Atelier Ad Hoc la Milano Design Week

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Romanian Design Week susține participarea Atelier Ad Hoc la ediția 2023 a Milano Design Week, care va avea loc în perioada 17-23 aprilie 2023 la BASE Milano, în cadrul expoziției WE WILL DESIGN: WE HAVE AN I.D.E.A, cu proiectul co-LIZA.

Designul românesc revine la Milano Design Week pentru a treia participare consecutivă, după două ediții de succes, cu proiectul co-LIZA, realizată de Atelier Ad Hoc (George Marinescu și Daria Oancea). Realizată în 2022, lucrarea a fost nominalizată la Anuala de Arhitectură la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect”.

co-LIZA este o lucrare realizată în cadrul unui proiect pilot inițiat pentru a crea un prim contact cu o minoritate subreprezentată din București – migranți/imigranți/refugiați din țările Orientului Mijlociu.

Realizarea lucrării a avut în vedere deficitul infrastructurii existente adresate acestor grupuri, rolul acesteia fiind de a crea o resursă în co-gestiune pentru comunitate, ce poate fi disponibilă imediat în funcție de nevoie și prin implicarea pe termen lung a persoanelor/ agenților care fac parte din demers. Proiectul a fost orientat către realizarea unei structuri-suport sub forma unui echipament mobil și adaptabil care poate susține activități colective.

Obiectul comunică prin culoare și printr-o serie de marcaje indicative, posibilele configurații care definesc cadrul fizic al unor activități diferite (interior/ exterior) precum ateliere, mese comunitare, petreceri, joacă sau plimbări, incluzând depozitarea obiectelor necesare acestora. Culoarea face trimitere la steagul international al refugiaților iar desenele explicative sunt gândite pentru a fi simplu de înțeles, fără necesitatea comunicării verbale.

Liza, un element standard folosit pentru transportul mărfurilor, este integrată ca structură în cadrul piesei de mobilier, căruia îi susține deplasarea atât la interior cât și la exterior. Toate cele trei poziții ale lizei (verticală, orizontală, oblică) sunt folosite în proiect pentru a genera ipostaze diferite de folosire la cote multiple, în funcție de persoanele care folosesc obiectul (copii, coordonatori, etc.) și necesitățile momentului.

Lucrarea este realiză din placaj și are o serie de perforații care fac posibilă adăugarea unor accesorii metalice (cârlige, agâțătoare, diferite suporturi pentru creioane, tacâmuri, role hârtie etc.). În interiorul cutiei sunt depozitate șase taburete pliate.

___________

Autori - Atelier Ad Hoc: George Marinescu, Maria Daria Oancea.

Proiectare de detaliu și producție: Andrei Savonea

Lucrare realizată în cadrul proiectului „We Are Here To Stay" coordonat de Adelina Luft (curator independent) and MNȚRplusC (Ilina Schileru).

Credite fotografii: Atelier Ad Hoc.

https://youtu.be/PZYFofrbfew


Membrii echipei Atelier Ad Hoc, George Marinescu (n.1989) și Maria Daria Oancea (n.1987) lucrează împreună în București din anul 2015, dezvoltând preocupările privind mutațiile spațiului public, ale proprietății și ale condițiilor de locuire manifestate în oraș. Fondat ca o practică de arhitectură duală sub forma atelierului de proiectare și a asociației non-guvernamentale, lucrările lor se angajează în situații asociate cu vulnerabilitatea socială și spațială, lucrând atât cu aspectele informale ale arhitecturii cât și cu cele planificate.

Daria Maria Oancea – arhitect asociat, co-fondator (n.Ploiești, 1987) a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (2012) și la Universitatea IUAV din Veneția (2010). A fost rezidentă la Akademie Schloss Solitude in Stuttgart (2020).

George Marinescu – arhitect asociat, co-fondator (n. București, 1989) a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (2015) și la Universitatea IUAV din Veneția (2014). A fost rezident la Akademie Schloss Solitude in Stuttgart (2020).

Proiectele echipei au fost remarcate în cadrul unor evenimente importante dedicate arhitecturii și designului, precum European Prize for Urban Public Space, Bigsee Interior Design Award, Eme3 International Architecture Festival în Barcelona, mai multe ediții ale Anualei de Arhitectură București și altele.

Cu cei 12.000 de metri pătrați pe 3 etaje, peste 200 de rezidențe artistice, peste 400 de evenimente și 500.000 de vizitatori pe an, BASE este un pol creativ de anvergură internațională și un centru de cercetare, experimentare, producție și coproducție de inițiative culturale cu o valoare socială ridicată.


COMUNICATO STAMPA: https://base.milano.it/wp-content/uploads/2023/04/ITA_BASE_CS_We-Will-Design-2023.pdf

PRESS RELEASE: https://base.milano.it/wp-content/uploads/2023/04/ENG_BASE_CS_We-Will-Design-2023.pdf