CONCERT | Imagini muzicale

CONCERT | Imagini muzicale

Hôtel de Béhague, Résidence de l'Ambassadeur de Roumanie en France

123 Rue Saint-Dominique, 75007 ParisInstitutul Cultural Român de la Paris prezintă concertul inedit al Axiei Marinescu, "Imagini muzicale", înscris în cadrul Sezonului România-Franţa, care va fi găzduit de Ambasada României în Sala Bizantină a Hôtel de Béhague. Conceptul concertului s-a născut din complicitatea muzicală între doi tineri muzicieni: pianista româncă stabilită în Franța, Axia Marinescu și compozitorul și dirijorul francez Romain Zante.


Rezervare obligatorie la https://www.eventbrite.fr/e/billets-imageries-musicales-59154509731


În orice formă de artă, imaginea - în formă abstractă sau palpabilă - reprezintă adesea sâmburele de inspirație subliminală a unei creaţii artistice. În acest context, concertul imaginat de cei doi muzicieni, iși propune să alăture imagini și sunete în relația lor profundă, prin intermediul unor opere reper pentru pian, care aparțin unei epoci în care sunetul și imaginile au lucrat împreună mai mult ca oricând: este vorba de perioada sfârșitului de secol 19, care își întinde ramificațiile până în zilele noastre.

Concomitent cu recitalul sustinut de pianista Axia Marinescu, publicul va putea admira proiecții video ale lucrărilor aparţinând artiştilor plastici români care au trăit și lucrat la Paris precum Brâncuşi, Tzara, Grigorescu.


Program:

E. Satie: Gymnopédies, Gnossiennes

C. Debussy: Images, livre 1:

1. Reflets dans l’eau

2. Hommage à Rameau

3. Mouvement

R. Zante: Tableaux de Francepentru pian

M. Ravel: Sonatina în fa diez minor

G. Enesco: Pièces impromptues op.18


Axia Marinescu debutează la 11 ani alături de Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române din Bucureşti. Totodată, urmează master class-uri cu personalităţi ca Jacques Rouvier, Théodor Paraskivesko, Roy Howat, Felix Gottlieb, Andrzej Jasinski, Stanislav Pochekin şi este laureată a mai multor concursuri internaţionale. Una dintre ambiţiile pianistei este de a contribui la notorietatea muzicii clasice şi a celei clasice contemporane româneşti în Franţa.