„THE BEST CHILD IN THE WORLD” (fragmente) – UN ACT PERFORMATIV DE ALINA ŞERBAN

În data de 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, va avea loc un tur ghidat al sediilor celor două instituţii, care va începe la ERIAC şi va continua la RKI, fiind urmat de un performance artistic al Alinei Şerban:

Ora 17.30: Tur ghidat al expoziţiei condus de curatoare; ERIAC, Reinhardtstr. 41-43, 10117 Berlin.

Ora 18.30: PerformanceThe Best Child in The World(fragmente) de Alina Şerban, RKI Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Eveniment în limba engleză.

Acest eveniment face parte din programul conex al expoziţiei “Roma Women Weaving Europe” organizată de Institutul de Artă şi Cultură al Romilor din Europa (ERIAC) şi de Institutul Cultural Român din Berlin cu scopul de a celebra femeile de etnie romă în diferite ipostaze: ca lideri, dar şi ca supravieţuitoare, ca apărătoare şi reinventatoare ale culturii şi nu în ultimul rând ca revoluţionare.

În cadrul acestui performance artista va prezenta câteva fragmente din one-woman-show-ul autobiografic intitulat “I Declare at My Own Risk - The Best Child in The World” (“Declar pe propria răspundere – Cel mai bun copil din lume”), o producţie care documentează parcursul identitar al unei fete provenind dintr-o comunitate de romi extrem de săracă din Bucureşti. Actul artistic relatează povestea unei femei de etnie romă şi a rezistenţei sale. De altfel, este prima poveste personală spusă de către o româncă de etnie romă din perspectivă proprie, dezvăluind în acelaşi timp şi nedreptăţile sociale cu care se confruntă comunitatea romă. Pornind de la propria poveste de viaţă, performance-ul continuă cu o dezbatere despre istoria colectivă a romilor din România.

Alina Şerban este pioniera teatrului feminist rom în România din anul 2009 şi prima regizoare de teatru de etnie romă în România.Reuşind să depăşească multiple obstacole, printre care discriminarea şi sărăcia, ea a urmat cursurile unora dintre cele mai bune şcoli de teatru din lume - Tisch School of the Arts din New York şi Royal Academy of Dramatic Art din Londra. Şerban a jucat în zeci de producţii teatrale, atât în Bucureşti, cât şi în Londra. A obţinut apreciere la nivel internaţional mai ales datorită one-woman-show-ului autobiografic “Declar pe propria răspundere”, o analiză a conflictului identitar, a discriminării sociale şi a forţei salvatoare provenite din exprimarea sinelui. Cea mai recentă piesă a ei,“The Great Shame” (“Marea Ruşine”), se dedică cercetării celor cinci secole de robie a romilor şi reprezintă prima lucrare aparţinând unei femei rome care este inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat din România.