Ziua Europeană a Limbilor la Casa Uniunii Europene de la Viena

De Ziua Europeană a Limbilor, Biroul de Informaţii al Parlamentului European, Reprezentanţa Comisiei Europene la Viena, EUNIC Austria şi asociaţia culturală etArcadia organizează manifestarea „Limbile străine ne fac mai puternici – Personajul Pippi Șosețica în spaţiile lingvistice ale Europei “.


Diversitatea lingvistică a Europei este ilustrată prin lectura unor fragmente din povestea Pippi Șosețica în diferite limbi europene, în cadrul unui eveniment care are loc la Casa Uniunii Europene de la Viena, în data de 26 septembrie 2017. Moderatorii evenimentului sunt Achim Braun (Reprezentanţa Comisiei Europene din Austria) şi Arianna Medoro.

Programul pentru copii și adolescenți se desfășoară între orele 16.00 și 17.30 şi cuprinde jocuri lingvistice, muzică, ateliere de pictură şi de realizare de păpuși, organizate de membrii EUNIC Austria.


Programul serii începe la ora 19.00 cu prelegerea „Personajul Pippi Șosețica – un model pentru tinerii europeni“ susținută de dr. Eva Vetter. În continuare, vor fi prezentate lecturi în diferite limbi europene ale unor pasaje scurte din celebra poveste. Lectura în limba română a fragmentelor va fi asigurată de Irina Cornişteanu, director al Institutului Cultural Român de la Viena. De asemenea, va avea loc spectacolul „Theater trifft Kunst“ în regia lui Paolo Pace (etArcadia & La Giostra Compagnia Teatrale). În aceeaşi seară va fi prezentată expoziția de carte „Pippi Șosețicaîn 35 de limbi“, care poate fi vizitată în perioada 4-26 septembrie, în intervalul orar 9.00-17.00 la Casa Uniunii Europene de la Viena.

Cei interesați să participe la acest eveniment sunt rugați să se înscrie prin e-mail la comm-rep-vie-veranstaltung@ec.europa.eu (este necesar să precizaţi dacă înscrierea este pentru programul de după-amiază şi/sau seară).

Pentru a pune accentul pe interesul de a învăța limbi străine, Consiliul Europei a instituit o Zi Europeană a Limbilor care este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie. Ziua are ca scop încurajarea plurilingvismului. Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:

· sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor și la diversificarea numeroaselor limbi învățate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul și înțelegerea interculturală;

· promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei, menținerea și cultivarea ei;

· încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar ci și în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar și din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber și pentru diverse schimburi.

EUNIC Austria (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale) reuneşte 27 de ambasade şi institute culturale care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală în societatea europeană.În perioada septembrie 2016 – septembrie 2017, preşedinţia EUNIC Austria este deţinută de Institutul Cultural Român de la Viena.

Mai multe informaţii despre EUNIC Austria:

eunic.austria@rkiwien.at

eunic-austria.at

Facebook

EUNIC App