TEL AVIV. Arhitectul Sorin Vasilescu, despre stilul brâncovenesc și particularitățile lăcașurilor de cult

Sorin Vasilescu, arhitect și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, este invitatul ediției de joi, 23 iulie 2020, a „Cafenelei Românești”,  un program  de tradiție al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, adaptat acum la condițiile impuse de pandemie.

În cadrul unei discuții online intitulate „Repere în arhitectura românească”, alături de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, prof. univ. Sorin Vasilescu va vorbi despre tendințe și aplicații în urbanism ale stilului brâncovenesc și va oferi detalii despre cele mai recente proiecte expoziționale realizate ca membru al Uniunii Arhitecților din România, printre care „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, itinerată recent la galeria ICR Tel Aviv, sau proiectul online „100 de arhitecți evrei din România”. De asemenea, prof. Sorin Vasilescu va oferi detalii privind particularitățile arhitecturale ale lăcașurilor de cult, fiind unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai unor importante lăcașuri de cult ortodoxe din Țara Sfântă.

Evenimentul va avea loc în limba română, prin live streaming, joi, 23 iulie 2020, de la ora 17.00, pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul oficial de Youtube al institutului.

Discuțiile vor fi intercalate cu fragmente video din reportaje despre stilul brâncovenesc, precum și cu colaje foto din expoziția „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, găzduită de galeria Uniunii Arhitecților Israelieni.

Sorin Vasilescu este arhitect, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și membru al Uniunii Arhitecților din România. De asemenea, este membru al Asociației Oamenilor de Ştiintă din România, membru al Centrului de Studii Palladiene de la Vicenza și membru al AEEA (Asociația Europeană pentru Învăţământul de Arhitectură). De-a lungul îndelungatei sale cariere didactice, a fost profesor invitat la Facultățile de Arhitectură din Strasbourg, Liège, Chișinău, Milano și Torino.

Autor, coautor sau coordonator al unor însemnate proiecte de arhitectură şi de design industrial sau urban, realizate în ţară sau în străinătate, şi al unor importante expoziţii de arhitectură, Sorin Vasilescu este unul dintre specialiştii români recunoscuţi pe plan mondial şi pentru lucrările sale teoretice. Pe lângă sutele de conferinţe şi numeroasele studii şi articole publicate în ţară şi în străinătate, volumele sale dedicate arhitecturii moderne şi mai ales arhitecturii regimurilor totalitare din secolul XX, cunoscute şi în străinătate, au devenit texte de referinţă pentru orice cercetător al perioadei. Printre volumele publicate se numără: „Istoria arhitecturii moderne”, 1993, „Arhitectura totalitară”, 1994, „Dicţionar al arhitecţilor moderni”, 1995, „Art Nouveau în România”, 2008, „Arhitectura Italiei fasciste”, 2011, „Arhitectura Rusiei staliniste”, 2013.