EXPO | Carpathia Sylvae

Vernisaj 20 martie, 19:00

Expoziţie din 21 martie în 30 iunie

Galeria Macadam, Institutul Cultural Român

1 rue de l'Exposition, 75007 Paris

 

Institutul Cultural Român de la Paris organizează la sediu, în Galeria Macadam, o expoziţie artistică şi pedagogică-naturalistă, Carpathia Sylvae – Pădurile seculare din Maramureş.

 

Pădurile seculare europene au devenit foarte rare, abia mai găsindu-se în câteva pâlcuri în Franţa, Spania, Germania, Croaţia... Totuşi, ele sunt principal concentrate în Arcul Carpatic, de unde o majoritate în România. Acestea sunt păduri mixte, de foioase şi răşinoase care, din motive multiple, de la ultima glaciaţiune, au scăpat acţiunilor forestiere mii de ani. Datorită acestui fapt, ele reprezintă o continuitate biologică excepţională şi reprezintă un patrimoniu natural.

Ambiţia expoziţiei este de a trezi în conştiinţa oamenilor nu doar prin demonstraţie ştiinţifică utilitatea acestor păduri, dar şi suscitând emoţie, prin descoperirea majestăţii lor excepţionale.

Tema expoziției se învârte în jurul întrebării : "Ce este o pădure veche, dar o pădure virgină ?"

Secțiunea pedagogică va avea în componență, tablouri educative ce vor fi adăugate la colecția de fotografii cu pădurile vechi ale Maramureșului. De asemenea, în jurul acestor fotografii va fi prezentat un slideshow muzical, acompaniat de o filmare video.

Expoziția a beneficiat de colaborarea cercetătorilor științifici francezi, Bernard Boisson, artist fotograf, conferenţiar, regizor, specialist în fotografia forestieră, Patrick Vaucoulon, desenator şi botanist și Vincent Vignon, ecolog, naturalist de teren,