Trei muzicieni români, două concerte, un eveniment: Ziua Naţională a României în Portugalia

Institutul Cultural Român de la Lisabona, prezintă, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Portugalia, două concerte de gală pentru a celebra ziua naţională la Porto şi la Lisabona, cu sprijinul unor parteneri prestigioşi. Concertele vor avea loc pe 1 decembrie 2012 la ora 18.00 la Casa da Música (Sala 2) din Porto şi pe 3 decembrie la ora 19.00 la Pálacio Foz (Sala Oglinzilor) din Lisabona. Ambele edificii sunt renumite în Portugalia fiind reprezentative pentru arhitectura secolelor XXI şi respectiv XVIII. În Porto concertul beneficiază de sprijinul Consulatului General Onorific al României şi al Camera de Comerţ şi Industrie Portugalia – România.
Concertul va debuta cu două opere de tinereţe ale celebrului compozitor român George Enescu, care realizează o sinteză originală între culoarea şi rafinamentul muzicii franceze (Enescu a fost un mare admirator al lui Debussy şi Ravel) şi ethosul românesc, generat de dorul dulcelui plai moldovenesc, pamântul său natal. Programul va continua cu două lucrări de virtuozitate ale compozitorului portughez Telmo Marques, profesor la Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo din Porto (ESMAE). Un alt compozitor român faimos, Paul Constantinescu, va fi reprezentat de o capodoperă pentru vioară şi pian; limbajul modal rezultă dintr-o fuziune între spiritualitatea românească şi formele culte clasice. Seara se va încheia cu o Suită a compozitorului francez Georges Migot, un omagiu dedicat tradiţiei muzicale franceze, care aminteşte de Rameau şi de epoca barocă într-o ambianţă festivă.

Cariera pianistului Constantin Sandu se întinde pe trei decenii şi sute de concerte în cele mai prestigioase săli din Europa şi Asia. Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene şi a cântat sub bagheta unor remarcabili dirijori. Actualmente este Directorul departamentului de muzică şi profesor de pian la Şcoala Superioară de muzică din Porto. În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Violonistul Radu Ungureanu a susţinut sute de recitaluri în turnee pe tot cuprinsul Europei. Compozitori ca Wilhelm Berger, Zeno Vancea, Cristian Petrescu, Virgílio Melo, Cristian Berger și alții i-au dedicat diverse lucrări. În prezent este Concertmaistru Asistent al Orchestrei Sinfonice din Porto Casa da Música și profesor de vioară la Şcoala Superioară de muzică din Porto. Este de asemenea membru al grupurilor de muzică contemporană Música Nova și Oficina Musical, care au interpretat numeroase lucrări în audiție mondială. A realizat doctoratul în muzică în cadrul Universității din Aveiro, Portugalia.
Activitatea artistică a flautistei Cristina Ioan include concerte şi recitaluri în România şi Portugalia atât ca solistă, cât şi ca membru în diverse orchestre şi formaţii de muzică de cameră. Predă flaut la Cursul de Muzică al Școlii Silva Monteiro din Porto și este îndrumător științific colaborator al stagiului de Master al Universitații din Aveiro. Este membru fondator al Orchestrei Sergiu Celibidache din București. Din 2008 până în prezent este Doctorant în Muzică la Universitatea din Aveiro cu specializarea Flaut - Cercetare în Interpretare. Este bursieră a Fundației pentru Știință și Tehnologie (Fundação para a Ciência e Tecnologia).


PROGRAMA

George Enescu - Cantabile e Presto para flauta e piano

George Enescu - Pavana da Suite op.10 para piano


Telmo Marques - Two Toccatas for Piano

Toccata bitonal

Toccata d'Alberti


Paul Constantinescu - Sonatina para violino e piano


Georges Migot - Le Livre de Danceries para flauta, violino e piano