Spielende Insel | O serie de concerte camerale la Kühlhaus Berlin

Spielende Insel | O serie de concerte camerale la Kuhlhaus Berlin

Muzicieni: Cătălin Șerban (pian), Andrei Ioniță (violoncel), Veriko Tchumburidze, Seiji Okamoto și Dayoon You (vioară), Sindy Mohamed (violă)

Date: 14 martie, 02 iunie, 20 noiembrie 2024

Sală: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, 10963 Berlin

*Concertul începe la orele 19:30 accesul în sală este posibil începând cu orele 18:00


ICR Berlin se bucură să susțină, alături de asociația KonzertLEBEN, proiectul de muzică de cameră Spielende Insel, ce se va materializa pe parcursul anului 2024 într-o serie de trei concerte la Kühlhaus Berlin.

Talentatul pianist român Cătălin Șerban i-a invitat pe unii dintre cei mai aclamați tineri soliști din Berlin pentru a crea proiectul Spielende Insel ("Playing Island") – un concept sincretic ce reunește muzica și artele vizuale. Din ansamblu fac parte renumitul violoncelist Andrei Ioniță, violoniștii Veriko Tchumburidze, Seiji Okamoto, Dayoon You, și violista Sindy Mohamed. Decorul imersiv va fi realizat prin lucrările artistei plastice Enikö Marton.

Proiectul conceput de Cătălin Șerban s-a impus inițial pe scena muzicii clasice sub forma festivalului estival Spielende Insel – Kammermusik am Meer ("Playing Island – Chamber Music by the Sea") de pe insula germană Rügen, primind un răspuns răsunător din partea publicului. După trei ediții, proiectul se extinde acum la Berlin, unde va prezenta o nouă serie de trei concerte în inedita sală de evenimente de la Kühlhaus Berlin.

Publicul berlinez va fi invitat la un program captivant și extrem de ambițios. Puternic colorat cromatic și emoțional, repertoriul va oferi la fiecare nouă iterație un amestec de muzică romantică târzie și modernistă timpurie.


Programele seriei de concerte în desfășurător


14 martie 2024 – "Mituri și drame" (Mythen & Drama)

George Enescu: Concert pentru vioară și pian (aranjament pentru violoncel și pian)

Karol Szymanowsky: Mituri pentru vioară și pian op.30: 1. La Fontaine d'Arethuse / 2. Narcisse / 3. Dryades et Pan

Joaquin Turina: Trio cu pian nr.2 în si minor, op.76

Johannes Brahms: Cvintet cu pian în fa minor op.34

Muzicieni: Veriko Tchumburidze (vioară), Dayoon You (vioară), Sindy Mohamed (violă), Andrei Ioniță (violoncel), Cătălin Șerban (pian)


02 iunie 2024 – "Un rămas bun pașnic" (Ein friedlicher Abschied)

Franz Schubert: Trio cu pian nr.1 în si bemol major, op.99

Trio cu pian nr.2 în mi bemol major, op.100

Muzicieni: Seiji Okamoto (vioară), Andrei Ioniță (violoncel), Cătălin Șerban (pian)

Pentru data de 20 noiembrie 2024programul urmează să fie definitivat.



Pentru bilete vizitați Kühlhaus Berlin: https://www.kuehlhaus-berlin.com/spielende-insel/

Informații suplimentare despre proiectul Spielende Insel puteți accesa pe website : https://spielendeinsel.de


Biografii


Cătălin Șerban, pentru care Berlinul reprezintă „acasă” are darul de a încânta publicul cu o emotivitate subtilă și „cu o strălucire enormă și virtuozitate modestă” (Badische Zeitung). Încă de la începutul studiilor sale de pian la Berlin și Lübeck, Șerban s-a bucurat de numeroase succese în cariera sa tânără de pianist. Astăzi, pe lângă activitatea sa bogată în concerte ca solist invitat și muzician de cameră la festivaluri și în săli de concerte importante, este și lector la Conservatoarele din Lübeck și Berlin. Accentul lui Cătălin Șerban se află in special pe repertoriul romantic și modern timpuriu, care se reflectă în proiectele si înregistrările sale.

