Noaptea Institutelor Culturale 2010

Vineri, 25 iunie 2010, va avea loc în Bucureşti cea de-a patra ediţie a Nopţii Institutelor Culturale. Organizată de EUNIC – Bucureşti, Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente propuse de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Polonez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei. Coordonatorul ediţiei din acest an este Institutul Polonez. Sunt programate 70 de evenimente, care se vor derula timp de peste 16 ore în 11 puncte din Bucureşti.
Pentru deplasarea între cele 11 centre în care au loc evenimente, organizatorii vor pune la dispoziţia participanţilor o cursă specială RATB şi 100 de biciclete.
Cursa specială RATB va circula pe traseul reprezentat pe hartă, în intervalul 23.00 – 04.00. Călătoria este gratuită.

Asociaţia Green Revolution va oferi 100 de biciclete, care vor putea fi închiriate gratuit din Parcul Tineretului (Bd. Şincai). Doritorii sunt rugaţi să trimită solicitarea în avans, la adresele pr@culturapoloneza.ro sau mirela@culturapoloneza.ro.


Fotografii în galeria de imagini

PROGRAM


British Council
Calea Dorobanţilor nr. 14

12.00-21.30 – 50% reducere @British *@British = biblioteca
**50% reducere = reducerile se oferă la toate abonamentele

18.00-20.00 – Testează-ţi cunoştinţele de limba engleză Evaluează-ţi rapid, corect şi gratis cunoştinţele de limba engleză!

18.00-21.00 – Cricket / Descoperă spiritul jocului! Combină teoria cu practica jocului, live sau pe Wii!
18.00-01.00 – Concurs de expresii englezeşti Ce vor să zică britanicii când spun despre cineva că este "wet blanket"??? Cunoscătorii vor primi premii distractive!
00.40-01.00 – Premierea câştigătorilor
20.00-21.00 – Lecţii de vals englezesc Marius Momocea & Suzana Bunescu (antrenori de dans/ finalişti în competiţii de dans sportive naţionale/ participanţi la concursuri internaţionale) – ne vor demonstra şi ne vor învăţa paşii de bază ai valsului englezesc pe ringul de dans al bibliotecii @British.

21.00-21.30 – Neil & James' Concert Profesori la British Council pe timp de zi, Neil & James se transformă în megastaruri cu propria coloană sonoră şi în acest an la Noaptea Institutelor Culturale!

21.30-23.00 / 01.00-2.40 – Proiecţie British Animation Awards (BAA) 2010 Cele mai bune scurtmetraje de animaţie britanice premiate în 2010.

23.00-00.40 – The Selector – DJ Show Experimentează cultura muzicală şi noile sound-uri ale Marii Britanii moderne!
'More radical in its programming than all music radio in Britain.' - The Guardian



Centrul Cultural al Republicii Ungare / Institutul Polonez
Delegaţia Valonia-Bruxelles în vizită
str. Gina Patrichi (fostă Orlando) nr. 8

14.00 – 6:3 sau meciul secolului / 6:3, avagy játszd újra Tutti!
Ungaria 1998, 90 min., reg. Tímár Péter, comedie subtitrată în limba română / proiecţie în clădire Meciul secolului – partida dintre echipa engleză şi cea maghiară – a început la trei şi un sfert după-amiaza, pe 25 noiembrie 1953. În teren intra "echipa de aur" a Ungariei împotriva englezilor neînfrânţi.

În curte vă aşteaptă Institutul Polonez şi jucăria urbană SANDO, realizată de Eldercut. Ea va fi personalizată de Titi Ciocan şi Nicolae-Aurel Duţă, creatorii SANDO, şi de alţi trei artişti invitaţi. SANDO este o jucărie realizată din răşină specială, turnată şi personalizată manual, este produsă în serii limitate şi poate deveni obiect de colecţie. Începând cu ora 19.00, jucăriile create de artiştii români vor fi prezentate în clădire, sub forma unei expoziţii.

16.00 – Puskás. Hungary
Ungaria 2009, 116 min., reg. Almási Tamás, documentar subtitrat în limba română / proiecţie în clădire Povestea lui Puskás este una hollywoodiană – a pornit dintr-un cartier mărginaş şi a ajuns pe culmile succesului mondial, devenind un star care toată viaţa a făcut exclusiv ceea ce i-a plăcut şi ceea ce a ştiut cel mai bine: a jucat fotbal.

18.00 – Recital Chopin susţinut de pianistul Toma Popovici În program:
Balada nr. 4 în fa minor, op. 52
Sonata nr. 3 în si minor, op. 58
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa prof. Dana Borşan, Toma Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universităţii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han. În prezent este profesor asociat şi doctorand al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Laureat a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, are o bogată activitate concertistică alături de orchestre de renume din România şi SUA.

19.00 – Expoziţie / Jucăria urbană SANDO
SANDO este o jucărie realizată din răşină specială, turnată şi personalizată manual, este produsă în serii limitate şi poate deveni obiect de colecţie.

19.30 – Expoziţie de fotografie semnată Zalka Imre
Prin fotografiile sale, Zalka Imre reînvie farmecul Bucureştiului de altădată. Pe lângă expoziţia de fotografii realizate cu tehnici aproape uitate ale secolului al XIX-lea, Zalka Imre, pasionat al acestor vechi metode de lucru cu filmul, va intra pentru o noapte în postura unui fotograf ambulant, aşa cum puteam întâlni în târgurile de odinioară.
20.00 – Fotbalul vremurilor vechi / Régi idők focija Ungaria 1973, 78 min., reg. Sándor Pál, comedie subtitrată în limba română / proiecţie în clădire
Filmul evocă în stil burlesc şi pantomimic lumea cinematografiei şi a fotbalului din anii '20. Sloganul filmului, Ne trebuie o echipă!, a devenit un motto al vieţii cotidiene din Ungaria. În acest film chiar există o echipă: creatori excepţionali, alături de actori remarcabili, transformă timpul petrecut în faţa ecranului în clipe de neuitat.

