România, țară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato, Mexic

 Romania, tara invitata la Festivalul de film european de la Guanajuato, Mexic

Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Statele Unite Mexicane, în colaborare cu Dacin Sara, organizează participarea României în calitate de țară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato (Festival Guanajuato Cine Europeo-GUCE). Participarea românească în festivalul care se desfășoară între 3 și 9 iunie, va include, pe lângă cele 12 pelicule prezentate în diferite secțiuni, expoziția intitulată „Satul tradiţional românesc” a fotografului Sorin Onişor și un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguța Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola.

Cineastul omagiat la această ediție este Radu Muntean, care se va afla într-un dialog video cu scriitorul și ziaristul Sergio Huidobro, despre cinematografia sa și cea românească actuală.

Festivalul de Cine Europeo de la Guanajuato este un festival universitar care oferă posibilitatea de a prezenta cele mai bune filme europene şi de a promova sinergia între industria cinematografică din Europa şi Mexic. În programare se regăsesc realizări cinematografice europene care au constituit mari succese ale criticii de specialitate şi ale publicului, şi care reprezintă exemple relevante ale realității cinematografice europene.

Programare

Secţiunea oficială:

În această secțiune vor fi prezentate 17 filme europene care s-au bucurat de succes de critică și public în țările de origine și care au fost premiate în festivaluri internaționale. Două filme românești vor fi prezentate în această secțiune:

Îmi este indiferent dacă vom intra in istorie ca barbari, r. Radu Jude

Alice T., r. Radu Muntean

Secţiunea Lo Nunca Visto:

Selecția a cinci filme în premieră sau insuficient promovate, care oferă abordări inedite în creația cinematografică. Propunerea noastră:

Luna de miere/Lemonade, r. Ioana Uricaru;

Secţiunea Cineasta invitado

Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean

Un etaj mai jos, r. Radu Muntean

Radu Muntean, regizor invitat de onoare al festivalului, este un nume de referință al noului val al cinematografiei românești. Furia, primul său lungmetraj, a primit premiul de debut al Uniunii Cineaștilor din România și premiul pentru cea mai bună imagine în Festivalul Internațional de Cinema Transilvania, în 2003.

Al doilea său film, Hârtia va fi albastră, a participat la Festivalul Internațional de la Locarno, iar cel de-al treilea, Boogie, a fost selecționat în 2008 în secțiunea La quinzaines des réalisateurs a Festivalului de la Cannes.

Marți după Crăciun a participat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2010 și a cîștigat Premiul pentru cel mai bun film în Festivalul de la Gijón, Spania, în același an. În ultima decadă, Radu Muntean a realizat documentarul Vorbitor (2011), Un etaj mai jos (2015) și Alice T. (2018).


Secţiunea copii:

Mama, r. Elisabeta Bostan

Secţiunea retrospectiva cinematografiei româneşti:

România este o țară cu o tradiție cinematografică consolidată și de o reputație recunoscută, în ciuda resurselor de producție limitate, ceea ce se verifică în ultimul timp prin importantele premii internaționale câștigate în diferite festivaluri internaționale. Festivalul de film european de la Guanajuato aduce un omagiu mai multor generații de realizatori români, proiectând 6 filme care au marcat istoria cinematografiei românești:

A fost sau nu a fost?, r. Corneliu Porumboiu

Moara cu noroc, r. Victor Iliu

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu

Moartea domnului Lăzărescu, r. Cristi Puiu

Secvenţe, r. Alexandru Tatoş

Reconstituirea, r. Lucian Pintilie


EXPOZIȚIA „Satul tradiţional românesc: oameni și meșteșuguri”

Expoziţia cuprinde un număr de 30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor şi va fi prezentată în perioada 3- 28 iunie în Corredor Artístico Tomás Chávez Morado al Universităţii din Guanajuato, fiind un prilej de întâlnire cu peisaje sau personaje inedite, care vorbesc despre frumuseţea şi poezia satului românesc.


CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ susținut de pianista Camelia Crenguța Goilă şi soprana Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola.

Camelia Crenguţa Goilă este născută în Cluj-Napoca, unde a absolvit şi Academia de muzică Gheorghe Dima, clasa de pian şi este stabilită în Mexic din anul 1994. A absolvit un master în pian la Universitatea din Illinois, Statele Unite, fiind laureata a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Actualmente, este profesor de pian la Escuela Superior de Música del Instituto Nacional de Bellas Artes, şi la Escuela Vida y Movimiento y de Iniciación Artística del Centro Cultural Ollin-Yoliztli.

Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola, soprană de origine română, stabilită din anul 1995 în Ciudad de Mexico. A obținut o diplomă de licență și de masterat ca "solist profesionist de operă și maestră de canto" la Universitatea de Muzică- Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, România. A colaborat cu numeroase orchestre româneşti şi străine şi este laureata a numeroase festivaluri. Din 1997 este profesor de canto la Escuela de Música "Vida y Movimiento" del Centro Cultural "Ollin Yoliztli".

În program, opere deTiberiu Brediceanu, Th. Grigoriu, Cornel Trailescu, E. Caudella sau W.A. Mozart.


Pentru informații actualizate cu privire la proiecții și calendarul activităților, vă rugăm să consultați pagina web a festivalului: http://www.guce.ugto.mx/