Sistemul mondial din perspectiva unui sat românesc – dialog între Manuela Boatcă și Stefan Jonsson, la ICR Stockholm

ICR Stockholm în parteneriat cu Universitatea din Södertörn organizează, pe data de 19 martie, începând cu ora 18:30, la sediul institutului, o discuție între cercetătoarea Manuela Boatcă, profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg și Stefan Jonsson, profesor de studii de etnologie de la Universitatea din Linköping, pe tema: „Sistemul mondial din perspectiva unui sat românesc”.

Cum arată lumea și sistemul mondial văzute din perspectiva unui sat mic din Transilvania? Acesta este punctul de plecare al unui dialog între doi cercetători şi scriitori proveniți din două ţări diferite ale continentului european, care au urmărit îndeaproape transformările din Uniunea Europeană și metamorfozele culturilor europene. Se poate vorbi despre o singură Europă sau despre mai multe?

Manuela Boatcă va vorbi despre cercetarea ei actuală referitoare la periferiile sistemelor mondiale coloniale/moderne și geopoliticile din Europa de Est și România. Discuția va fi completată cu întrebări adresate de Stefan Jonsson referitoare la modul în care pot fi detectate transformările actuale ale sistemului mondial în mișcările migratoare mici și mari și cum se reflectă aceste schimbări în artă. Conversația va aborda apoi o problemă de importanță vitală într-o perioadă de închidere a frontierelor: care sunt condițiile necesare pentru a fi un cetățean al Suediei sau al României, al Europei sau al lumii într-o situație globală în care inegalitățile cresc, iar dreptul de a aparține unui loc devine un bun din ce în ce mai scump. Dialogul va avea loc în limba engleză.

Manuela Boatcă este profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. Manuela Boatcă a studiat filologie engleză şi germanistică în cadrul departamentului de limbi şi literaturi străine al Universităţii Bucureşti. În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în sociologie la Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt (Germania), iar în perioada 2003-2010 a fost cadru universitar la departamentul de sociologie al aceleiaşi instituţii universitare. A fost visiting profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Temele sale de cercetare includ sociologia dezvoltării, studiile de gen, cercetarea violenţei şi studiile postcoloniale din perspectiva istoriei comparate.

Stefan Jonsson este profesor de studii de etnologie la Institutul Suedez de Cercetare a Migrației, Etnologiei și Societății (REMESO). Deține un doctorat al Secției de Literatură a Universității DUKE din SUA, 1997. Între 1998 și 2000 a fost rezident al Institutului de Cercetare Getty din Los Angeles, iar în 2006 a fost profesor invitat al Universității din Michigan. Stefan Jonsson a fost, de asemenea, profesor asociat de estetică și cercetare în teoria culturii la Universitatea din Södertörn, Suedia.