România, în centrul programului de evenimente al Târgului de Carte de la Göteborg

Pe 28 mai, Târgul de Carte de la Göteborg a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat programul oficial al ediţiei din acest an. La eveniment, care s-a concentrat asupra participării României în calitate de ţară invitată de onoare, a luat parte şi conducerea Institutului Cultural Român de la Stockholm. Propunerea ca România să participe la Târgul de la Göteborg ca invitată de onoare a fost adresată ţării noastre în 2010, prin intermediul ICR Stockholm, drept recunoaştere atât a succeselor literaturii române în ultimii ani, cât şi a eforturilor institutului de a o promova în Suedia.
Participarea românească va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de mp, 16 seminarii (dintre care 11 organizate sau co-organizate de Institutul Cultural Român, iar restul de parteneri ai acestuia), un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care o expoziţie a Memorialului de la Sighet. Lista scriitorilor români invitaţi îi cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Mircea Dinescu, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop şi Varujan Vosganian.
Lista invitaţilor şi programul de evenimente pornesc de la traducerile existente în limba suedeză, în special apariţiile recente, şi acoperă atât domeniul literar, cât şi domeniile lingvistic, istoric, filosofic şi social. Programul este finanţat de ICR în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Association des études québécoises). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia.

Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc între 26 şi 29 septembrie. El este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100 000 de vizitatori şi 1500 de jurnalişti acreditaţi.