România, invitată de onoare la Săptămâna Europeană de la Montrouge

 Romania, invitata de onoare la Saptamana Europeana de la Montrouge


Pentru ediția 2019 a Săptămânii europene, organizate de 10 ani de Primăria din Montrouge, oraș important în periferia pariziană, pe linia 4 a metroului, România este invitată de onoare. Institutul Cultural Român a răspuns cu plăcere propunerii făcute de orașul Montrouge, de a fi partener al acestei manifestații, și coorganizează mai multe evenimente. 

În programul global propus de Montrouge - conferințe, concerte dar și un bal popular – regăsim astfel, savant propuse publicului larg, un concert de jazz cu pianista Ramona Horvath și trio-ul din care face parte, un atelier pentru copii cu ciocolatierul Luado, din Brasov, o dezbatere despre cum să vorbești despre o țară prin literatură, și, evident, un bal popular avându-l ca invitat special pe Vescan și pe colaboratorul său, DJ Cosmin! Doi artiști sosiți de la Cluj, oraș care a organizat împreună cu Montrouge, în 2017, participarea românească la Bienala tinerilor creatori europeni (JCE). Sâmbătă 18 mai, artistul franco-român George Bodocan va realiza în direct, în piața Emile Cresp, o performanță cu titlul « L’Europe n’a pas de murs, ses sommets sont artistiques » (Europa nu are ziduri, înălțimile sale sunt artistice).

Joi, 16 mai - 20h30

Sunetele României, cu Ramona Horvath și trio-ul ei: Nicolas Rageau, DavidGrebil

Hôtel de Ville 

43, avenue de la République, Montrouge

Pianistă cu un univers muzical foarte variat, Ramona Horvath s-a născut în București într-o familie de muzicieni. Instalată la Paris de mai mulți ani, Ramona este foarte activă pe scena internațională. Primul ei album, "XS Bird", a fost lansat în 2015 și a fost votat "cel mai bun album de jazz al anului" în Romania.În 2017, a ieșit "Lotus Blossom".Ambele albume sunt apreciate de presa specializată. Pentru acest concert, Ramona va fi alături de basistul Nicolas Rageau și de bateristul David Grebil. Ei vor interpreta compoziții inspirate de muzica tradițională românească și aranjamente create pe temele lui Duke Ellington.

Acces liber pe baza unei înscrieri, aici: evenements@ville-montrouge.fr

Sâmbătă, 18 mai, orele 10-12h 

Și dacă ciocolata ar fi o poveste…

Place Émile Cresp

... un atelier de jocuri pentru copii, având ca punct de pornire jocul "Petits Chevaux", cu soldați de ciocolată, realizat de ciocolatierul român Luado, originar din Brașov, Alex Pandrea, de la Luado, va iniția copii francezi și români, prin două ateliere tematice, în modul de degustare a diferitelor tipuri de ciocolată, cât și în istoria orașului Brașov și fabricarea ciocolății de casă. În meniu, cetatea Brașovului, zidurile sale, Biserica Neagră si Castelul Bran! Totul în cadrul unui joc în care înfrângerea va avea un gust dulce…

Acces liber.

Sâmbătă 18 mai, orele 14h-16h

Dezbatere / Cum putem promova o țară prin literatură?, cu Charles Haquet și Augustin Cupsa

Place Émile Cresp

Charles Haquet, scriitor, dar și mare reporter pentru ziarul “l’Express”, are obiceiul de a împrumuta figuri de personaje din țările pe care le vizitează. Astfel, personajul principal al romanului său polițist “Cargo”, publicat de editura Le Masque în 2015, este un căpitan român din Transilvania. Pentru Augustin Cupsa, un scriitor român stabilit în Franța, unde exsersează și meseria de psiholog, regiunile românești nu sunt doar denumiri geografice, ci și stări de spirit. Pentru copii care sunt personajele romanului său “Așa să crească iarba pe noi”, editura Humanitas ("Qu’ainsi pousse l’herbe sur nous", romanul nu e încă publicat în franceză, dar este deja nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2019), Franța, Italia, Occidentul, în general, sunt Eldorado la care visează, dar care nu îi va face să uite de rădăcinile lor.

Acces liber.

Sâmbătă 18 mai, 18h-21h

Mare bal public cu Vescan și DJ Cosmin

Piața Émile Cresp

Cine nu a dansat încă pe ritmurile lui Vescan, "Ce-o fi o fi" sau "În dreapta mea"? Cine nu știe încă plăcerea pe care acest muzician de la Cluj o exercită în alegerea versurilor lui, mesaje pe care le transmite și empatia pe care o are pentru cei dezavantajați de soartă ? De data aceasta și pentru a doua oară în cariera lui artistică, Vescan este la Paris, parte a unui bal public accesibil tuturor! Un concert, un festival Untold în Montrouge, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Concert gratuit. 

Sâmbătă 18 mai, orele 10-18h

“Performance” cu artistul George Bodocan : « Europa nu are pereți, culmile sale sunt artistice »

Piața Emile Cresp

Unul dintre cei mai inediți artiști români contemporani, un adevărat promotor al artei contemporane românești în Franța, George Bodocan a acceptat invitația Institutului Cultural Român de a fi autorul unui spectacol live pentru primăria de la Montrouge.

Acces liber.

Sâmbătă, 18 mai, piața Emile Cresp, în fața Primăriei din acest oraș, mai multe standuri și activități vă așteaptă toată ziua: un puzzle uriaș care reprezintă România, un punct de informare, un atelier de dans, un mare prânz gurmand și un test cu tragere la sorți ai cărui doi câştigători vor merge la Bucureşti pentru un weekend !. Pentru a participa, aici.


În programarea orașului Montrouge găsim de asemenea și o conferință dedicată Romilor ca minoritate europeană, cu Morgan Garo-Farré, doctorandă în geopolitică, care a scris o teză despre apariția națiunii roma, și William Bila, președintele mișcării “La Voix des Roms”.

(Vineri, 17 mai - 20:30, Primăria - 43, avenue de la République).