Strasbourg, orașul celor șase filme românești

Institutul Cultural Român Bruxelles și Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS) organizează a patra ediţie a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée din Strasbourg, în perioada 13 ianuarie - 16 februarie 2016.


Programul cuprinde șase filme din România și Republica Moldova, realizate din 1987 până în 2015, și oferă o paletă largă de alegeri între documentar, comedie, film istoric, de dragoste sau cu impact socio-politic.

Regizoarea Leontina Vatamanu și producătorul Virgiliu Mărgineanu din Republica Moldova (Te iubesc, Ion și Doina), actorul Mircea Diaconu (Doar cu buletinul la Paris) și actrița Olimpia Melinte (Planșa) vor dialoga cu publicul prezent la premierele filmelor respective și îl vor introduce în universul cinematografic românesc.

Prima proiecție are loc miercuri 13 ianuarie, orele 20, cu filmul Ce lume minunată (2014), o producție independentă, inspirată din fapte reale și dedicată victimelor protestelor anticomuniste din 7 aprilie 2009 de la Chișinău. Lungmetrajul de debut al regizorului Anatol Durbală este produs de studiourile YouBesc Film Chișinău. Personajul principal a fost interpretat de tânărul actor Igor Babiac, aflat la al doilea rol de amploare după debutul în La limita de jos a cerului (2013, regia Igor Cobileanski). Filmul a fost premiat în numeroase festivaluri internaționale: Massachusetts Independent Film Festival 2015 (cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor și cel mai bun film străin), South-East European Film Festival Paris 2015 și SOE in Berlin 2015 (cel mai bun film), Crossing Europe Film Festival Austria 2015 (premiul publicului), Warsaw Film Festival Poland 2014 (Fipresci Prize - premiul Federației internaționale a criticilor de film).

Ce lume minunată a fost subtitrat în limba franceză cu concursul ICR.

Programarea săptămânilor filmului românesc aici.


Program:

  • Duminică 17 ianuarie, 20h00: Te iubesc, Ion și Doina (2014) - în prezența regizoarei Leontina Vatamanu și a producătorului Virgiliu Mărgineanu
  • Marți 19 ianuarie, 20h00: Doar cu buletinul la Paris (r. Șerban Marinescu, 2015), în prezența actorului Mircea Diaconu
  • Sâmbătă 23 ianuarie, 20h00: Planșa (r. Andrei Gheorghe, 2013), în prezența actriței Olimpia Melinte
Loc: Cinéma Odyssée, 3 rue des Francs Bourgeois, 67000 Strasbourg