SUBTLE CONSTRUCTION

ICR Lisabona sprijină proiectul expoziţional internaţional SUBTLE CONSTRUCTION, desfășurat în perioada 25 noiembrie 2011-14 ianuarie 2012, în spațiul Transboavista - Art Edifício  Plataforma Revólver Piso 1 (Rua da Boavista 84, 1200-068 Lisboa). Curatoarea acestui proiect este Marta Jecu, iar România este reprezentată de către artistul Cristian Rusu. Inaugurarea acestui proiect va avea loc în data de 24 noiembrie 2011, la ora 22h, în spațiul Plataforma Revólver.

Proiectul se doreşte o tentativă de investigare a SPAŢIULUI. Acesta reuneşte lucrări în care sculptura poate deveni spectacol, un spaţiu fix poate deveni fluid, schimbându-şi coordonatele, iar trăsăturile spaţiului pot deveni evenimente, având manifestări temporare.


Lucrările sunt construite în spaţii goale, făcând posibilă experienţa unei dimensiuni virtuale a mediilor în care sunt realizate, aducând la lumină potenţiale nemanifestate ale locurilor, situaţiilor, obiectelor. Spaţiul virtual astfel creat va intra în interacţiune cu spectatorul.


Lucrările sunt rezultatul asimilării problematicii experienţei virtuale, care a fost lansată de era digitală; lucrările sunt o interogaţie asupra modului în care virtualul poate fi gândit cu mijloace analoage în lumea contemporană." (Marta Jecu)


Artiştii plastici implicaţi în proiect sunt: Carlos Bunga (Portugalia), Zukihiro Taguchi (Japonia), Sancho Silva (Portugália), Sinta Werner (Germania), Hironari Kubota (Japonia), Matias Machado (Argentina) si Cristian Rusu (România).


Cristian Rusu
îşi începe investigaţia spaţiului pornind de la ceea ce el numeşte clişee spaţiale, care nu sunt stereotipuri, mai degrabă amprente culturale asupra unor forme de reprezentare şi percepţie, care comportă o încărcătură ideologică implicită, conturată din punct de vedere istoric. Cristian Rusu lucrează cu modele arhitecturale, care pun în cauză legile reprezentării spaţiale, ale multiplicării formei, făcând totodată recurs şi la memoria culturală.

Cristian Rusu este născut în 1972 la Cluj. Absolvent a Universităţii de Artă şi Design din Cluj. Este cadru didactic la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj.


Este co-scenograf al mai multor spectacole de teatru, premiate în ţară şi în străinătate.


Expoziţii:

2009 Space Itself, Plan B gallery, Berlin (solo)
Fear Itself, Plan B gallery, Cluj (solo)

2008 Berlin Show #1, Plan B gallery, Berlin
The Doppler Effect, Romanian Cultural Institute, New York

2007 Pavillon Tyrol, installation at the Künstlerhaus Büchsenhausen,
Innsbruck (solo)

2004 Micographia – The Autenthic Romanian Engraving Method Developed
by Cristian Rusu since 2002, Néon gallery, Lyon (solo)

2003 Re:Location 2, invited artist in the project The Longer the Break, the
Bigger Succes by Markus Seidl, galeria UAP, Cluj, O.K Centrum, Linz

2002 Micographia – The Autenthic Romanian Engraving Method Developed
by Cristian Rusu since 2002, galeria Ataş, Cluj (solo)

2001 Punkissimo, Sindan Cultural Centre, Cluj (solo)


Câteva lucrări ale artistului pot fi vizualizate pe:

http://plan-b.ro/index.php?/cristian-rusu/