Dadaismul celebrat la Bruxelles: L'om DadA de Gigi Căciuleanu la Bozar

Dadaismul celebrat la Bruxelles L'om DadA de Gigi Caciuleanu la Bozar

Institutul Cultural Român Bruxelles celebrează 120 de ani de la nașterea poetului Tristan Tzara prin spectacolul de teatru coregrafic, L`om DadA, miercuri, 28 septembrie, la Palatul de arte frumoase din Bruxelles.


Încărcat cu sensuri filozofice, viu, actual și profund, spectacolul este realizat de Gigi Căciuleanu, după textul lui Tristan Tzara Omul aproximativ, (FR: L'homme approximatif), în traducere în română de Ion Pop.  Gigi Căciuleanu și Lari Giorgescu, inițiază publicul în realitatea aproximativă a lumii Dada, jonglând între două planuri ludice, de la tinerețea impetuasă la maturitatea profundă, prin două limbaje fluide, al poeziei și al mișcării, într-o coregrafie cu adevarat originală.

"Acum 100 de ani, un Român, Tristan Tzara, lansa un curent nou în arta modernă a Occidentului: Dadaismul. Ce poate fi mai emoţionant pentru mine decât să salut acest eveniment, în felul meu, cu spectacolul-performance: " L'om DadA ". Să vin la Paris cu cea mai recentă creaţie a mea, inspirată de "Omul Aproximativ" al lui Tzara, în oraşul unde el a trăit şi unde eu locuiesc, reprezintă realizarea unui vis minunat! Un vis continuat şi întregit prin turneul acestei piese, în chiar inima Europei, la Bruxelles. Precum şi la Londra, în capitala patriei lui Shakespeare, pe care în acest an de asemenea, îl sărbătorim!", mărturisește Gigi Căciuleanu pentru ICR, la Paris, în 30 iulie 2016.

L'Om DadA este o coproducţie a Teatrului Naţional Bucureşti şi a Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava", cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundația Art Production, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Gigi Căciuleanu (n. 1947, București) a început să danseze în copilărie, a studiat la Școala Națională de Coregrafie și a descoperit dansul modern sub îndrumarea lui Miriam Răducanu, o figură de avangardă a dansului românesc. În 1973 este invitat de Pina Bausch în Essen-Werden și ulterior se mută în Franța. Este decorat cu titlul de Cavaler în Ordinul de Arte și Litere (1984), primește premiul Altazor (2002) la Santiago, echivalentul chilian al Oscarului și România îl decorează, în același an, cu cea mai înaltă distincție, ordinul național Steaua României. Activitatea sa de dansator și coregraf însumează peste 300 de spectacole proprii.

Lari Giorgescu (n. 1986, Craiova) este actor la Teatrul Naţional Bucureşti. Printre rolurile sale importante se numără: Caţavencu din D'ale noastre (regia Gigi Căciuleanu), Vagabondul din Omul care a văzut moartea (regia Dan Tudor), Leonce din Leonce şi Lena (regia Horaţiu Mălăele), Lae din Dumnezeu se îmbracă de la second-hand (regia Ion Caramitru) ș.a.


Data: 28 septembrie 2016, 20h

Loc: Bozar, Salle M, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Acces gratuit în limita locurilor disponibile. Rezervare obligatorie la adresa: bruxelles@icr.ro

Spectacolul este jucat în limbile română și franceză cu subtitrare în limba franceză.