tinerilor artiști români la diferite niveluri ale discursului critic: raportarea la trecut, la tradiția artistică sau abordarea problemelor sociale actuale. Creația acestor artiști este caracterizată de o atitudine conceptuală puternică, în timp ce fiecare dintre ei, în felul său, demonstrează ideile și fenomenele care îl interesează. Lucrările lor îmbină autenticitatea deciziilor artistice cu maturitatea operării cu limbajul mediului ales – pictură, sculptură, instalație, performance, video.

Lista artiștilor ale căror lucrări vor alcătui ampla expoziție de la Varșovia, curatoriată de Ewa Gorządek, îi cuprinde pe: Anca Benera & Arnold Estefan, Apparatus 22, Mihuț Boșcu Kafchin, Irina Botea, Cătălin Burcea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Radu Comșa, Radu Cioca, Adrian Ghenie, Maxim Liulca, Ioana Nemeș, Alex Mirutziu, Anca Munteanu Rîmnic, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Cristian Rusu, Șerban Savu, Răzvan Sădean, Mona Vătămanu & Florin Tudor.

Spațiul Castelului Ujazdowski va găzdui, de asemenea, o expoziție conexă, concepută de Victor Man, purtând titlul Álmoskönyv/Cartea visului, cuprinzând lucrări ale artiștilor Ștefan Bertalan, Nagy Albert, Incze Ferenz, Miklóssy Gábor, Kancsura István, Fülöp Antal Andor, Anna-Bella Papp, Zoltán Huszárik.

Vernisajul evenimentului din 10 martie, conceput extrem de original și spectaculos, va fi marcat de o desfășurare de forțe impresionantă - invitarea majorității artiștilor și a unor manageri de galerii din România, care îi au în portofoliu pe artiștii prezentați, organizarea unei recepții și a unui concert susținut de trupa românească de muzică electronică Karpov not Kasparov (Eduard Gabia & Valeriu Borcos). Un alt element inedit din deschidere va fi performance-ul conceput de Alex Mirutziu în colaborare cu artistul Elias Merino, cu titlul Scotopolitic Objects #2 pentru cinci performeri și un impromptu electroacustic.

Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 8 iunie a.c. și va reprezenta un element central al programului varșovian din Noaptea Galeriilor 2014 (17-18 mai). Amplul eveniment este unul dintre proiectele majore pregătite de Institutul Cultural Român de la Varșovia în 2014. [...]
Expoziția de fotografie „Îndepărtat și apropiat. Peregrinări românești.” de Serge Vasilendiuc
Luni, 24 martie 2014 - Marţi, 15 aprilie 2014
Centrul de Cultură din Nowa-Huta din Cracovia
Galeria „Podróżników”
vă invită la expoziția de fotografie semnată de Serge Vasilendiuc
întitulată Îndepărtat și apropiat. Peregrinări românești.

Finisare expoziţie și proiecţie diapozitive: 25 martie 2014 (marți), orele 18:00, sala camerală
Invitat special: artistul plastic Mariusz Drohomirecki
Expoziţia este deschisă în perioada 25 februarie - 15 aprilie a.c. în complexul A

Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia.

Centrul de Cultură din Nowa-Huta
al. Jana Pawła II 232, 31-913 Cracovia [...]
Înscrieri la ateliere de traducere literară din polonă în română şi din română în polonă
Miercuri, 26 martie 2014 - Vineri, 27 iunie 2014
Traducătorii începători şi alte persoane interesate de traducerea literară din limba română în polonă şi din limba polonă în limba română sunt invitaţi să candideze pentru a participa la atelierele de traducere literară, organizate în perioada 23-27 iunie 2014 la Călimăneşti, România, de Institutul Cărţii de la Cracovia, Institutul Polonez din Bucureşti, împreună cu Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii.

În decursul celor cinci zile, traducătorii vor lua parte la cursuri practice din domeniul traducerii literare, precum şi la întâlniri cu editori, scriitori şi critici literari. Scopul atelierelor este perfecţionarea traducătorilor, îmbogăţirea cunoștinţelor despre literatura polonă și română contemporană, precum și dobândirea de capacităţi practice de a convinge editorii să publice traducerile. Cursurile vor fi ţinute de profesori universitari şi traducători consacraţi: Kazimierz Jurczak, Tomasz Klimkowski (Polonia), Constantin Geambaşu și Cristina Godun (România). [...]
Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna
Vineri, 06 iunie 2014 - Duminică, 08 iunie 2014
În perioada 6-8 iunie 2014, în oraşul Zlatna, din judeţul Alba, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna. FIFE Zlatna - singurul festival internaţional etnografic de film din România - îşi propune propagarea culturii şi tradiţiilor naţionale şi internaţionale, prin intermediul promovării tinerilor artişti, ajutând la formarea şi educarea cineaştilor independenţi.

Ediţia de anul acesta mizează pe o prezenţă naţională şi internaţională semnificativă, cu proiecţii ale filmelor de profil şi desfăşurarea unor evenimente etnografice, dar şi pe o vizibilitate mare având în vedere parteneriatele media aflate în curs de semnare.

Perioada înscrierii filmelor în competiţia festivalului este până la data de 15 mai 2014.

Mai multe informaţii pe www.etnofilmzlatna.ro [...]
Sâmbătă, 19 aprilie 2014 13:56
 Română |  Polski
CĂUTARE

NEWSLETTER


    SPUNE-I UNUI PRIETEN
Trimite la (e-mail):
*
De la (e-mail):
*
Mesaj (opţional):
Scrieţi în caseta de text codul din imaginea de lângă ea:
 » *