Retrospectivă Radu Gabrea în Israel. 15 iulie - 3 august 2014

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv sprijină „Retrospectiva Radu Gabrea în Israel”, care se va deschide cu proiecția filmului „Evrei de vânzare” (2012), la Cinemateca din Tel Aviv, în data de marți 15 iulie 2014, ora 19.00.Programul mai cuprinde filmele „Cocoșul decapitat”, „Călătoria lui Gruber”, „Căutându-l pe Schwartz” și „Nu te teme, Iacob!”, prezentate în premieră în Israel la Festivalul Internaţional de Film Evreiesc "Jewish Eye" de la Ashkelon, ediția 2013, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937 și a debutat în cinematografie în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”. În 1973 a realizat filmul „Dincolo de nisipuri”, interzis de cenzura comunistă. În 1974 a emigrat în Germania, unde a locuit până în 1997.

Programul proiecțiilor și detalii despre bilete:

Cinemateca din Tel AvivBilete: http://www.cinema.co.il/ / tel. 03-606-0800
Evrei de vânzare – marți 15 iulie, ora 19:00 (seara de deschidere)
Căutându-l pe Schwartz – miercuri 16 iulie, ora 19:00
Călătoria lui Gruber – joi 17 iulie, ora 19:00
Cocoșul decapitat – vineri 18 iulie, ora 22:00
Nu te teme, Iacob! – sâmbătă 19 iulie, ora 21:00

Cinemateca din HaifaBilete: http://www.haifacin.co.il/ / tel. 04-8353529
Cocoșul decapitat – marți 15 iulie, ora 19:00
Evrei de vânzare – joi 17 iulie, ora 21:15
Căutându-l pe Schwartz – vineri 18 iulie, ora 14:00
Nu te teme, Iacob! – vineri 25 iulie, ora 14:00
Călătoria lui Gruber – luni 28 iulie, ora 19:00

Cinemateca din IerusalimBilete: http://www.jer-cin.org.il/tickets.aspx
Căutându-l pe Schwartz – sâmbătă 26 iulie, ora 17:30
Călătoria lui Gruber – luni 28 iulie, ora 21:30
Cocoșul decapitat – joi 31 iulie, ora 18:30
Nu te teme, Iacob! – duminică 3 august, ora 20:30


Filmele din program:
1. Evrei de vânzare„Un documentar incitant, care abordează un subiect inedit – „cea mai mare operaţiune prin care un stat şi-a vândut propriii cetăţeni, petrecută până azi în Europa”.
În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat pe aeroportul din Zürich într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la Bucureşti, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a temutei Securităţi. Iar cunoştinţa care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniştri israelieni şi unul dintre cei mai respectaţi agenţi ai sistemului de informaţii externe al Israelului. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerţ cu fiinţe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.”
(sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/evrei-de-vanzare-34535/)

2. Cocoșul decapitat„Cocoşul decapitat se deschide cu pregătirile unui tînăr sas din Făgăraş, Felix Goldschmidt (David Zimmerschied), pentru exitus - petrecerea de absolvire a liceului. Ziua e 23 august, anul e 1944, tatăl şi fratele mai mare al lui Felix sînt pe front - luptă pentru Hitler; toţi saşii transilvăneni sînt în prag de exitus, în suspensia de dinainte de cădere, deşi sfîrşitul lumii lor - al acelei Transilvanii multietnice în care trăiseră paşnic alături de unguri, români, evrei şi ţigani - începuse mai demult, odată cu apariţia Asociaţiei Tineretului Nazist şi a aşa-ziselor "reguli de igienă naţională".”
(sursa: http://agenda.liternet.ro/articol/6830/Andrei-Gorzo/Exitus-Cocosul-decapitat-Der-Gekopfte-Hahn.html)

3. Călătoria lui Gruber„In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, pe data de 22 iunie 1941, armatele Germaniei si Romaniei ataca Rusia Sovietica. Sapte zile mai tarziu, corespondentul de razboi italian de pe langa trupele Wehrmacht-ului Curzio Malaparte, care lucreaza pentru publicatia "Corriere de la Sera" si este prieten cu Benito Mussollini, soseste in nordul Moldovei pentru a fi cat mai aproape de linia frontului. Suferind de o alergie suparatoare, Curzio Malaparte il cauta pe un renumit medic alergolog din Iasi pe nume Josef Gruber, care isi facuse studiile la Forenta, dar nu reuseste sa il gaseasca.
Primind tot felul de informatii contradictorii despre soarta renumitului doctor Josef Gruber, care fie a fost deportat impreuna cu alte cateva mii de evrei ca urmare a pogromului antisemit desfasurat cu cateva zile in urma, fie zace pe fundul unei gropi comune, Curzio Malaparte apeleaza in cautarile lui la ajutorul consulului italian de la Iasi - Guido Sartori - pentru a obtine un mandat oficial de aducere inapoi a medicului, in cazul in care acesta mai este in viata. Chiar cand este pe punctul de a renunta la cautari si a se impaca cu ideea ca Josef Gruber este mort, corespondentul de razboi italian primeste la hotel vizita colonelului Niculescu-Coca, care ii aduce o veste neasteptata.”
(sursa: http://www.cinemarx.ro/filme/Calatoria-lui-Gruber-Calatoria-lui-Gruber-2341538.html)

4. Căutându-l pe Schwartz„Căutându-l pe Schwartz, al doilea film al coupé-ului Două lumi în muzică, evocă istoria muzici klezmer, cu inflexiunile sale similare doinei româneşti, prin intermediul călătoriei personale în România, în căutarea strămoşilor, a celebrei cântăreţe de muzică klezmer Elizabeth Schwartz.
Regizorul Radu Gabrea continuă astfel reconstituirea istoriei muzicii klezmer, Căutându-l pe Schwartz reprezentând de fapt partea a doua a documentarului România! România!, lansat în 2006.”
(sursa: http://filmsi.ro/sinopsis-film/3456/romania-romania-ii-cautandu-l-pe-schwartz)

5. Nu te teme, Iacob!„La sfârşitul secolului, înainte de Paşte într-un sat din Europa, Lejba Sibal şi soţia sa însărcinată Sara închiriază un han. Sunt evrei şi sunt departe de progromurile din Galicia şi Rusia, dar Lejba este înfricoşat. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor George, se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut.
Asasinarea unui tânăr cuplu este un pretext bun pentru George să întărâte ura împotriva lui Lejba, folosind moartea rituală drept pretext. O mulţime înnebunită ia cu asalt casa lui Lejba, iar acesta îşi aşteaptă călăul. Când în sfârşit se întâlnesc, incredibilul se întâmplă şi printr-un act disperat Lejba se salvează pe el, pe soţia sa şi pe copilul lor nenăscut.
NU TE TEME, JACOB! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul anti-semitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează Evreul modern.”
(sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/furchte-dich-nicht-jakob-172151/)

Mulțumiri speciale Cinematecii din Tel Aviv: Alon Garbuz, director general și Pini Schatz, director de programe.