Lucrări de grafică de șevalet ale artistului Helmut Stürmer, la IRCCU Veneţia

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează expoziția „Teatrul Desenatorului”, a artistului Helmut Stürmer, în perioada 9-26 august 2022.

Vernisajul va avea loc marţi, 9 august 2022, orele 17:00-19:00.

Expoziția cuprinde lucrări de grafică de șevalet din creația recentă a artistului, realizate în tehnici mixte pe hârtie. Sugerând locuri și personaje imaginare, lucrările din această serie conduc privitorul în laboratorul scenografului Helmut Stürmer, în lumea sa fantastică.

„Un spațiu la prima vedere greu de citit poate fi fascinant. Dar e greu de imaginat și creat. Încearcă să desenezi un vis și să vezi ce greu e.” (Helmut Stürmer)

Helmut Stürmer (n.1942) este unul dintre cei mai importanți scenografi români. În decursul a 55 de ani a creat scenografii și costume pentru mult peste 200 de spectacole de teatru și de operă, precum și pentru numeroase filme. S-a remarcat profesional încă din primii ani ai carierei, în perioada 1967-1977 fiind angajat al Teatrului de Stat din Sibiu și apoi al Teatrului “L.S.Bulandra” din București, în paralel lucrând și pentru alte teatre din Romania; a colaborat cu regizorii Liviu Ciulei, Dinu Cernescu, Ivan Helmer, Sanda Manu, Vlad Mugur, Dan Nasta, Alexandru Tatos, Ioan Taub și multi alții, dar și pentru filme precum Nunta de piatră (1971, R.Dan Pița și Mircea Veroiu), Dincolo de Nisipuri (1974, R.Radu Gabrea) sau Reintoarcerea, (1977, R. Alexandru Tatos).

De-a lungul carierei, a fost distins cu numeroase premii, precum premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001) sau Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru scenografie (2003). În 2021 a primit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului“ conferit de Presedintele Romaniei Klaus Johannis.

O prezentare a artistului Helmut Stürmer: https://www.dmtr.ro/artist/sturmer-helmut/

CV Helmut Stürmer (English): https://www.icr.ro/uploads/files/helmut-stuermer-cv-en.pdf

CV Helmut Stürmer (română): https://www.icr.ro/uploads/files/helmut-stuermer-cv-ro.pdf