Documentarul „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000“ va fi prezentat la ICR

Luni, 20 octombrie 2014, la ora 18.00, la sediul ICR (Bucureşti, Aleea Alexandru nr. 38), va fi proiectat filmul documentar „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000“. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Fundaţia Română pentru Democraţie. Documentarul va fi prezentat de Costin Georgescu, directorul Serviciului Român de Informaţii în perioada 1997-2000 şi ambasador al României în Cipru, în intervalul 2001-2004.
Realizat în limba engleză, filmul are durata de 60 de minute şi conţine documente şi imagini din arhiva Ministerului Afacerilor Externe şi din arhiva personală a preşedintelui Emil Constantinescu. Sunt utilizate imagini video filmate de Dumitru Alexe, cameraman oficial al preşedintelui Constantinescu în perioada 1996-2000.

Realizat de Fundaţia Română pentru Democraţie în parteneriat cu Studio Video Art, filmul documentar „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000“ a avut premiera la ICR New York pe 10 octombrie 2014, cu prilejul aniversării unui deceniu de la intrarea României în NATO şi a unui sfert de veac de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Est.

În perioada 20 – 22 octombrie 2014, Institutul Cultural Român din Bucureşti va găzdui expoziţia de documente şi fotografii „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000“, realizată de Fundaţia Română pentru Democraţie. Expoziţia poate fi vizitată între orele 10.00 și 17.00.

La 25 de ani după căderea Cortinei de Fier, războiul din Ucraina şi alipirea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă au schimbat agenda politică şi diplomatică a Statelor Unite ale Americii şi a ţărilor Uniunii Europene şi au readus în atenţia opiniei publice internaţionale pericolul unui nou război rece în Estul Europei. În acest context internațional, la zece ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică, documentarul dobândește o semnificație specială. Filmul prezintă o istorie a relaţiilor privilegiate dintre Statele Unite ale Americii şi România, iniţiate şi construite prin semnarea, de către preşedinții Emil Constantinescu şi William Jefferson Clinton, a Parteneriatului Strategic România-SUA.

Transformarea României într-un pilon de stabilitate în Balcani, în perioada prezentată în documentar, s-a dovedit a fi un proces istoric şi politic ireversibil, care a condus la admiterea oficială în Alianţa Nord-Atlantică, la Summit-ul de la Praga din aprilie 2004.