Bucharest Jewish Film Festival 2020: documentare în premieră și conferințe despre cultura evreiască în lume

Frumusețea și bogăția culturii evreiești vor fi prezentate, între 19 și 22 noiembrie 2020, în cadrul Bucharest Jewish Film Festival. Proiectul cultural aduce în această ediție nu doar filme, dintre care unele în premieră românească, ci și prelegeri, dezbateri, muzică și poezie. În 2020, Bucharest Jewish Film Festival împlinește 10 ani, această aniversare fiind marcată printr-o nouă formulă: o ediție în totalitate digitală, lansată joi, 19 noiembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Bucharest Jewish Film Festival și Institutului Cultural Român.

„Acest an a fost un an atipic, o provocare pentru noi toți. Ne aflăm, de altfel, într-o perioadă în care se trasează direcții noi în lumea culturală și artistică, și am considerat că organizarea unui festival de film digital este o oportunitate de neratat. Avem, pentru prima oară, posibilitatea să ajungem la un număr mai mare de spectatori și, în același timp, avem responsabilitatea promovării culturii evreiești”, a declarat Dan Schlanger, Președintele Bucharest Jewish Film Festival.

Ediția de anul acesta va include 18 evenimente, dintre care opt proiecții de film și zece evenimente conexe. Vor fi prezentate, în premieră în România, trei documentare: Golda (Israel/Germania, 2019, regia Sagi Bornstein, Udi Nir și Shani Rozanes), o biografie a Goldei Meir, Kosher Beach (Israel/SUA, 2019, regia Karin Kainer), despre o secțiune de plajă dedicată femeilor dintr-o comunitate de evrei religioși și Shalom Ireland (SUA, 2003, regizat de Valerie Lapin Ganley), povestea mai puțin cunoscută a comunității evreilor din Irlanda, film urmat de o discuție la care va lua parte și E.S. dl. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România.

În cadrul festivității de deschidere vor lua cuvântul: Mirel Taloș, Președinte interimar al Institutului Cultural Român; E.S.dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România; dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România; Andrei Dimitriu, Directorul general al Filarmonicii George Enescu; Bela Krizbai, Vicepreședinte al Institutului Cultural Român; dr. Irina Cajal, subsecretar de stat, Ministerul Culturii; Silviu Vexler, deputat; Iosif Prunner, director artistic și dirijor al Filarmonicii „George Enescu“. 

Printre personalitățile care vor susține conferințe sau vor oferi interviuri se numără dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României („Obiecte de artă evreiască din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României“), dr. Bülent Şenay, conferențiar al Universității Uludag, Bursa, Turcia („Imaginea evreului în cinematografia turcă“, „Holocaust in filmele turcești“), Simcha Jacubovici, cunoscut regizor și producător de film, triplu laureat al premiului Emmy, sau conf. dr. Felicia Waldman, conferențiar universitar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București („Filme despre Holocaust din România“).

De asemenea, scena virtuală a Festivalului de Film Evreiesc va găzdui momente muzicale de excepție, susținute în Sala Mare a Ateneului Român, închisă momentan pentru public. Spectatorii vor putea audia, de pildă, concertul cunoscutului organist Eduard Antal, care va interpreta lucrări ale compozitorului evreu Louis Lewandowski.

Organizatorul Festivalului este Asociația Semper Culturalia, cu susținerea partenerilor săi tradiționali: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Filarmonica George Enescu, Ambasada Israelului, Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Maghiar și Fundația ArtPromo.

Bucharest Jewish Film Festival 2020 va fi difuzat integral pe Zoom și Facebook. Filmele și concertul susținut de muzicianul Eduard Antal vor putea fi vizualizate doar pe platforma Zoom, din cauza restricțiilor impuse de drepturile de autor. Doritorii pot accesa aici link-ul de conectare la platforma Zoom, iar evenimentele deschise vor putea fi vizualizate pe pagina de Facebook a Bucharest Jewish Film Festival și pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român. Întrucât numărul spectatorilor este restricționat la 100 pentru evenimentele cu participare exclusivă pe Zoom, în cazul în care vor exista cereri suplimentare, organizatorii vor organiza încă o sesiune de vizionare.

Programul complet – AICI.

Pentru afișul festivalului organizatorii au folosit o lucrare a artistei Yvonne Hassan (1925-2016). 


PROGRAM AFIȘ