Sezonul România-Franța 2019

27 noiembrie 2018 - 14 iulie 2019

Sezonul România - Franța

Primul bilanț al Sezonului România-Franța, prin comisarii săi, Jean-Jacques Garnier și Andrei Tarnea. Excitant, entuziasmant, democratic, deschis tuturor .. acest Sezon și-a ținut promisiunile : de a se adresa unui public larg și de a răsturna clișeele noastre mutuale.

Sezonul s-a terminat, dar colaborarea dintre România și Franța s-a relansat. Ne vom iubi în continuare !

 Video aici : https://www.facebook.com/FranceRoumanie2019/videos/454968032019456/?t=12 

Născut dintr-o voință politică comună, Sezonul România-Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului Primului Război Mondial.

Sezonul are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care țările noastre le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale, ce ne leagă în mod istoric.

Sezonul România - Franța va dezvălui dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, ancorate în secolul XXI, dar urmărind istoria împărtășită și francofonia comună. Astfel, va reafirma atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Cei doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, au dorit să construiască un Sezon al întâlnirilor insolite și al descoperirilor, care ne invită să depășim și să uităm clișeele asociate României și Franței.

Nenumărate motive au condus la decizia de a organiza Sezonul încrucișat cu România în 2019: motive istorice și politice evidente, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și celebrarea centenarului creării României moderne. Dar în egală măsură, au existat și motive mai intime, țesute de-a lungul secolelor, între țările noastre, printr-o mică și mare Istorie.

Europa are, mai mult decât oricând, nevoie de solidaritate. Fără un adevărat parteneriat la nivel de idei și nu doar de interese, această solidaritate este imposibilă. În contextul actual, nu numai cele mai ambițioase idei, ci și realizarea intereselor fundamentale pentru țări precum Franța și România depinde de capacitatea noastră de a păstra și de a dezvolta parteneriate autentice.

Parteneriatul nostru este profund și are o lungă istorie, creată și întreținută de cele două societăți. În clipa în care sărbătorim Centenarul creării României moderne, acest Sezon vine să reamintească relația extrem de strânsă dintre țările noastre. O relație marcată, de-a lungul timpului, de o comuniune profundă, de dialoguri fără rezerve, câteodată de animozități – toate acele evenimente care, practic, construiesc, zi de zi, coloana vertebrală a unei relații.

Uniți prin Europa suntem. La fel, suntem uniți prin francofonie. Ne-am dorit, încă de la început, ca programul acestui Sezon să fie oglinda societăților noastre și a epocii noastre, ancorat în secolul XXI, dar cu rădăcinile adânc înfipte în bogata istorie a latinității ambelor țări.

În același timp, ne-am dorit să dăm cuvântul și locul cuvenit și creatorilor contemporani și comunităților noastre. Una dintre priorități a fost să avem un Sezon democratic și care să includă elemente cât mai variate. Toate acestea pentru îndeplinirea obiectivului comun de a ne re-imagina relația alegând strategic să ne adresăm în primul rând generațiilor tinere.

Un număr mare de structuri culturale, de învățământ și de cercetare, franceze și românești, și-au dorit să se înscrie și să se asocieze acestui demers de redescoperire a celeilalte țări și culturi.

Numeroase colectivități s-au implicat pentru ca Sezonul să fie prezent în întregul teritoriu, atât în Franța, cât și în România și să poată atinge un public cât mai larg.

Actorii economici din cele două țări ne-au acordat încredere și s-au angajat să susțină acest program pe care o să îl descoperiți prezentat aici.

Și vrem să le mulțumim tuturor! Pasiunea cu care s-au implicat este mărturia dinamismului lor și, în egală măsură, a deschiderii lor către ideea de colaborare dintre Occidentul și Orientul Europei.

Tinerii creatori și proiectele digitale sunt, la rândul lor, nucleul inovativ al Sezonului. Ne propun perspective noi ale întâlnirilor celor două țări și ne vorbesc despre artă, dragoste, viață, amintiri și speranță, toate strâns legate unele de celelalte.

