Înscrieri la Concursul Internațional „George Enescu” până la 1 iulie 2014

Ediția a XIV-a a Concursului Internațional „George Enescu”, singura competiție de acest gen din România, recunoscută de forurile internaționale de specialitate, are loc în perioada 6 – 27 septembrie 2014 și se desfășoară la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti. Concursul cuprinde patru secțiuni competiționale: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție.

Condiții de înscriere și regulament: aici.

Concursul Internațional “George Enescu” a debutat oficial în septembrie 1958, odată cu lansarea Festivalului Internațional “George Enescu”, ajungând în anul 2014 la a XIV-a ediție.

Încă de la primele ediții și mai ales după Revoluție, Concursul Internațional “George Enescu” a devenit una dintre cele mai valoroase manifestări europene de gen, plasând România pe harta competițiilor de muzică clasică recunoscute în cele mai înalte foruri internaționale de specialitate. Din anul 2002 Concursul este membru al Federației Mondiale a Concursurilor Muzicale Internaționale, fiind singurul Concurs de muzică clasică din România organizat și jurizat în concordanță cu standardele și statutul Federației.

Dacă primele 13 ediții ale Concursului au însoțit Festivalul Internațional “George Enescu”, ediția a-XIV-a marchează o schimbare de abordare prin organizarea Concursului ca parte a Festivalului George Enescu, dar ca eveniment de sine stătător, în anul în care nu are loc Festivalul. Această structură are rolul de a pune în lumină forța și valoarea Concursului asigurând totodată continuitatea agendei de evenimente muzicale de calitate oferite de România spațiului cultural internațional.

Construit ca o prelungire firească a Festivalului Internațional “George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Concursul Internațional “George Enescu” readuce în spațiul public valorile în care credea însuși George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, originalitatea și generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociației Muzicale Române, compozitorul român a făcut donații substanțiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție –, Concursul Enescu descoperă, susține și promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generații de aur ale muzicii clasice universale.