Alături de violoncelistul renumit Andrei Ioniță și de alți doi tineri muzicieni internaționali – violonistul Suyeon Kang și violista Karolina Errera –, Cătălin Șerban și-a propus să promoveze muzica românească. Împreună au lansat la începutul anului 2024, prin casa de discuri Naxos, CD-ul Mélodies infinies care se concentrează pe o lucrare monumentală și rar interpretată de George Enescu: Cvartetul pentru pian nr. 1 în Re major, op. 16.

Cătălin Șerban este inițiatorul și directorul artistic al festivalului de muzică clasică „Spielende Insel“ de pe insula Rügen, prin intermediul căruia sunt reuniți tineri muzicieni de mare calibru.


Născut în 1994 la București, violoncelistul român Andrei Ioniță și-a început cariera muzicală la vârsta de cinci ani, inițial la pian La vârsta de opt ani, a început să studieze violoncelul cu profesoara Ani-Maria Paladi în orașul său natal, București. În 2012, Ioniță s-a mutat la Berlin și a studiat cu Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK). Afirmarea sa a venit în 2015, când a câștigat Concursul internațional Ceaikowsky de la Moscova. De atunci, Andrei Ioniță a susținut concerte alături de artiști precum Gidon Kremer și Martha Argerich, precum și cu numeroase orchestre de renume. A concertat deja la Carnegie Hall din New York și la Elbphilharmonie din Hamburg, printre altele. Andrei Ioniță a fost selectat de BBC ca „Artist al Noii Generații”. Fundația germană Musikleben i-a pus la dispoziție un violoncel Giovanni Battista Rogeri din 1671.


Violista franco-egipteană Sindy Mohamed este una dintre cei mai promițători tineri muzicieni ai generației sale. Laureată a Concursului Internațional Anton Rubinstein 2017, a concertat ca solistă în Anglia cu Royal Northern Sinfonia Orchestra sub bagheta lui Lars Vogt. Rolando Villazón a invitat-o să apară în emisiunea ARTE „Stars of Tomorrow”. În calitate de solistă și muziciană de cameră, Sindy Mohamed este invitată în mod regulat la festivaluri importante alături de orchestre renumite. Din 2013 este membră a West-Eastern Divan Orchestra sub conducerea lui Daniel Barenboim. Sindy Mohamed s-a născut la Marsilia în 1992. A primit primele lecții de violă la vârsta de opt ani, când a decis să facă din muzică profesia ei. Studiile sale la Marseille, Paris și Berlin au fost completate de numeroase cursuri de măiestrie pentru a-și contura profilul muzical.


Dayoon You este originar din Seoul, Coreea de Sud și a început să cânte la vioară la vârsta de șase ani. A debutat la Seoul Arts Center la vârsta de opt ani. A absolvit Universitatea Națională de Arte din Coreea și în prezent studiază la Școala Superioară de Muzică Hanns Eisler din Berlin cu Kolja Blacher. Dayoon You a ajuns pentru prima dată la recunoașterea internațională ca finalist la Concursul internațional de vioară Henryk Wieniawski din Poznan. În calitate de muzician de cameră activ a câștigat, de asemenea, premiul I. și premiul special pentru cea mai bună interpretare Mozart ca membru al Cvartetului Arete în 2023 la Salzburg. Ca solist, a concertat deja cu multe orchestre prestigioase, precum Orchestra Filarmonicii din Baden-Baden și Orchestra de cameră din München.


Veriko Tchumburidze s-a născut în 1996 într-o familie de muzicieni de origine gruzină în Adana, sudul Turciei. La trei ani și jumătate, Veriko a început să cânte la vioară. A studiat la Universitatea din Mersin, a fost bursieră la Viena și la München și a participat la cursurile de măiestrie susținute de Albert Markov, Shlomo Mintz și Igor Ozim. De când a câștigat Concursul Internațional de Vioară Henryk Wieniawski în 2016, Veriko Tchumburidze și-a consolidat reputația ca solistă și muziciană de cameră remarcabilă. „Ea este suflul viitorului”, a declarat directorul concursului, A. Wituski. Revista de muzică clasică de frunte a Turciei, Andante, a numit-o pe Veriko Tchumburidze cea mai bună muziciană emergentă a țării. Din 2016, Veriko Tchumburidze cântă la o vioară Giambattista Guadagnini din 1756, oferită de Deutsche Stiftung Musikleben.