EXPO | Margareta Sterian

Expozitie de pictura | MARGARETA STERIAN
VERNISAJ miercuri 26 martie, 18.30
Cuvânt-înainte | Alexandru Dobrescu


Margareta Sterian (n. Weinberg [1] 16 martie 1897, Buzău, România – d. 9 septembrie 1992) a fost o pictoriță, scriitoare și traducătoare româncă de origine evreiască. Margareta Sterian este o figura feminina importanta a secolului XX, marcand artele atat prin pictura cat si prin poezie, proza si traducere. A urmat cursurile liceale ale scolii Evanghelice din Bucuresti, avandu-l profesor de limba romana pe scriitorul Ioan Slavici, iar de desen pe Richard Canisius, pictor-gravor.
Face studii de arta la Paris intre 1926 si 1929, la Academie Ranson si prestigioasa Ecole du Louvre.
In decembrie 1929 – ianuarie 1930, deschide prima expozitie personala la Bucuresti, in Sala Mozart, in care expune peisaje, naturi statice si ciclul de portrete "Copii din Dragus" (30 de lucrari).

"Pe cat de complexa si fertila a fost viata si opera unei personalitati exceptionale ca Margareta Sterian (1897-1992), artista plastica, poeta si prozatoare, traducatoare, cu realizari majore in toate aceste domenii, pe atat de bogata se dovedeste a fi posteritatea marii artiste. Carti si albume, reeditari si studii critice, au aparut intens in cei aproape 15 ani de la moartea sa, cateva expozitii retrospective sau partiale au putut fi vazute in diverse spatii, premiile "Margareta Sterian" ale Muzeului National de Arta s-au decernat in fiecare an, etc."
România Libera

Figura marcanta a avangardei romanesti din anii 30 din care au facut parte personalitati precum Marcel Iancu, Hermann Maxy, Militia Patrascu si Victor Brauner, Margareta Sterian este si va ramane un fenomen care a influentat generatii de poeti si pictori.

Institutul Cultural Roman de la Paris multumeste Galeriei Emilia Suciu (Ettlingen, Germania), pentru imprumutul acestei expozitii.


Expozitie deschisa din 27 martie in 10 aprilie 2014, de luni pana vineri, in orarele de deschidere ale ICR Paris.
Vernisaj miercuri 26 martie, 18h30.

REZERVARE necesara : resa@institut-roumain.org sau 01 47 05 15 31.