LONDRA. Romanian Design Week participă la London Design Festival cu șapte proiecte

Festivalul Romanian Design Week, desfășurat la București și în mediul online în perioada 11-20 septembrie 2020, prezintă în cadrul London Design Festival, sub tema „Schimbare/Change“, o serie de proiecte de design conceptual semnate de tineri designeri emergenți, ale căror practici se concentrează pe procese și celebrează experimentul ca parte esențială a procesului creativ. Vernisajul va avea loc online, marți, 15 septembrie 2020, la ora 10:00 (înscrieri aici). Prezența în cadrul London Design Festival este susținută de Institutul Cultural Român de la Londra și UniCredit Bank.

Capsula curatoriată de Maria Neneciu, Project Manager Romanian Design Week, și Jimmy MacDonald, director comercial al Adorno și fondator al London Design Fair, face parte din Virtual Design Destination by Adorno. Platforma cuprinde paisprezece colecții de design parte din London Design Festival, cu peste 200 de piese exclusive. Tema pentru prima ediție a Virtual Design Destination by Adorno este „New Reality”.

Expoziția cuprinde lucrări semnate de co/rizom, un proiect care încearcă să dezvolte un set universal de instrumente pentru meșteșugari; Agnes Lukacs, care dă naștere unui manifest vizual ecologic prin obiecte realizate din hempcrete – un biocompozit care s-a născut în contextul unei nevoi tot mai presante de schimbare a modului în care abordăm resursele; Dare to Rug, care prezintă covoare derivate din desene acrilice ce explorează legătura dintre lumină și spațiu; Ștefan Păvăluță – Cabinetul Weave (pentru DeltaCraft), care combină tehnici tradiționale din Delta Dunării cu prelucrarea contemporană a materialelor naturale; Radu Abraham, ale cărui lucrări spectaculoase au adesea o abordare intuitivă și personală, în căutarea sa pentru volume și proporții; UAU – care atrage prin compozițiile jucăușe și gesturile sculpturale ale ceramicii și Stardust Architects, ce impresionează prin procesul ludic din jurul proiectelor sale.

Proiectele selectate reflectă tema de anul acesta a Romanian Design Week, CHANGE, chestionând rolul designului pentru un viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Orientată spre viitor, dar cu puternic interes pentru moștenirea creativă a meșteșugului, capsula impresionează prin originalitatea lucrărilor, precum și prin prezența unor factori de schimbare și inovare. Abilitatea designerilor români de a analiza și utiliza materiale și forme noi este contracarată creativ de libertatea de exprimare și de gesturile intuitive. Proiectele prezentate în această colecție sunt un manifest pentru optimism și pentru puterea creativității.

Romanian Design Week s-a impus în cele șapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect dezvoltat de The Institute, festivalul promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor, trasând anual o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Adorno este o galerie digitală pentru cele mai bune colecții de design și artizanat din întreaga lume, condusă de partenerii Kristian Snorre Andersen (CEO), Martin Clausen (CTO), și Jimmy MacDonald (CFO). Selectate de o rețea de curatori din marile orașe în care designul este extrem de bine dezvoltat, colecțiile Adorno oferă o perspectivă unică asupra diverselor comunități creative din lume și celebrează munca designerilor care le modelează. Fiecare colecție prezintă piese unice sau în ediție limitată precum mobilier, textile, ceramică, sculptură și design-art. Cu fiecare nouă colecție lansată, Adorno adaugă un nou capitol la povestea designului global.