"Le monde d'Adam" / "Lumea lui Adam" : 15 lucrări ale pictorului Florin Petrachi expuse la ICR Paris

"Le monde d'Adam"   "Lumea lui Adam"  15 lucrari ale pictorului Florin Petrachi expuse la ICR Paris

Perioada expoziţiei : 2 decembrie 2019 - 15 ianuarie 2020, cu următorul program de vizitare : de luni până vineri, între orele 10-13 şi 15-18

Finisaj : miercuri 15 ianuarie 2020, la orele 19.00

Loc : Galeria Macadam la ICR Paris

1 rue de l’Exposition 75007 Paris

Institutul Cultural Român de la Paris prelungește expoziția artistului ieșean Florin Petrachi, Le Monde d’Adam (Lumea lui Adam), până miercuri 15 ianuarie, când la ora 19 va avea loc finisajul acesteia. 

 Expoziția este alcătuită din 15 lucrări, atât în ulei pe pânză cât și colaje, realizate în atelierul său parizian, situat, după cum îl descrie chiar pictorul, "lângă fostul atelier al gigantului Pablo Picasso, pe rue du Pont de Lodi, perpendicular pe Rue de Grands Augustins. Aceasta a fost ca o energie în plus pe care am avut-o ca să creez, dat fiind că pe lângă Francis Bacon, Constantin Brâncuși, Gerhard Richter, Yan Pei-Ming, Picasso e unul dintre mentorii creației mele". Curatoarea expoziției care se va derula între 2 decembrie – 31 decembrie 2019 este Maria Bilasevschi.

Lucrările fac referire la Grădina Eden așa cum a imaginat-o eul creator al artistului. Dorința artistului este evidențierea unui raport de comunicare între formă și culoare, între figurativ și abstract. Expoziția se articulează în jurul a trei lucrări centrale de dimensiunea 200/140 cm, ulei pe pânză. Simbolistica titlului face trimitere la primele zile ale “facerii”, atunci când totul era un întreg armonios, un dialog între constructia multicoloră a vegetației, a animalelor, într-un echilibru între cer şi pământul lui Adam. In colaje, descrierea este mult mai realistă, datorită multitudinii de varietăți ale imaginilor. Straturile păstoase ale culorilor, liniile energice, dezvoltă un limbaj plastic personal, dramatic uneori. Suprapunerea hârtiei satisface seria unei idei fixate într-un loc, moderne, conceptuale și substanțial cu un mesaj către raportul dintre natură și societate.

Florin Petrachi este originar din Iași, unde și-a desăvârșit toată educația artistică: Universitatea Națională de Artă "George Enescu", Facultatea de teologie ortodoxă, master în pictură, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași. A avut mai multe expoziții personale și colective, începând cu 2010, la București și Iași, și este laureatul a două premii: în 2013 - Premiul pentru pictură - debut -Salon ARTIS - UAP Iasi, și în 2019 - Premiul pentru excelență în arte vizuale ”Dan Hatmanu”, pentru volumul “Zbor, tăcere, gol”, artist Cristi Diaconescu, autor Florin Petrachi, editura DANA, Primăria Municipiului Iași. 

Este prima sa expoziție personală în străinătate, Institutul Cultural Român de la Paris continuă astfel una din principalele sale misiuni, promovarea tinerilor artiști români talentați în străinătate.