BUCUREȘTI. Rolul designului în proiectarea unui viitor mai bun: „CHANGE 2.0. Romanian Design Week 2020”

Romanian Design Week 2020, un eveniment marca The Institute, organizat și cu sprijinul Institutului Cultural Român, va avea loc în perioada 11-20 septembrie 2020 la București și în mediul online, anul acesta dezvoltând o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun. Festivalul abordează tema SCHIMBAREA, sub titulatura CHANGE 2.0. Totodată, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu ICR Londra, Romanian Design Week participă la London Design Festival, cu șapte proiecte care abordează schimbarea (curatori: Maria Neneciu și Jimmy MacDonald), pe platforma Virtual Design Destination by Adorno. 

Designul este o abordare, o modalitate de a transforma constrângerile și provocările în soluții și modele. De aceea, acum mai mult decât oricând, devine un instrument esențial în redefinirea, nu doar a obiectelor, a fluxurilor și relațiilor, ci și a viitorului și a societății în ansamblul ei. Așa cum o spune și comunitatea de design internațională, este foarte important să fim alături în aceste timpuri complicate și să aducem în prim-plan sectoarele creative și culturale care au nevoie de promovare mai mult ca niciodată”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

Principala destinație a celei de-a opta ediții a Romanian Design Week (RDW) va fi Combinatul Fondului Plastic din București, un spațiu cu o istorie specială, din strada Băiculești nr. 29. În virtutea unui parteneriat strategic între Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) și The Institute, care își propune promovarea industriilor creative locale, precum și a tinerilor artiști români, Romanian Design Week 2020 va cuprinde o serie de expoziții în incinta Combinatului Fondului Plastic (CFP) din București. Complexul a fost construit în perioada 1966-1972 pentru a găzdui întreaga activitate de producţie a CFP. Astăzi, alături de spațiile destinate producției de consumabile și materiale suport pentru industria artei, Combinatul include și o serie de galerii de artă și spații expoziționale precum:Galeria Sector 1, Galeria Senat, Galeria Nicodim, UNAgaleria (spaţiul expoziţional al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti) sau Sandwich.

Expozițiile Romanian Design Week reunite sub tema CHANGE 2.0 și găzduite de spațiile din incinta Combinatului Fondului Plastic își propun să (re)investigheze rolul designului astăzi: un maraton de proiecte și inițiative conturate în jurul unor provocări actuale, o serie de proiecte de design conceptual, precum și obiecte proiectate pentru un viitor mai bun, alături de o serie de instalații și intervenții urbane, al căror rol este să problematizeze și să găsească soluții pentru subiecte de actualitate.

În parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii vor putea descoperi:

- Possible Realities, o expoziție de design conceptual care va păstra o parte din structura și proiectele selectate pentru luna mai, când ar fi trebuit să aibă loc a opta ediție RDW, dar care va prezenta și universurile creative din spatele acestora și va problematiza rolul designului astăzi. Aceasta va avea loc în spațiul expozițional SENAT. Conceptul și arhitectura expoziției vor fi dezvoltate alături de Attila KIM Architects;

- Antifragile, expoziție care va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie. Aceasta va avea loc la Galeria Sector 1 și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design (Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea);

- O serie de instalații și intervenții punctuale în spațiile exterioare din incinta Combinatului, care își propun să demonstreze modul prin care creativitatea contribuie la depășirea unor provocări punctuale și rolul designului și al arhitecturii de a genera schimbare.

Pe lângă expozițiile și intervențiile de la Combinatul Fondului Plastic, anul acesta Romanian Design Week va dezvolta și conținut digital, care va prezenta atât proiecte existente, cât și scenarii și proiecte imaginate, preocupări, schițe și idei ale designerilor români, din dorința de a prezenta publicului larg noi abordări și atitudini ale creativilor locali, și cu speranța că ideile acestora pot contribui real la SCHIMBARE. Câteva dintre evenimentele ce se vor desfășura exclusiv online vor fi Online Design Market, precum și cele destinate profesioniștilor.

RDW 2020 va reuni numeroase evenimente de mici dimesiuni cu audiențe reduse, în programul Design Go, care prin natura sa va direcționa vizitatori către zone diferite din oraș, evitând aglomerările.

Totodată,în parteneriat cu British Council, sub umbrela UK Focus, festivalul va include o serie de conferințe cu invitați din țară și din străinătate, transmise online, care vor dezbate importanța și impactul pe care îl are designul astăziși din perspectiva sustenabilității și a economiei circulare.

Romanian Design Week 2020 cuprinde în program o nouă categorie de evenimente, Design Flags, prezentată alături deQreator by IQOS. Astfel, în hub-ul creativ cu același nume de peBulevardul Aviatorilor nr. 8A, în intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, în premieră în România,șapte expoziții internaționale de design, care vin în completarea viziunilor creative locale. Accesul la evenimentele din seria Design Flags se va face ținând seama de toate reglementările în vigoare la acel momentși va fi permisexclusiv persoanelor peste 18 ani. Cu această ocazie, Qreator by IQOS devine spațiu partener al Romanian Design Week 2020.

Romanian Design Week 2020 va ține cont de toate reglementările ce vor fi în vigoare la momentul desfășurării, pentru a garanta siguranța publicului. Alegerea spațiilor a ținut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafață mare de spații exterioare și condiții de distanțare socială.

Un proiect al The Institute, prezentat de UniCredit Bank. Partener principal : IQOS, care prin Design si Tehnologie susține conversația despre noi perspective. Coproducători: Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României și Uniunea Artiștilor Plastici. Romanian Design Week este un eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele șapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.