20.30 – Meci de fotbal Chile – Spania Pe peretele-ecran imens din curtea Centrului vom proiecta meciul Chile-Spania din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, Africa de Sud 2010.
Sunteţi bineveniţi în echipament de fotbal – tricouri, fulare, jampiere etc. – indiferent de culorile ţărilor pe care le susţineţi.

23.00 – Mare degustare mare! Vă aşteptăm cu produse tradiţionale poloneze şi ungureşti. Mâncăruri dintre cele mai complicate şi mai savuroase din bucătăria celor două ţări. În curte, de-a lungul întregii Nopţi, va fi deschis şi un târg de gastronomie ungurească.

24.00 – Stadionul vagabonzilor / Boisko bezdomnych
Polonia 2008, 119 min., reg. Kasia Adamik Eroul principal al filmului este Jacek Mróz, un fost jucător al reprezentativei naţionale de fotbal a Poloniei, căruia o accidentare i-a întrerupt foarte devreme cariera. Acum în vârstă de 40 de ani, Jacek a devenit alcoolic şi nu îşi poate găsi locul în mediul sportiv. Familia îl alungă de acasă şi ajunge pe stradă, întâlnind un grup de vagabonzi. Devin prieteni şi formează o echipă de fotbal, pe care antrenorul Jacek îi duce direct la Campionatul Mondial de Fotbal al Vagabonzilor.

2.00 – Guitar Summit
Chitariştii Leszek Cichoński (Polonia), Paolo Loveri (Valonia-Bruxelles) şi A.G. Weinberger (România) acompaniaţi de vocea şi flautul lui Török Ádám (Ungaria) se vor alătura pentru un concert răsunător în Noaptea Institutelor, în curtea Centrului.
4.00 – Dans cu formaţia GÖNCÖL În curtea centrului, formaţia GÖNCÖL (Ungaria) ne va delecta şi învăţa în acelaşi timp dansuri populare ungureşti.




Centrul Ceh Bucureşti
str. Ion Ghica nr. 11 (lângă Biserica Rusă)
Sala de lectură a Teatrului ACT, Calea Victoriei nr. 126, et. 2

O NOAPTE MAGICĂ CU MAGICIANUL FILMULUI KAREL ZEMAN

15.00 / expoziţie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Ceainăria Teatrului ACT / Sala de Lectură 22.00 / expoziţie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Centrul Ceh / Sala Mică 22.00 / Invenţia Diabolică / Sala Mare 23.00 / Workshop de Animaţie Stop Motion / Ceainăria Teatrului ACT / Sala de Lectură 00.00 / Film / Krabat – Ucenicul Vrăjitorului / Sala Mare 02.00 / Film / Dirijabilul Furat / Sala Mare 04.00 / Shorts Karel Zeman / shorts FAMU / Sala Mare
Ştim că vă plac poveştile şi de aceea anul acesta vă pregătim o seară cu adevărat magică.
Vă aşteptăm cu filme de scurt şi lung metraj, animaţii, o expoziţie de fotografie şi nelipsita bere cehească Pilsner Urquell.
Începem la 22h00 cu un film SF, continuăm la 00h00 cum altfel decât cu o poveste de groază, la 02h00 rupem vraja cu un fantasy iar după 04h00 vă lăsăm în compania filmelor de scurt metraj ale lui Karel Zeman si ale studenţilor de la FAMU.

Şi pentru că nu putem avea atâtea evenimente în acelaşi loc, o parte din expoziţia de fotografie Magicianul filmului Karel Zeman se mută la Sala de Lectură a Teatrului ACT unde vă aşteapă de asemenea o atmosferă magică. Tot la Sala de Lectură aveţi ocazia să participaţi la un workshop unic. Invitat special să ne înveţe tainele animaţiei este Octav Ureche. Dacă sunteţi pasionaţi de animaţie, fie ea stop motion, clay motion sau grafică, aşteptăm să vă înscrieţi pe site-ul Sălii de Lectură www.saladelectura-act.ro, pentru a vă asigura participarea gratuită.

KAREL ZEMAN
Regizorul Karel Zeman a creat o serie de filme remarcabile prin creativitatea lor şi prin combinaţia de live-action cu animaţii şi efecte speciale. Născut şi crescut în Moravia, el a început cu decorarea de ferestre şi pictatul de postere. Mai târziu, Zeman a realizat şi câteva reclame. La mijlocul anilor '40, l-a creat pe domnul Prokouk birocratul, un popular personaj de desene animate. De asemenea, a început să creeze filme de scurt metraj şi să experimenteze cu diferite tipuri de animaţie, folosind desene şi marionete. În lung metrajele sale, Zeman foloseşte filmul ca pe un mijloc de a crea fantezie nu de a re-crea realitatea. Stilul vizual al efectelor animate este similar cu ilustraţiile originale din cărţile lui Jules Verne. Filmele sale sunt o combinaţie între actori şi animaţie cu ajutorul efectelor speciale. Marele succes al acestor filme SF şi Fantasy este un omagiu adus lui Zeman pentru simţul umorului şi stilul său unic de a povesti, dar şi pentru tehnica şi originalitatea sa. Deşi majoritatea filmelor lui Zeman sunt destinate copiilor, acestea posedă un spirit sofisticat şi un stil vizual care reuşesc să îi încânte şi pe adulţi.

MAGICIANUL FILMULUI KAREL ZEMAN
Expoziţia Magicianul Filmului, Karel Zeman este alcatuită din 38 de fotografii şi hărţi produse de Zeman la studioul lui de film din Zlín, între 1945 şi 1980. Autorul expoziţiei este Pavel Taussig, istoric de film . Aceste fotografii alb-negru comemorează cele mai faimoase filme ale lui Zeman: live-action, animaţii şi combinaţii între cele două..

22.00 / Sala Mare / INVENŢIA DIABOLICĂ THE DEADLY INVENTION
Vynález zkázy, Rep. Cehă, 1958, 82 min.
Regie: Karel Zeman
VO cehă / subtitrări în română
Acest film este o lume a minunilor, cu o abundenţă de aer fantastic, submarine şi invenţii pământeşti, plus un laborator uriaş într-un crater vulcanic şi o bătălie epică cu un calamar gigant. Inventatorul ingenios al unui explozibil puternic este răpit de un conte asemănător căpitanului Nemo, care-l poartă către o insulă misterioasă unde intenţionează să folosească invenţia cu scopuri malefice. Cu toate acestea, asistentul credincios al inventatorului reuşeşte să oprească planurile contelui de a cuceri lumea. Acest film, primul în care Zeman introduce combinaţia unică de actori, păpuşi, desene animate şi ilustraţii bazate pe romanele lui Verne, i-a adus acestuia premiul Expo la Bruxelles Expo 1958, şi multe alte premii la festivalurile din Franţa.

00.00 / Sala Mare / KRABAT – UCENICUL VRĂJITORULUI
KRABAT – THE SORCERER'S APPRENTICE Čarodějův učeň, Rep. Cehă, 1977, 71 min.
Regie: Karel Zeman
VO cehă / subtitrări în română
Krabat - Ucenicul vrăjitorului, este un film fantastic, de animaţie, realizat în 1977 de Karel Zeman şi care are ca sursă de inspiraţie povestea Moara satanică a lui Otfried Preußler şi basmul popular sârb pe care se bazează aceasta. Krabat, un tânar cerşetor care trăieşte în Lujiţa, la începutul secolului XVIII, îşi doreşte să devină ucenicul unui vrăjitor rău. Împreună cu alţi băieţi, el munceşte la moara vrăjitorului ca sclav, în timp ce învaţă magia neagră: cum ar fi să se transforme într-un corb sau în alte animale. La fiecare Crăciun, unul dintre băieţi trebuie sã îl înfrunte pe maestru într-un duel magic pe viaţă şi pe moarte, duel în care băieţii nu au nici o şansă pentru că nimeni în afară de maestru nu are permisiunea de a citi din cartea acestuia de magie. Cu toate acestea, Krabat începe să se strecoare noaptea pentru a citi din această carte interzisă. Pe ultima pagină, el găseste fraza: „Dragostea este mai puternică decât orice vrajă..."

02.00 / Sala Mare / DIRIJABILUL FURAT THE STOLEN AIRSHIP
Ukradená vzducholoď, Rep. Cehă, 1966, 88 min.
Regie: Karel Zeman
VO cehă / subtitrări în română
Povestea este inspirată din cartea lui Jules Verne „Doi ani de vacanţă". Antreprenorul Findeys prezintă un dirijabil umplut cu gaz non-inflamabil la Expoziţia Jubileului de la Praga în anul 1891. Cinci băieţi (Jakoubek, Tomáš, Martin şi gemenii Pavel şi Petr) sunt invitaţi pentru un zbor gratis. Aceştia îşi iau zborul fără echipaj şi ajung pe o insulă undeva în ocean. Ei descoperă aici casa Căpitanului Nemo şi un port pentru nava sa Nautilus. Dirijabilul este căutat de armată pentru că în el este ascunsă o cutie cu brevetul invenţiei lui Findeys. Jurnalistul Ardan, de la tabloidul Světozor, este şi el în căutarea supravieţuitorilor. Băieţii sunt în cele din urmă salvaţi de cehul Tenfield, atunci când acesta ajută la suprimarea unei revolte a marinarilor. Zeman prezintă toate acestea printr-o exagerare plină de umor, privind nostalgic spre epoca invenţiilor.


Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti
Calea Victoriei nr. 26

14.00 – Prezentarea companiei aeriene "AeroSvit".
Cu prilejul lansării noii curse aeriene directe KIEV-BUCUREŞTI - KIEV. Compania ucraineană "AEROSVIT Airlines" a lansat recent cursa directă Kiev (Borispil) - Bucureşti (Otopeni) şi retur. Operatorul ucrainean va avea 4 curse săptămânale Kiev-Bucureşti şi retur (luni, marţi, joi, vineri). Biletele pot fi cumpărate la Agenţia "REGIONAL AIR SUPORT" (Şos. Bucuresti-Ploieşti nr. 14-22, Bucureşti) sau la orice agenţie de turism acreditată IATA.

15.00 – Prezentarea publicaţiilor Uniunii Ucrainienilor din România
Vor fi prezentate cărţi, reviste şi alte publicaţii în limbile ucraineană şi română editate de Uniunea Ucrainienilor din România. Vor participa scriitori–membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
16.00 – Recital de poezie ucraineană pentru copii Vor participa membrii redacţiei jurnalului pentru copii "Dzvonyk" editat de Uniunea Ucrainienilor din România, precum şi autori de literatură pentru copii - M. Korsyuk, L. Doroş, M. Traistă.

