"SOS – Bisericile fortificate din Transilvania"

SOS – BISERICILE FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA
Program:

- prelegere susţinută de inginer Philipp Harfmann, (Biroul de coordonare Biserici Fortificate). Domnul Harfmann va prezenta pe scurt istoria bisericilor fortificate din Transilvania, apoi un raport privind situaţia actuală, cu provocările şi probleme sale, proiectele de construcţie de succes şi în încheiere consideraţii cu privire la obiectivele şi rolul Biroului.
- proiecţia filmului "Dor si Jale in Valea Hartibaciului", regia Günter Czernetzky.

După 1989, cea mai mare parte saşilor din Transilvania şi-au părăsit patria. Bisericile lor fortificate au căzut într-o stare de degradare, unele chiar în paragină. În ciuda susţinerii venite din partea emigranţilor, micile comunităţi rămase nu reuşesc să obţină statutul de monumente istorice pentru bisericile fortificate, iar în satele unde nu mai există o comunitate de credincioşi, procesul de degradare este şi mai accelerat. Dată fiind aceasta situaţie, Biserica Evanghelică din România a luat în 2007 decizia de a fonda un birou de proiecte, în subordonarea sa, dedicat conservării acestui patrimoniu cultural şi arhitectural unic. Din 2007, acest Birou de Coordonare pentru Bisericile Fortificate a iniţiat prin programe-cadru numerose acţiuni pentru a stopa degradarea bisericilor, creând astfel condiţiile pentru a planifica renovări pe termen mediu şi lung.

Philip Harfmann, inginer de planificare urbană şi regională, a studiat la Universitatea Tehnică din Berlin şi Universitatea Eurasia din Astana (Kazahstan). În 2008 îşi incepe activitatea în Biroul pentru Biserici Fortificate, din 2010 fiind şef de proiect.
Günter Czernetzky, născut în Sighişoara, trăieşte în Germania din 1978 (München şi Berlin). Autor, regizor şi producător al mai multor filme documentare despre saşii din Transilvania. Filmul său Dor si Jale in Valea Hartibaciului este produs in comun cu studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Lucian Blaga, unde Günter
Czernetzky a predat in 2010-2011.

Proiect realizat în colaborare cu Societatea Româno-Germană e. V.