Ioan Nemțoi reprezintă România la Bienala Internațională de Artă pe Sticlă de la Haacht

Pentru a doua oară consecutiv, Ioan Nemțoi participă la Bienala internațională de artă pe sticlă, în perioada1 – 9 decembrie 2018, la Centrul cultural comunitar „Den Breughel” din Haacht (Belgia), cu concursul Institutului Cultural Român Bruxelles. Ioan Nemțoi va expune două lucrări la această manifestare internațională: Adam și Eva, respectiv Embracing, o lucrare concepută special pentru Centenarul Marii Uniri. Vernisajul va avea loc vineri, 30 noiembrie, ora 20.00.

„Este o mare onoare să îl avem din nou invitat pe Maestrul sticlar Ioan Nemțoi, la Bienala Internațională de Sticlă, cu lucrările sale unice, dar și culturale, grație diversității și dimensiunii artistice. Prin lucrările sale, Maestrul Nemtoi creează o lume dincolo de formele în care culoarea înflorește în lumină și spațiu. Sensul general al operei sale poate fi definit prin comuniunea dintre un element material complementar cu un element luminos, creat și unit în timpul unei călătorii de emoții”, a declarat Maurice Vander Speeten, directorul artistic al bienalei, pentru ICR Bruxelles.

Ioan Nemțoi (n.1964, Botoșani) este supranumit adeseori Brâncuși al sticlei. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a lui Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. etc.

Unicitatea operei artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemțoi este cunoscut în întreaga lume pentru Roşul de Nemţoi, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave, similar Roșului de Pompei sau Albastrului de Voroneț.

Bienala Internațională de Artă pe Sticlă este organizată de Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw" și reunește 35 de artiști de gen din întreaga lume, într-un concept artistic curatoriat de Maurice Vander Speeten și Danielle Van Belle. Ediția din acest an îl are ca invitat special pe artistul sticlar Kazumi Tai din Japonia. În decursul celor patru ediții, Bienala de la Haacht a căpătat o reputație de forum artistic de talie internațională care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen.

Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw" se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști naționali și internaționali și susținător al artei contemporane care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de arte vizuale: sticlă, ceramică, textile și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber, în luna mai.


Perioada : 1-9 decembrie 2018;  Loc: Gemeenschapscentrum Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht; Program: Luni – Sâmbătă: 13.00 – 18.00, Duminică: 11.00 – 18.00

Intrare 6 euro (http://www.artksp.be/)

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles::bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles