Relațiile culturale dintre Spania și România, în Anuarul ICR Madrid 2020

Institutul Cultural Român de la Madrid a publicat un Anuar al reprezentanței în care, prin articole scrise de experți în diferite domenii, sunt explorate relațiile culturale dintre Spania și România.

„Acest Anuar este un creuzet de idei, de noi interpretări, o punte între două culturi, o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale culturiiși civilizației românești, de a prezenta momente relevante ale istoriei comuneși de a face cunoscută efervescența prezentului, din perspectiva autorilor care sunt, prin propria lor activitate, ambasadori valoroșiși mărturie vie a unui profund atașament față de România.

Materialele propuse se adresează unui public variat. Obiectivul său este de a evidenția acele elemente culturale pe care s-au concentrat proiectele de valorificareși promovare a limbiiși culturii românești în acest an”, explică Maria Floarea Pop, directorul Institutului, în prefața Anuarului.

Volumul include articole grupate în mai multe capitole, dintre care amintim „Relațiile istorice dintre Româniași Spania”, „Hispanism, literaturăși traducere”, artă, „Noul val al cinematografiei românești și recepția sa în Spania”, „România în muzică”. Printre autorii care au contribuit se numără profesori universitariși cercetători spanioliși români, precum Dan Munteanu Colán, José Luis Orella, José Manuel Lucía Megías, Cătălina Iliescu Gheorghiu, Florian-Matei Popescu, Alicia Juan Lobato, artiștiși reprezentanți ai instituțiilor culturale precum Cristina Andrei, manager al Muzeului Național „George Enescu”, Doina Lemny, curatoarea extraordinarei expoziții „Brâncuși-sublimarea formei”, hispanista Ioana Zlotescu, fostă directoare a Institutului Cervantes la București, traducătorul José Aníbal Campos, profesorul Jorge Martín Quintana, Augusto M. Torres sau pianistul spaniol Josu De Solaun, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în numele Președintelui României, pentru „contribuția sa importantă la promovarea artei românești în străinătate, pentru dezvoltarea relațiilor culturale dintre Româniași Spania”.

Realizarea Anuarului ICR Madrid este un proiect nou al Reprezentanței de la Madrid care face parte din strategia de diplomație culturală în domeniulștiințific, tratând teme din diferite domenii ale culturiiși intenționează să stabilească o nouă linie de cercetareși aprofundare în activitatea Institutului de la Madrid, sintetizând totodată activitatea reprezentanței, programele și proiectele majore derulate în cursul anului. Volumul va fi pus la dispoziția universităților, bibliotecilor, instituțiilor de cultură partenereși a publicului interesat de cultura română.

Pentru mai multe informații despre proiect:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro  

Tel.: +34 917 589 566

CineRumano / Instituto Cultural Rumano Madrid

www.icr.ro/madrid/