Teatrul românesc azi. O săptămână de studiu şi experiment la Universitatea din Tel Aviv. 3-8 aprilie 2011

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în parteneriat cu Departamentul de arte teatrale din cadrul Universităţii Tel Aviv, organizează la începutul lunii aprilie 2011 un eveniment academic care urmăreşte promovarea teatrului românesc contemporan în Israel şi stabilirea/medierea de contacte profesionale în domeniu.
Proiectul se axează pe trei tipuri de acţiuni: master class (susţinut de Alexander Hausvater), prelegeri (Cristina Modreanu), lecturi dramatizate, în limba ebraică, din dramaturgia contemporană românească (Gianina Cărbunariu - Stop the tempo, Vera Ion - Vitamine, Maria Manolescu - Ca pe tine însuţi). Piesa Străini cu însuşiri extraordinare a Savianei Stănescu va fi de asemenea distribuită în mediile academice şi teatrale.
Programul complet poate fi consultat aici.
Teatrul a constituit întotdeauna o parte esenţială a culturii române, dar rolul acestuia s-a schimbat complet odată cu revoluţia din decembrie 1989 şi căderea regimului comunist, spune Cristina Modreanu, director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru în perioada 2008-2010. Înaintea acestui moment, teatrul, cultura în general, era una dintre modalităţile în care oamenii puteau trăi (experimenta) libertatea, în ciuda contextului politic represiv. Adevărate legende s-au născut în această perioadă, actori şi regizori care au folosit ocazia de a fi pe scenă pentru a da expresie acelor lucruri pe care toată lumea le gândea, fără a îndrăzni să le spună pe faţă – oameni care au devenit figuri emblematice ale vieţii culturale româneşti. În acelaşi timp, artişti faimoşi au părăsit ţara şi şi-au construit o carieră în cadrul altor culturi. Unii dintre ei au revenit după 1989 şi contribuie activ la reconstrucţia actului teatral în România: Vlad Mugur, Radu Penciulescu, David Esrig, Alexander Hausvater, Andrei Şerban. Întors din Canada, Alexander Hausvater a pus în scenă, la Teatrul Odeon din Bucureşti,...au pus cătuşe florilor de Fernardo Arrabal, distins de Uniunea Teatrală din România, în 1993, cu Premiul de Excelenţă.

Având o lungă şi importantă tradiţie, teatrul românesc a parcurs după căderea comunismului un drum nu întodeauna uşor, plin de - cu cuvintele lui Alexander Hausvater - "contraste şi armonii, descoperiri şi invenţii, succese şi eşecuri", devenind o scenă vie, deschisă experimentelor, inovaţiei creatoare. Studenţii şi profesorii Universităţii din Tel Aviv, dar şi publicul larg, au acum o excelentă posibilitate de a (re)descoperi forţa, atractivitatea teatrului românesc contemporan.

Intrarea liberă. Evenimentele se desfăşoară în limba ebraică sau engleză.

Alexander Hausvater
a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în înteaga lume. Regizor canadian de origine română, născut la București. A emigrat în copilărie în Israel, a studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat cîteva zeci de piese și adaptări între care mai cunoscute sunt ...Au pus cătuşe florilor după F. Arrabal și La Ţigănci după MIrcea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, Teibele şi Demonul ei după I.B. Singers, Magister Machiavelli după N.Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după W. Shakespeare.

Cristina Modreanu este jurnalist și critic de teatru. Semnătura ei s-a regăsit de-a lungul celor 15 ani de scris despre teatru în ziarele Adevărul și Gândul, în revistele culturale Rampa, Adevărul literar şi artistic, Teatrul Azi şi Dilema veche. A fost selecţioner pentru Festivalul Comediei Românești şi pentru Festivalul Dramaturgiei Româneşti din Timișoara, a făcut parte din numeroase jurii de specialitate. În perioada 2008-2010, a fost director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Național de Teatru de la București. Din 2009, editează revista de artele spectacolului Scena.ro. A susţinut conferinţe internaţionale despre teatrul românesc de azi la Valladolid (2004), Berlin (2006) și Stockholm (2007). A contribuit la volumul editat de Theater der Zeit despre teatrul din Europa de Est (2008) şi la numărul special dedicat teatrului românesc de revista americană Theater, editată de Yale University (2009).

Teatrul românesc de azi. Programul pe zile Teatrul românesc de azi. Programul pe zile Teatrul românesc de azi. Programul pe zile Comunicat de presă Cristina Modreanu - On the Romanian Theatre Today / התאטרון הרומני העכשווי Broşura Informaţii pentru presa de limbă română din Israel Comunicat de presă