17.00 – Concertul "Mozaicul ucrainean din România" Participă grupuri artistice ucrainiene din România: "Zorya" din Bucureşti, "Secea Dunăveană" din Tulcea ş.a.

18.00 – Poezia avangardei ucrainiene. Seară literară (Recital de poezie avangardistă ucraineană tradusă în limba română)
Participă scriitori români şi actori din Bucureşti, membrii redacţiei revistei de cultură "Vatra"(Târgu Mureş).
19.00 – Prezentarea videoclipurilor cu oraşele ucrainene care vor găzdui Euro-2012:
Kiev, Harcov, Lvov, Doneţk.
22.00 – Cafe-concert susţinut de violonista Natalia Colotelo-Pancec şi chitaristul Dan Vasilescu
Natalia Colotelo-Pancec, membră în cadrul partidei de vioară I în orchestra simfonică şi de cameră a Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, este laureata premiului al III-lea la Concursul Internaţional de Muzică "Jeunesses Musicales" (2003), a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Dan Vasilescu, membru al trupei ACUM (solist, chitară, muzicuţă), este laureatul a numeroase festivaluri de muzică folk.
Cei doi artişti se impun printr-o caldă prezenţă scenică şi prin diversitatea genurilor de interpretare.

23.00 – Proiecţia filmului "Gramota pierdută" (după comedia omonimă a lui Nicolai Gogol)
24.00 – Prezentarea videoclipurilor cu oraşele ucrainene care vor găzdui Euro-2012:
Kiev, Harcov, Lvov, Doneţk.
03.00 – Audiţii live ale posturilor ucrainiene de televiziune muzicală M1 şi M2
M1 – unul dintre cele mai apreciate programe muzicale de pe piaţa ucraineană de televiziune. Hit-paraduri, cei mai populari interpreţi de muzică pop ucraineană şi internaţională. M2 – canal de televiziune dedicat iubitorilor de muzică ucraineană şi rusă, muzică de estradă, clasică şi contemporană, de la jumătatea secolului al XX-lea şi începutul secolului XXI.


Fundaţia Culturală Greacă
Bd. Pache Protopopescu nr. 7

Evenimente organizate la sediul Fundaţiei:
19.00-20.30 – Învăţaţi limba greacă
• Joc de cuvinte cu premii • ABC - primii paşi în învăţarea limbii greceşti
• Să cântăm greceşte!

Evenimente găzduite de alte institute culturale:

22.00 – Proiecţia filmului El Greco, regia Iannis Smaragdis (Grecia-Spania-Ungaria, 2007, 119 min) Eveniment găzduit de Institutul Cervantes.
El Greco este un film dedicat lui Domenikos Theotokopoulos, unul dintrei cei mai importanţi pictori greci. Filmările au avut loc în oraşul Heraklion din Creta (locul în care s-a născut şi a copilărit cel care urma să fie cunoscut sub numele de El Greco), în insula Rhodos, în Atena, precum şi în câteva localităţi din Spania. Muzica este semnată de Vangelis, care a colaborat, astfel, pentru a doua oară cu regizorul Yannis Smaragdis, după filmul Kavafis din 1996. Potrivit lui Yannis Smaragdis, filmul El Greco „este povestea epică a unui artist grec care a refuzat compromisul, a unui luptător pentru libertate. Este o călătorie a luminii, în încercarea ei de a transcende tenebrele vremurilor sale şi de a ajunge pe tărâmul divinului".

22.30-00.30 – Muzică grecească rebetiko Eveniment găzduit de Institutul Cultural Român.
Foteini Velesiotou, împreună cu formaţia sa muzicală (Lakis Chalkias – bouzouki, Makis Pantsios – chitară, voce, Dimitrios Tsiolchas – acordeon, voce), prezintă o selecţie de cântece rebetika postbelice, cântece populare şi balade greceşti. Foteini Velesiotou este cunoscută pentru vocea sa inconfundabilă şi pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fără „înflorituri". Ea nu „joacă" rolurile versurilor, nu participă la structura lor dramatică, putând, tocmai de aceea, să redea substanţa cântecului, care îndrăzneşte să atingă răni lăuntrice, evitând sentimentalismul ieftin şi superficial.Genul de muzică rebetiko a luat naştere la începutul secolului XX, în mediul urban (în Grecia continentală şi în Asia Mică), fiind asociat cu taverna, ouzeria, haşişul sau închisoarea. Deşi a fost, la început, un gen cultivat de marginalii, inadaptaţii şi răzvrătiţii societăţii, rebetiko s-a bucurat, după anii '20, de o largă popularitate, fiind considerat astăzi un gen deja „tradiţional".


Institutul Cervantes str. Marin Serghiescu nr. 12

În grădina Institutului
20.00 – Lansare de carte / Traducerile din poveste de Luminiţa Voina-Răuţ, Editura Vellant, 2009. Participă: Luminiţa Voina-Răuţ, Dan Pleşa, Cornelio Rădulescu
21.00 – Lansare de carte / Jocul îngerului de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Dragoş Cojocaru, Editura Polirom, 2009) şi lectură în avanpremieră din Marina de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Ileana Scipione, Editura Polirom, în curs de apariţie). Participă: Elisabeta Lăsconi, Ileana Scipione, Bogdan Alexandru Stănescu
22.00 – Proiecţia filmului El Greco, regia Iannis Smaragdis (Grecia-Spania-Ungaria, 2007, 119 minute). Program oferit de Fundaţia Culturală Greacă. El Greco este un film dedicat lui Domenikos Theotokopoulos, unul dintrei cei mai importanţi pictori greci. Filmările au avut loc în oraşul Heraklion din Creta (locul în care s-a născut şi a copilărit cel care urma să fie cunoscut sub numele de El Greco), în insula Rhodos, în Atena, precum şi în câteva localităţi din Spania. Muzica este semnată de Vangelis, care a colaborat, astfel, pentru a doua oară cu regizorul Yannis Smaragdis, după filmul Kavafis din 1996. Potrivit lui Yannis Smaragdis, filmul El Greco „este povestea epică a unui artist grec care a refuzat compromisul, a unui luptător pentru libertate. Este o călătorie a luminii, în încercarea ei de a transcende tenebrele vremurilor sale şi de a ajunge pe tărâmul divinului".

00.00 – 5.00 – Proiecţii de lungmetraje spaniole
• 00.00 – Smoking room, regia Roger Gual (Spania, 2002, 90 minute; subtitrat în limba română) Sucursala spaniolă a unei firme americane este obligată să aplice legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Începând din acel moment, cei care doresc să fumeze trebuie să facă acest lucru ieşind din clădire, în stradă. Ramírez, unul dintre angajaţi, strânge semnături pentru ca să li se acorde o sală în care să poată fuma, un "smoking room". În aparenţă, toată lumea îl susţine, doar că atunci când vrea să reia subiectul petiţiei, fiecare dintre semnatari găseşte un motiv să se retragă de pe listă.

01.30 – Las Huellas borradas, regia Enrique Gabriel Lipschutz (Spania, 1999, 100 minute; subtitrat în limba engleză) Higueras, un sat mic din provincia spaniolă León, trăieşte cu spaima că va fi acoperit de apele unui lac de acumulare. După mulţi ani petrecuţi în exil în Argentina, Manuel Perea, un scriitor sceptic, se întoarce în satul natal ca să trăiască alături de consătenii lui tragedia care îi pândea.

03.15 – Sé quien eres, regia Patricia Ferreira (Spania, 2002; subtitrat în limba română) Paloma, o tânără psihiatră devine directorul unei clinici din Galicia. Primul pacient pe care îl întâlneşte îi stîrneşte curiozitatea. Mario suferă de sindromul Korsakov, o formă destul de spectaculoasă de amnezie, în sensul că memoria atât cea imediată cât şi cea de lungă durată îi este afectată şi suferă de un deficit de percepţie a timpului. Intrigată, Paloma întreprinde o călătorie prin trecutul lui Mario.

În sala de proiecţii - Program de filme documentare
19.00 – 23.00 – Forumul Cultural Austriac în vizită
Evenimentele vor fi găzduite de Institutul Cervantes.
19.00 – Focus asupra Austriei / Fokus auf Österreich
Colaj de scurtmetraje, Austria, 90 min. Regia: Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich, Edith Stauber, Bady Minck
Acest program de 90 de minute cuprinde filme de scurtmetraj austriece. Colajul constituie încercarea de a prezenta diferite poziţii ale tinerilor cineaşti austrieci. În prima parte a programului sunt prezentate, în filme mai scurte, intervenţiile individuale ale regizorilor Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich şi Edith Stauber. În filmele lor, topografia alpină a Austriei ca idilă pietrificată, precum şi imaginea dureros schimonosită a istoriei joacă un rol important. Cea de-a doua parte a programului cuprinde filmul multiplu premiat al lui Bady Minck, "La început a fost privirea" (2003), în care toate clişeele imaginabile ale Austriei, fie vizuale, fie de natură istorică, sunt compuse într-un colaj plin de umor.

20.30 – Crima din Santa Cruz / Santa Cruz por ejemplo…
Austria/Spania, 2005, 66 min. Regia: Günter Schwaiger, imaginea: Hermann Peseckas
Santa Cruz por ejemplo… este un film documentar realizat de producătorul Günter Schwaiger, împreună cu etnologul Hermann Peseckas despre masacrul din 1936, săvârşit de falangişti şi adepţii lui Franco. Filmul porneşte de la istoria satului spaniol Santa Cruz de la Salceda. În 2003, la aproape 70 de ani de la masacru, se decide deschiderea gropii comune, astfel încât osemintele victimelor să poată fi analizate genetic şi înhumate în mod adecvat. Regizorii aduc la lumină fapte despre care istoria Spaniei nu dezvăluie nimic.
"´Crima din Santa Cruz´ este un film reţinut, care nu face uz de cuvinte mari, de o atitudine agresivă …" - Ernst Hackl, Die Presse

21.30 – Paradisul lui Hafner / Hafners Paradies Austria/ Spania, 2007, 74 min.
Regia: Günter Schwaiger
Înconjurat de prietenii săi nazişti, fostul crescător de porci, inventator, playboy, dar îndeosebi fost ofiţer SS Hafner trăieşte în Spania şi visează la venirea celui de al IV-a Reich. În cursul filmului, fostul ofiţer SS Hafner ne introduce în lumea sa întunecată şi grotescă pe care a clădit-o după bunul său plac şi în care îşi duce existenţa cu mare mândrie. În cele din urmă însă, realitatea îşi spune cuvântul…
"Pentru mine, întâlnirea cu Paul Maria Hafner, fost ofiţer SS, a fost respingătoare şi magnetizantă totodată. Pentru prima oară am putut vorbi cu o persoană implicată în cel de al III-lea Reichi şi am putut afla răspuns la întrebările mele, care păreau de nerăspuns". - Günter Schwaiger

23.00 – Proiecţii de filme documentare spaniole
23.00 – La Doble Vida del Faquir
Spania, 2004, 90 min., regia Elisabet Cabeza şi Esteve Riambau, subtitrat în limba engleză Scena unui colegiu din Sant Julia de Villatorta în 1937, în plin război civil, un cineast în clandestinitate şi un grup de copii deghizaţi în sultani şi fachiri filmează o peliculă de aventuri. Protagoniştii filmului retrăiesc acele clipe când puteau să se ascundă în spatele turbanelor, deşi realitatea impunea propriul ei bal mascat, cel al uniformelor militare.

00.30 – Pablo G. del Amo
Spania, 2005, 63 min., regia Diego Galan, subtitrat în limba engleză Documentarul tratează traiectoria personală a unui editor de film. Atât prin vocea protagonistului cât şi a celor cu care a lucrat, documentarul străbate perioada dintre 1927 până la moartea editorului în 2004. Printre cineaştii spanioli intervievaţi sunt: José Luis García Sánchez, José Luis Borau, Montxo Armendáriz, Vicente Aranda, Mario Camus, Miguel Picazo, Víctor Erice, Jaime Chávarri, Basilio Martín Patino, Gerardo Vera, David Trueba, Manuel Vicent, Teddy Villalba, Elías Querejeta, Manuel Gutiérrez Aragón, Eloy de la Iglesia, Fernando Fernán-Gómez, José Salcedo, Carlos Saura, Pedro Almodóvar, Isabel do Carmo, José Manuel Alves, Teresa Ferreira, Raúl Solnado, Fernando Lopes y José Fonseca.

01.30 – 14 Kilometros Spania, 2007, 95 min., regia Gerardo Olivares, subtitrat în limba engleză
14 kilometri separă Africa de Europa. Alături de Buba, Violeta şi Mukela străbatem un drum lung şi primejdios prin Sahara şi vedem ceea ce mijloacele de comunicare nu ne arată niciodată. (Premiul pentru cel mai bun Film Valladolid 2007)

03.15 - Hay motivo! Spania, 2004, v.o. spaniolă, 100 min., subtitrat în limba engleză

Un număr de 32 de scurtmetraje realizate de cineaşti spanioli în care denunţă situaţia politică şi socială din Spania anilor 2000-2004.

Pe lângă evenimentele menţionate în program, oferim vizitatorilor, prin bunăvoinţa restaurantului Salsa Picante, sangría, tortilla de patatas şi băuturi răcoritoare.



Institutul Cultural Român Aleea Alexandru nr. 38
17.30-18.30 – Romania(n) in a nutshell - Cursuri de limba română pentru străini în Bucureşti / Romanian Language Classes for Foreigners in Bucharest - lecţie demonstrativă - Biblioteca Betty and David Jones, ICR Sunteţi curioşi de ce cursurile de limba română Romania(n) in a nutshell, organizate de Institutul Cultural Român încă din 2008, sunt din ce în ce mai populare printre străinii rezidenţi în Bucureşti? Puteţi afla participând la lecţia demonstrativă de limba română, pentru nivelul de începători, susţinută de echipa de profesori ICR. Nu vă vine să credeţi că puteţi învăţa limba română într-un timp scurt? Vă e dor de momentele plăcute din timpul cursurilor la care aţi participat? Vă aşteptăm la o lecţie specială, în cadrul Nopţii Institutelor Culturale!

18.30-20.30 – Romanian Piano Trio la Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi – Sala Mare
Ce-i mai uşor şi sublim de ascultat decât o lucrare de Mozart? Ce-i mai serios şi fascinant decât una de Beethoven? Şi ce e mai spumos şi plin de spirit decât un opus de Haydn? Evident, nu multe lucruri. Triada clasicismului vienez, izvorul unei lumi muzicale ce poate fi considerată Gradina Paradisului sonor, minunea unor compoziţii incredibil de frumoase – toate acestea vor sălăşlui în dialogul unui careu de aşi: Dan Dediu şi Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail) la Noaptea Institutelor Culturale, în cea de-a treia întâlnire a programului Restul e muzică…
20.30-02.00 – Expoziţie de fotografie cu şi despre ICR – Grădină
În acest an ne-am gândit să vă propunem o expoziţie de fotografie – cu şi despre ICR - realizată de prietenii Institutului Cultural Român. I-am invitat pe toţi să participe: fotografi profesionişti sau neprofesionişti, artişti consacraţi, în devenire sau în aşteptare. Am lansat concursul pe Facebook, am adunat fotografii de la membrii grupului ICR şi i-am rugat pe cei peste 2100 de prieteni online să voteze imaginile favorite. Selecţia va fi expusă în cadrul Nopţii Institutelor, când aşteptăm şi opiniile voastre. Vă invităm să alegeţi cele mai bune fotografii, iar noi le vom premia în zori de zi.
• 21.30-22.30 – Spectacol de pantomimă România. Închis pentru inventar - Sala Mare
Spectacolul a fost special conceput pentru proiectul Generaţia 89 (derulat de Institutul Cultural Român împreună cu partenerii săi din grupul EUNIC) şi prezintă viziunea tinerilor actori Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Huluba asupra României comuniste. Despre românii care au încercat să emigreze în perioada comunismului s-a scris mult. Despre Securitatea care pândea fiecare mişcare s-a tot vorbit. Pentru cozile interminabile de la carne, lapte şi fructe stau mărturie numeroase fotografii şi relatări din epocă. Dar cum era, de fapt, viaţa de zi cu zi a unei familii din România? Care erau problemele şi bucuriile lor?

• 22.30-00.30 – Muzică grecească rebetiko, concert oferit de Fundaţia Culturală Greacă - Grădină Foteini Velesiotou, împreună cu formaţia sa muzicală (Lakis Chalkias – bouzouki, Makis Pantsios – chitară, voce, Dimitrios Tsiolchas – acordeon, voce), prezintă o selecţie de cântece rebetika postbelice, cântece populare şi balade greceşti. Foteini Velesiotou este cunoscută pentru vocea sa inconfundabilă şi pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fără „înflorituri". Ea nu „joacă" rolurile versurilor, nu participă la structura lor dramatică, putând, tocmai de aceea, să redea substanţa cântecului, care, deşi îndrăzneşte să atingă răni lăuntrice, nu are niciodată în vedere sentimentalismul ieftin şi superficial.
Genul de muzică rebetiko a luat naştere la începutul secolului XX, în mediul urban (în Grecia continentală şi în Asia Mică), fiind asociat cu taverna, ouzeria, haşişul sau închisoarea. Deşi a fost, la început, un gen cultivat de marginalii, inadaptaţii şi răzvrătiţii societăţii, rebetiko s-a bucurat, după anii '20, de o largă popularitate, fiind considerat astăzi un gen deja „tradiţional".

• 00.30-02.00 – Proiecţie de filme realizate în 2009 la Aristoteles Workshop – Grădină
Produs în 2009 la Sibiel, de Aristoteles Workshop - un program anual unic de training, dezvoltare şi producţie de film documentar - Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, este un film despre doi prieteni din Munţii Apuseni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş, în călătoria lor prin Câmpia Transilvaniei. Documentarul, recompensat în 2009 cu Premiul ICR pentru cel mai bun documentar realizat în cadrul atelierului Aristoteles, este câştigător ex-aequo al Premiului SFR pentru Cel mai îndrăzneţ scurtmetraj în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, ediţia 2010. Rebel, Rebel, documentar realizat de regizorii Mihai Bauman şi Alexandru Belc, este o incursiune în lumile a două adolescente. Ambele par sa se simtă mai bine printre băieti şi trăiesc departe de părinţi. Dar Delia şi Silvia ies in evidenţă în comparaţie cu adolescenţii de vârsta lor... Filmul a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Intenaţional de Film Documentar Visions du Rel de la Nyon, Elveţia (15 - 21 aprilie 2010). Prin documentarul Femei pe pânză, realizat de regizoarea Otilia Babără, descoperim trei femei care lucrează ca paznic la Muzeul Brukenthal din Sibiu, gândurile lor, tristeţea lor... Filmul a fost selectat în Secţiunea Principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău, Republica Moldova (11 - 16 mai 2010).
• 01.00-02.00 – Spectacol de pantomimă România. Închis pentru inventar - a doua reprezentaţie din cadrul Nopţii Institutelor Culturale – Sala Mare
Evenimentele Institutului Cultural Român vor fi sărate şi piperate şi prin câteva surprize culinare!



Institutul Francez
Bd. Dacia nr. 77

17.00 - Grădină de vară şi atelier de gătit - Curtea Institutului - Franceza altfel
- Atelier de limba franceză

17.00-03.00 – Târg de design - A Night Affair
Design vestimentar, bijuterii de autor, design de obiect. Artişti şi designeri români, primul târg de design nocturn din România. Selecţie făcută de Dan Pierşinaru
17.00-02.00 – Scurtmetraje, Lardux Films, proiecţii în Sala Elvira Popescu Sfântul festin (Le saint festin), 2007, 15 min., reg. Annelaure & Léo, versiune franceză
Cowboy-lor nu le e frică să moară (Les cowboys n'ont pas peur de mourir), 2009, 17 min., reg. Annelaure & Léo, versiune franceză
Tăcerea de sub scoarţă (Le silence sous l'ecorce), 2010, 12 min., reg. Joanna Lurie, fără dialoguri
Ecloziune (Eclosion), 2006, 8 min., reg. Jérome Boulbes, fără dialoguri
Puţul (Le puits), 1999, 8 min., reg. Jérome Boulbès, fără dialoguri
Igor & Olafe, 2005, 5 min., reg. Pierrick Bisinski, versiune franceză
Pantofi cu toc răzvrătiţi (Les escarpins sauvages), 1995, 14 min., reg. Frères Poiraud, versiune franceză
O vacă voia să sară pe deasupra bisericii (La vache qui voulait sauter par dessus l'eglise), 1997, 8 min., reg. Guillaume Casset, fără dialoguri
Moartea lui Tau (La mort de Tau), 2001, 9 min., reg. Jérome Boulbes, fără dialoguri
Şi proştilor le e foame (On a beau être bête, on a faim quand même), 2001, 13 min., reg. Annelaure & Léo, fără dialoguri

18.00-20.00 – Atelier de clovnerie pentru copii / Salonul de Onoare, Atrium
20.00-20.50 – Spectacol / Contraste / Richard Bovnocski şi Dana Cavaleru / Atrium
A locui în lumea digitală: Arta digitală / Atrium Artist: Uros Petrevski, NoDesignLab


Institutul Francez&Goethe-Institut
DJ-Night Paris-Berlin cu Pawel & Ark
începând cu ora 00.00 Club Control, Str. Academiei nr. 19
House-ul minimal energic este marca celor doi artişti de talie internaţională, Pawel şi Ark. Unul din Germania, celălalt din Franţa, ambii sunt o prezenţă recunoscută în cluburile din Europa, cu muzica lor frenetică, definită de multiplele stiluri şi spectacolele antrenante.

Pawel alias Paul Kominek este artist german şi patron al unor case de discuri. In 1997 apare primul său album, 12inches, care îi deschide calea succesului în domeniul muzicii electronice. Sub pseudonimul Turner apar alte patru albume, iar în 2001 înfiinţează împreună cu nişte prieteni casa de discuri dial-rec. Pasiunea pentru crearea muzicii îl determină să-şi deschidă propria sa casa de discuri, Orphanear. In ianuarie 2010, Pawel lansează mult aşteptatul său album de debut, ce poartă influenţe din muzica produsă sub Dial şi Playhouse. In plus, piesele includ şi părţi vocale, cântate chiar de Pawel.

Stilul minimal al lui Ark a reprezentat o inovaţie în muzica de club din Franţa. După câteva încercări fără succes în a-şi defini şi crea un nume cu stilul său muzical, Ark începe în 1999 colaborarea cu Herbert (UK) şi Losoul (GE), viitori eroi ai branşei, care îi descoperă muzica în scurt timp. În urma a numeroase alte lucrări colective, apar câteva albume la casa de discuri Playhouse, printre care „Alleluyark" şi „Caliente". Spectacolele sale live sunt pline de energie şi de surprize, în care se îmbină elemente de la reggae până la hardcore. Cu noul său album, abia apărut pe piaţă, "Arkpocalypse Now", Ark va face anul acesta un turneu mondial.



Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso" Aleea Alexandru nr. 41
20.00 – spectacol de teatru Alături de o mare grădină – note de călătorie (durata: 1h) Regie: Alessandro Romano
Actor: Alessandro Romano
Muzicieni: Giuseppe Sarta, Salvatore Puma
Călătorie. Sicilia şi călătoria. Sicilia este o călătorie. Omul este, prin natura sa, neliniştit şi are nevoie să călătorească. Un spectacol despre călătoria ne-turistică, ci făcută de nevoie, din necesitate ... da, pentru că astăzi a călători este doar un consum fizic şi nu o aventură existenţială a omului şi a lui Ulise, călător prin excelenţă, care, deşi cuprins de nostalgia Itacăi, ştie că fără insula sa, preţioasa lui călătorie n-ar însemna nimic. În fond, fiecare dintre noi are nevoie de o insulă a sa, de unde să plece pentru a se putea întoarce în parfum de iasomie şi printre flori de portocal. Inspirată din sugestiile de călătorie din operele lui Sciascia, Bufalino, Kavafis, Consolo ... aceasta este o călătorie metaforică printr-o mare grădină. Călătoria ca aventură existenţială.

- proiecţia filmului Nuovo cinema paradiso (Italia, 1988, 155 min) Regia: Giuseppe Tornatore
Scenariul: Giuseppe Tornatore
Cu: Salvatore Cascio; Marco Leonardi; Philippe Noiret; Jacques Perrin
Muzica: Ennio Morricone
Salvatore Di Vita, un cunoscut regizor, trăieşte la Roma deşi are origini siciliene. A crescut într-un oraş în care nu s-a mai întors de treizeci de ani. Într-o seară primeşte un telefon de la mama sa care-i aduce vestea morţii prietenului său Alfredo. Se hotărăşte atunci să revină acasă pentru înmormântare, dar odată ajuns la destinaţie, este copleşit de amintirile din copilărie, amintiri ce-l aduc înapoi în anii '40 atunci când, copil fiind, dragostea sa pentru film se împletea cu poveştile de zi cu zi în singura sală de cinema a oraşului, Cinema Paradiso, acolo unde prietenul său acum dispărut lucra ca maşinist.Pe parcursul unui lung flashback vedem cum s-a conturat legătura dintre Salvatore şi Antonio, care-l adoptă ca pe un fiu şi-l ia cu el în fiecare zi în cabina de proiecţie. Pentru Salvatore acea lume devine magică: un refugiu unde va învăţa secretele meseriei, unde va trăi trecerea de la copilărie la vârsta adultă şi unde va găsi şi dragostea.



Institutul Polonez 
Evenimentele vor fi găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare.
str. Gina Patrichi (fostă Orlando) nr. 8

18.00 – Recital Chopin susţinut de pianistul Toma Popovici
În program:
Balada nr. 4 în fa minor, op. 52
Sonata nr. 3 în si minor, op. 58
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa prof. Dana Borşan, Toma Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universităţii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han. În prezent este profesor asociat şi doctorand al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Laureat a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, are o bogată activitate concertistică alături de orchestre de renume din România şi SUA.

19.00 – Expoziţie / Jucăria urbană SANDO Jucăria urbană SANDO, realizată de Eldercut, va fi personalizată de Titi Ciocan şi Nicolae-Aurel Duţă, creatorii SANDO, şi de alţi trei artişti invitaţi. SANDO este o jucărie realizată din răşină specială, turnată şi personalizată manual, este produsă în serii limitate şi poate deveni obiect de colecţie.

23.00 – Mare degustare mare! Vă aşteptăm cu produse tradiţionale poloneze şi ungureşti. Mâncăruri dintre cele mai complicate şi mai savuroase din bucătăria celor două ţări.

24.00 – Stadionul vagabonzilor / Boisko bezdomnych
Polonia 2008, 119 min., reg. Kasia Adamik Eroul principal al filmului este Jacek Mróz, un fost jucător al reprezentativei naţionale de fotbal a Poloniei, căruia o accidentare i-a întrerupt foarte devreme cariera. Acum în vârstă de 40 de ani, Jacek a devenit alcoolic şi nu îşi poate găsi locul în mediul sportiv. Familia îl alungă de acasă şi ajunge pe stradă, întâlnind un grup de vagabonzi. Devin prieteni şi formează o echipă de fotbal, pe care antrenorul Jacek îi duce direct la Campionatul Mondial de Fotbal al Vagabonzilor.


brosura Noaptea Institutelor 2010