Sperăm că programarea va reuși să convingă și să entuziasmeze un public cât mai larg, mai divers și mai numeros. Sperăm că acest Sezon, al cărui obiectiv principal este să dea ocazia publicului român și francez de a avea o perspectivă nouă asupra societăților noastre și a relațiilor lor în Europa, să poată stârni și hrăni curiozitatea noastră reciprocă.

Un Sezon care ne invită să depășim și chiar să uităm clișeele despre Franța și România.

(Din textul oficial de prezentare a Sezonului).

Comisarii Sezonului au fost Andrei Tarnea și Jean-Jaqcues Garnier. 

Pe site-ul nostru, ca și pe pagina noastră FB veți găsi nformații utile, calendarul evenimentelor organizate de Institut, fotografii și înregistrări video. Calendarul global al evenimentelor se află aici. 


Contacte presă:

Institut français

Néguine Mohsseni, Attachée de presse

neguine.mohsseni@institutfrancais.com, T : + 33 1 53 69 83 86

Heymann, Renoult Associées

Agnès Renoult, Saba Agri et Victoire Bats

s.agri@heymann-renoult.com

v.bats@heymann-renoult.com

T : + 33 1 44 61 76 76

Evenimentele care au avut loc în timpul Sezonului : 

* 28 noiembrie - 2 martie 2019/EXPO | Nomos de Christian Paraschiv

* 2 decembrie 2018 / CONCERT | Rapsodia română la Paris

* 4 decembrie -14 decembrie 2018 / EXPO | După Cădere Paris/Bucureşti

5 decembrie 2018/ Lyon  Oedip Redux, cu Lucian Ban si Mat Maneri, la Opera din Lyon

* 6 - 7 decembrie 2018/Paris Florina Ilis este invitata a două biblioteci din Paris si Montreuil

7 decembrie 2018-5 mai 2019 /Turneul traducătorilor: „Rayonnages français, écrivains roumains”

* 13 - 16 decembrie 2018/Paris Panorama filmului românesc

* 14 decembrie 2018 Matei Visniec este invitatul Bibliotecii Buffon, din Paris 5, alături de Corneliu Dragomirescu

* 15 decembrie 2018/Paris Intâlniri muzicale cu Gautier Capuçon

* 18 decembrie 2018 /Paris Mituri europene - o retrospectivă a pictorului Gh. I. Anghel

* 10 ianuarie 2019 /Paris Robotica, un sport de echipă

* 15 ianuarie 2019 / Lyon Turneul traducătorilor

* 19 ianuarie 2019 / Paris Literatură română, lecturi pariziene

* 25 ianuarie 2019 / Strasbourg Turneul traducătorilor

* 8 februarie 2019 / Paris Literatură română, lecturi pariziene

* 13 februarie 2019 / Paris Literatură română, lecturi pariziene

* 19 februarie 2019 /  Emil Picot, fondator al studiilor de limba română la Paris

* 22 februarie 2019 / Arta convergențelor - defilare de modă

* 25 februarie - 8 aprilie / Turneul laureaților Concursului internațional de canto „Georges Enesco” din Paris

* 8 martie / Rencontres internationales Paris-Berlin: Focus România

* 8 martie / Quinzaine culturelle roumaine - întâlnire cu Jean Poncet și Nicolas Cavaillès, la librăria Kleber (Strasbourg)

* 20 martie / Expo Carpathia Sylvae

* 22 martie / Turneul traducătorilor

* 22 martie / O săptămână românească cu Harmattan : Româncele, noul val din literatura europeană

* 23 martie / Printemps du violon: concert Regards croisés Saida Zulfugarova, Sarah Nemtanu

* 4 aprilie /Turneul laureaţilor Concursului internaţional de canto "Georges Enesco"

* 8 aprilie / Performance "Moi, Emil & 1 Cioran"

* 9 aprilie / Performance Generation Hamlet Project

* 11 aprilie / Concert "Imagini muzicale" cu Axia Marinescu

* 13 aprilie / Bleu/Albastru, la Roumanie à Issy : "Ces Roumains qui ont fait la France", cabaret poetic "Amourg"...

* 14 aprilie / Clamart, Festivalul "La Levantul Europei" / "Au Levant de l'Europe"