Scriitorul Cristian Fulaș susține, în Elveția, conferința „Ioșca și Proust”

Asociația Scriitorilor din Lausanne/ Le Cercle Littéraire de Lausanne (Confederația Elvețiană) organizează în data de 4 septembrie 2023, la sediul său din Place Saint-François 7, o întâlnire a membrilor săi cu scriitorul și traducătorul român Cristian Fulaș.

În cadrul conferinței intitulată „Ioșca și Proust”, autorul român va prezenta, cu sprijinul Institutului Cultural Român, romanul său „Ioșca”, tradus în 2022 în limba franceză de Florica și Jean-Louis Courriol și publicat într-un tiraj de 6000 exemplare la editura canadiană La Peuplade. De menționat că romanul a devenit o lectură de interes în spațiul francofon, astfel încât grupul editorial Editis (Vivendi) va lansa romanul în martie 2024 în cadrul colecției 10/18 editions. Scriitorul va prezenta și traducerea sa din Marcel Proust a „À la recherche du temps perdu”/„ În căutarea timpului pierdut”, primul din cele șapte volume ale capodoperei fiind lansat de editura Cartier cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea autorului (2022). Jurnalistul și fostul președinte al asociației Jacques Poget menționează interesul membrilor societății literare elvețiene pentru traducerea din Marcel Proust: „Suntem impresionați de lucrarea dumneavoastră proustiană; versiunea dumneavoastră de La Recherche („À la recherche du temps perdu”) evident că ne intrigă foarte mult”.

Le Cercle littéraire de Lausanne a fost înființată în 24 ianuarie 1819 și este una dintre cele mai vechi societăți literare elvețiene. Astăzi, le Cercle littéraire de Lausanne are peste 600 de membri, care împărtășesc valori comune și un interes pentru literatură și lumea cărții, cât și pentru istorie, știință și arte. Pe lângă biblioteca generală extinsă (peste 40.000 de titluri) și ziarele (100 de titluri de ziare zilnice, periodice și recenzii) disponibile la sediul din clădirea istorică (sec.XVIII) din Place Saint-François 7, Lausanne, se organizează aproximativ șaizeci de evenimente pe an: conferințe, interviuri, lecturi.

Cristian Fulaş (n. 1978) a absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare și a făcut studii aprofundate de teoria literaturii la Universitatea din București. A debutat în 2015 cu „Fâșii de rușine” (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). A publicat în 2015 „Jurnal de debutant” (Tracus Arte), iar în 2016 „După plâns” (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). La Editura Polirom a publicat proză scurtă „Cei frumoşi şi cei buni” (2017), romanele „Fâşii de ruşine” (2018), „După plâns” (2019) şi „Ioşca”(2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded și cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro și agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul Observator cultural, secțiunea Proză), cât și biografia romanțată „Celan. Am trăit, da” (2022). Cel mai recent roman al său, „Specii” , a apărut la editura Polirom în 2023. A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care: „Visul lui Machiavelli” (Christophe Bataille), „Busola” (Mathias Énard), „Mituri clasice” (Jenny March), „Igitur. O aruncare de zaruri” (Stéphane Mallarmé).

Academia Franceză i-a acordat scriitorului şi traducătorului Cristian Fulaş, în 2023, Premiul Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises,pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze.