Concursul și Festivalul Internațional George Enescu

Concursul și Festivalul Internațional George EnescuBucurești, România
EDITIA XXI
1-28 SEPTEMBRIE 2013
Un festival în onoarea lui
Festivalul și Concursul Internațional "George Enescu” a fost organizat la inițiativa dirijorului George Georgescu, în onoarea prietenului său apropiat, cunoscutul compozitor, violonist, pianist și dirijor, George Enescu.

„Creația enesciană reprezintă „firul roșu" care străbate cu consecvență toate cele 20 de ediții ale Festivalului. Prezente uneori într-un număr relativ restrâns, alteori dimpotrivă (ediția din 2001 de exemplu), lucrările lui George Enescu sunt cele care caracterizează și definesc cel mai bine spiritul acestei manifestări internaționale. Prin intermediul lor, Festivalul își justifică existența, fiind la rându-i justificat de valoarea artistică a acestor creații.” Ioana Marghita

Despre concurs
Deadline – 1 iulie 2013

I. CONDITII DE ÎNSCRIERE

Concursul Internaţional „George Enescu“ - secţiunile Violoncel, Compoziţie, Vioară şi Pian - este deschis tuturor participanţilor, fără deosebire de cetăţenie, născuţi după data de 1 august 1980.
Concursul Internaţional „George Enescu“ - secţiunea Canto „Voci Wagneriene”- este deschis tuturor participanţilor, fără deosebire de cetăţenie, născuţi după data de 1 august 1978.
Nu se acordă nici o derogare de la aceste limite de vârstă.
Până la data de 1 iulie 2013 (data poştei), candidaţii vor trimite la adresa:
ARTEXIM Calea Victoriei 155, Bl. D1, Sc. 8, Et. 2, sector 1, 010073 Bucureşti - ROMÂNIA sau prin e-mail la: artexim@rdslink.ro
cu menţiunea “Pentru Concursul Internaţional George Enescu”,
următoarele documente:

• Copie a certificatului de nastere
• Curriculum vitae
• Doua fotografii recente color (6 cm x 9 cm)
• O recomandare a unui profesor cunoscut
• Buletinul de înscriere completat cu programul definitiv
• Confirmarea achitarii taxei de participare

Fiecare candidat va primi confirmarea sau refuzul, respectiv invitaţia oficială de participare (unde este cazul) până la data de 1 august 2013. Semnarea Buletinului de înscriere la Concurs obligă pe fiecare candidat să accepte prevederile actualului regulament. Candidatul trebuie să fie liber de orice obligaţii în timpul desfăşurării concursului.

II. TAXA DE PARTICIPARE
Taxa de participare la Concursul Internaţional de Canto, Pian, Vioară şi Violoncel “George Enescu“ este de 100 Euro. Pentru Concursul de Compoziţie, taxa de participare este de 50 Euro / lucrare.


III. CONDITII DE PARTICIPARE
Costurile de transport sunt în sarcina candidatului. Pe perioada participării la Concurs, organizatorii asigură gratuit cazarea la hotel a candidaţilor. Camerele vor fi puse la dispoziţia candidaţilor cu o zi înainte de tragerea la sorţi a fiecărei secţiuni a Concursului. Fiecare candidat va trebui să se prezinte la Secretariatul Concursului cu o zi înainte de tragerea la sorţi.

IV. TRAGEREA LA SORTI
Tragerea la sorţi se va desfăşura în prezenţa unui membru al Comitetului de Organizare al Concursului şi va stabili ordinea intrăii în Concurs. Ordinea tragerii la sorţi poate fi modificată, în caz de forţă majoră, doar de Comitetului de Organizare al Concursului. În cazul în care, în momentul tragerii la sorţi, din motive independente de voinţa lor, unul sau mai mulţi candidaţi sunt absenţi, aceştia vor fi programaţi în ordine alfabetică în ultima zi a primei etape de Concurs.

V. JURIUL
Juriul îşi desfăşoară activitatea după Regulamentul Concursului, respectând spiritul Statutului Federaţiei Mondiale a Concursurilor Muzicale Internaţionale. Juriul decide câştigătorii pentru fiecare secţiune a concursului. Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda premii; deciziile juriului sunt definitive. În caz de paritate de opinii, decizia preşedintelui este hotărâtoare. Pe durata participării în concurs, candidaţilor le este interzis să contacteze membrii juriului.

