Filmul centenar Independenţa României, proiectat la Bruxelles

Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Europa se va incheia pe 30 aprilie cu proiecţia primului film realizat în România: superproducţia Independenţa României (1912) de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade (Bruxelles, Cinemateca regală a Belgiei).
Filmul mut va fi prezentat de istoricul de film Bujor T. Rîpeanu şi va fi acompaniat live de pianista de jazz Ramona Horvath.
Pianista a câstigat în 2009 premiul pentru cel mai bun album de jazz românesc - Dor de acasă, înregistrat împreună cu Jancsi Körössy. Stabilită la Paris, unde concertează mai ales în trio, Ramona Horvath a mai creat fondul muzical pentru Independenţa României la Festivalul filmului european de la Strasbourg. “A fost un moment special pentru mine: cea dintâi proiecție a filmului în afara României a coincis cu primul meu concert în străinătate”, spune Ramona Horvath.

Retrospectiva care marchează 100 de ani de cinematografie românească a inclus 21 de filme semnate de regizorii consacraţi ai noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), de cineaştii deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc) sau de întemeietorii celei de a şaptea arte (Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu) care conturează fresca seculară a filmului românesc.

Ciclul se încheie pe 30 aprilie și a fost organizat de Cinemateca regală a Belgiei şi Institutul Cultural Român Bruxelles, cu o programare propusă de filmologul Dominique Nasta, şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film.

Dominique Nasta este autoarea primului studiu despre cinematografia românească în limba engleză: Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle (2013), al cărui lansare va avea loc la Bruxelles cu prilejul Zilei Filmului Românesc (Bruxelles, Bozar, 4 mai).

Programarea completă a retrospectivei: aici.