Valentina Roman la Universitatea din Strasbourg

Artista păpușar Valentina Roman a fost invitata Departamentului de studii românești al Universității din Strasbourg, în programul universitar interdisciplinar ARTLINGO, destinat învățării limbilor străine prin încurajarea creativității.


Proiectul s-a desfășurat în perioada 3-24 martie, și a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles și al programului cadru Investissements d’Avenir (IdEx, ro. Investiții pentru viitor), creat de Universitatea din Strasbourg pentru finanțarea inițiativelor de excelență.

Alături de atelierele creative de măști italiene, de teatru contemporan spaniol sau german, de slampainting (creație literară și performanță) în engleză, atelierul de marionete românești a făcut parte din modulele opționale din semestrul II, de invățare a limbilor străine prin metode alternative.

Inspirat de proiectul Jocul de Acasă Transilvania al Fundaţiei pentru Meşteşuguri Bucureşti, cursul-atelier de marionete românești s-a desfășurat în două etape: abordare teoretică, etnografică și antropologică a istoriei teatrului de animație în România, sub înrumarea Adelei Drăgan și a Anei-Maria Gîrleanu (profesoarele departamentului de studii românești), respectiv inițierea în manipularea diferitelor tipuri de marionete cu artista Valentina Roman.

Valentina Roman a fost păpușar al Teatrului Țăndărică în perioada 1966-1993 și profesor la IATC din 1991 până în 1993. În prezent, locuiește la Paris, unde a profesat la secțiunea animație a canalului de televiziune France 3.

Teatrul Jeune Public, centrul național de dramaturgie din Alsacia și partener al proiectului academic ARTLINGO, a fost scena spectacolului de marionete, coordonat de Valentina Roman și realizat integral de studenți. Momentul artistic a prezentat elemente simbolice de geneză, etape importante din viață, precum nașterea, căsătoria și moartea, dar și tradiții, obiceiuri, cântece și dansuri de sărbătoare din România.

Acest atelier de creație a avut rezultate lingvistice surprinzătoare în rândul studenților și a încântat inimile spectatorilor, neașteptat de numeroși în ziua reprezentației. Copiii au fost seduși de „Melc, melc, codobelc (...)” și de „Podul de piatră”, iar adulții s-au lăsat fermecați de folclorul românesc, de cântecul blestem „Cine iubește și lasă” și de strigătura „Ia-ți mireasă ziua bună” sau de cântecul de leagăn „Hai cocuță, hai cocuță, / când ai să te faci măruță?”. Bucuria realizării marionetelor și a spectacolului, sub îndrumarea doamnei Valentina Roman, a fost egalată de satisfacția personală pentru bagajul lingvistic și pentru abilitățile de exprimare liberă în română, dobândite de studenți după acest exercițiu pedagogic experimental. Colegii lingviști de la diferite departamente de limbi au salutat această performanță și au solicitat, în particular, prezența studenților de la departamentul de studii românești la ziua de cercetare care va încheia această ediție a programului ARTLINGO, vineri 28 aprilie. Studenții vor participa la o masă rotundă, urmând apoi să prezinte un scurt moment artistic în care martionetele vor lua viață prin poveștile imaginate de ei. – descrie sensul pedagogic al acestui program universitar, pentru ICR Bruxelles, Ana-Maria Gîrleanu, responsabila departamentului de studii românești.


Perioada: 3-24 martie 2017

Loc: Université de Strasbourg, 20 Rue René Descartes, 67000 Strasbourg