Juriul secțiunii pian:
Jean Claude Pennetier - Franţa (Preşedintele juriului)
Rolf Dieter Arens - Germania
Valentin Gheorghiu - România
Wolfgang Manz - Germania
Andrey Pisarev - Rusia
Alan Weiss - Belgia
Karin Lechner - Argentina


Juriul secțiunii vioara:
Pierre Amoyal - Franţa (Preşedintele juriului)
Agustin Leon Ara - Spania
Florin Croitoru - România
Mikhail Kopelman - S.U.A.
Mihaela Martin - România
Igor Petrushevski - Rusia
Mieczyslaw Szlezer - Polonia
AGUSTIN LEON ARA - Spania
Michael Frischenschlager - Austria
Bujor Prelipcean - România


Juriul secțiunii violoncel:
Natalia Gutman - Germania (Preşedintele juriului)
Marin Cazacu - România
Frans Helmerson
Arto Noras - Finlanda
Vladimir Malinovski - Rusia

Juriul secțiunii canto:
Eva Wagner - Germania (Preşedintele juriului)
Annett Andriesen - Germania
Marius Vlad Budoiu - România
Serge Dorny - Franța
Ioan Holender - România
Siegfried Jerusalem - Germania
Maria Slătinaru Nistor - România


Juriul secțiunii compoziție:
Cornel Ţăranu - România (Preşedintele juriului)
Dan Dediu - România
Adrian Iorgulescu - România
Tristan Murail - Franța
Zygmunt Krauze - Polonia


VI. REPETIȚIILE
La solicitarea candidaţilor Secţiunilor Canto, Vioară şi Violoncel ale Concursului Internaţional „George Enescu“ organizatorii vor pune gratuit la dispoziţia acestora câte un acompaniator. Solicitarea va fi trecută în Buletinul de înscriere. În acest caz, fiecare candidat va avea la dispoziţie două ore de repetiţii cu pian pentru pregătirea fiecărei etape.

Repetiţiile suplimentare stabilite de comun acord cu organizatorii vor putea fi solicitate contra cost. O oră suplimentară de repetiţie costă 50 Euro. Candidaţii care sunt însoţiţi de un pianist acompaniator personal, vor specifica în Buletinul de înscriere numele şi datele de contact ale acestuia. Cheltuielile de transport şi cazare ale acompaniatorului personal vor fi suportate de către candidat.

VII. PREMII

Premiul I se va intitula „MARELE PREMIU AL CONCURSULUI INTERNATIONAL GEORGE ENESCU“.

Valoarea premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare a Concursului Internaţional „George Enescu“ ediţia 2013 este:

Premiul I 15.000 Euro
Premiul II 10.000 Euro
Premiul III 5.000 Euro

Pentru secţiunea Compoziţie a Concursului Internaţional “George Enescu” - ediţia 2013 se acordă următoarele premii:
Premiul pentru secţiunea de muzică simfonică - 10.000 Euro
Premiul pentru secţiunea muzică de cameră - 7.000 Euro

Semifinaliştilor şi finaliştilor Concursului, juriul le mai poate acorda:

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară şi pian de George Enescu este în valoare de 4.000 Euro.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de George Enescu este în valoare de 4.000 Euro.

Pentru secţiunea Pian a Concursului Internaţional „George Enescu”: un premiu pentru cel mai bine clasat concurent se va acorda de către Fund. Cult. ERBICEANU.
Premiile pot fi cumulate.

Organizatorii Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” îşi rezervă dreptul de a televiza, radiodifuza, fotografia, filma şi înregistra pe suport audio-video toate interpretările din cadrul etapelor Concursului, inclusiv concertul final. În această situaţie, candidaţii nu beneficiază de onorarii.

Premiile vor fi anunţate după terminarea etapei finale a fiecărei secţiuni.

Mai multe informații la: http://www.festivalenescu.ro
Facebook: http://www.facebook.com/enescu.festival