Întâlnire cu scriitoarea Mira Feticu la prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură Bru-Taal de la Bruges

intalnire cu scriitoarea Mira Feticu la prima editie a Festivalului International de Literatura Bru-Taal de la Bruges

În perioada 5-13 mai 2017 va avea loc, la Bruges, Festivalul Internațional de Literatură Bru-Taal. ICR Bruxelles susține participarea scriitoarei Mira Feticu. La ceremonia de închidere a festivalului aceasta va susține un dialog literar, alături de scriitoarea neerlandeză Hagar Peeters.

Mira Feticua fost invitata rezidenței literare organizate la Bruges, în luna februarie, și va participa în programarea festivalului, într-o dezbatere despre 'Zeven zonden' (ro. Cele șapte păcate), propusă ca temă generală a festivalului. Scriitoarea va prezenta un text despre aroganță și va descrie experiența sejurului în Bruges, impresiile și trăirile din acest oraș medieval, reputat pentru inspirația sufletelor creatoare.

Mira Feticu, scriitorul belgian Marc Reugebrink și jurnalistul Louis Van Dievelau au participat la programul „Lisez plus !”, la Concertgebouw Bruges. Evenimentul a prezentat cele mai recente publicații ale autorilor din Flandra și Olanda, și a fost susținut de ICR Bruxelles. Mira Feticu a prezentat romanul Tascha, inspirat din "furtul de artă al secolului", de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012. Personajul principal este Tascha, iubita lui Radu Dogaru, românul suspectat de furtul celor șapte picturi, printre care lucrări de Picasso, Matisse, Monet și Gauguin.

„Datorită Mirei Feticu, se recuperează ceva din onoarea pierdută a românilor. (…) Romanul Tascha. De roof uit de Kunsthal, scris în neerlandeză (Ed. Jurgen Maas, 2015), a facut valuri mari nu numai în Olanda, ci și în alte țări europene, inclusiv în România. Am îndemnat-o pe autoare să-l traducă în limba română. De fapt să-l scrie încă o dată, în limba maternă, nu numai pentru că subiectul ne interesează și pe noi, dar și pentru că ar fi păcat ca doar străinii să se bucure de talentul remarcabil al unei autoare din România. Și iată că Mira Feticu mi-a îndeplinit rugămintea. Îi mulțumesc. Acum, citind versiunea românească, mă felicit singur că am insistat în acestă directive”, nota criticul literar Alex Ștefănescu în prefața romanului Tascha, în limba română, în traducerea autoarei (Ed. Pleiade, Satu Mare, 2016).


Perioada: 5-13 mai 2017

Loc: Poortersloge, Academiestraat 14, 8000 Brugge

Bilete: 6 euro / 8 euro pe pagina Brutaal