Bien ensemble - Florin Petrachi

Bien ensemble - Florin Petrachi

In această perioadă de izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, mai mult de 15 artiști vor împărtăși cu noi, pe pagina de Facebook a ICR Paris, cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu artistul plastic Florin Petrachi, marți 26 mai.

Florin Petrachi

Florin Petrachi este originar din Iași, unde și-a desăvârșit toată educația artistică: Universitatea Națională de Artă "George Enescu", Facultatea de teologie ortodoxă, master în pictură, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași. A avut mai multe expoziții personale și colective, începând cu 2010, la București și Iași, și este laureatul a două premii: în 2013 - Premiul pentru pictură - debut -Salon ARTIS - UAP Iasi, și în 2019 - Premiul pentru excelență în arte vizuale ”Dan Hatmanu”, pentru volumul Zbor, tăcere, gol,  artist Cristi Diaconescu, autor Florin Petrachi, editura DANA, Primăria Municipiului Iași.

Prima sa expoziție din străinătate, cu titlul « Lumea lui Adam », a fost găzduită la finalul anului 2019 de Institutul Cultural Român de la Paris, și a fost alcătuită din 15 lucrări. Lucrări atât în ulei pe pânză cât și colaje, realizate în atelierul său parizian, situat, după cum îl descrie chiar pictorul, 

"lângă fostul atelier al gigantului Pablo Picasso, pe rue du Pont de Lodi, perpendicular pe Rue de Grands Augustins. Aceasta a fost ca o energie în plus pe care am avut-o ca să creez, dat fiind că pe lângă Francis Bacon, Constantin Brâncuși, Gerhard Richter, Yan Pei-Ming, Picasso e unul dintre mentorii creației mele". 

Curatoarea expoziției a fost Maria Bilasevschi.

Lucrările au făcut referire la Grădina Eden, așa cum a imaginat-o eul creator al artistului. Dorința artistului a fost evidențierea unui raport de comunicare între formă și culoare, între figurativ și abstract. Expoziția s-a articulat în jurul a trei lucrări centrale de dimensiunea 200/140 cm, ulei pe pânză. Simbolistica titlului făcea trimitere la primele zile ale “facerii”, atunci când totul era un întreg armonios, un dialog între constructia multicoloră a vegetației, a animalelor, într-un echilibru între cer şi pământul lui Adam.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.