Institutul Cultural Român de la Varșovia participă, pentru al doilea an consecutiv, la Festivalul Internațional „Puls Literatury” (Pulsul Literaturii) de la Łódź printr-o serie de evenimente având în centru literatura română.
Vă invităm la cele trei evenimente româneşti din cadrul Festivalului:
2 decembrie, ora 20:30
Dom Literatury, ul. Roosevelta 17, Łódź
Întâlnire cu poetul și traducătorul Jakub Kornhauser și lansarea volumului Vampirul pasiv, de Gherasim Luca. Volumul este prezentat în premieră la Łódź; traducerea îi aparține lui Jakub Kornhauser. Editura la care a apărut volumul, Institutul Mikołowski, a inițiat o serie de avangardă poetică românească, următoarea apariţie fiind Vasco da Gamma și alte poheme, de Gellu Naum.
3 decembrie, ora 19:00
Dom Literatury, ul. Roosevelta 17, Łódź
Întâlnire cu scriitorul Filip Florian și lansarea volumului Toate bufnițele, proaspăt apărut la Editura Amaltea, în prezența autorului și a traducătoarei cărții, Radosława Janowska-Lascar; discuție moderată de criticul Maciej Robert.
6 decembrie, ora 20:30
Dom Literatury, ul. Roosevelta 17, Łódź
Întâlnire cu poetele Svetlana Cârstean (România) și Athena Farrokhazd (Suedia), sub semnul Nord-Sud, tema principală a Festivalului, moderată de traducătoarea Justyna Czechowska.
Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii. Ambele titluri au ajuns astăzi la a patra ediţie. Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.
Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în
cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe,
Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de
debut individual, Floarea de menghină (2008) a fost recompensat cu
Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al
revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și
Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. În 2015, scriitoarea și-a
lansat la Editura Trei volumul Gravitație.
Svetlana Cârstean a coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul
Editorial Trei), propria colecție de poezie, „Cercul Poeților Apăruți”. Din
toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie la Editura Nemira,
„Vorpal”. Scriitoarea a făcut parte, în calitate de manager cultural, din
Curatoriumul care a realizat dosarul Bucureștiului pentru competiția „Capitală
Europeană a Culturii 2021”, în perioada 2015-2016. Svetlana Cârstean este inițiatoarea proiectului
„Intersecțiile de miercuri”, făcut în parteneriat cu BRD.
Volumul Floarea de menghină a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, Svetlana Cârstean a lansat în Suedia un volum comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira.
Jakub Kornhauser este traducător și poet, teoretician și istoric literar, un redutabil specialist în Avangarda românească. A tradus din Gellu Naum, Gherasim Luca, Ilarie Voronca și Geo Bogza. În prezent, pregătește seria de avangardă Wunderkamera la Editura Institutului Mikołowski - primele trei volume îi aparțin lui Gherasim Luca (Vampirul pasiv și alte proze, Cleptoobiectul și alte povestiri) și Gellu Naum (Vasco da Gamma și alte versuri) . Este autorul a trei volume de poezii și al mai multor monografii și lucrări teoretice, printre care Statutul obiectelor în poezia suprarealismului european (2015), Cerneala surdă. Antologia manifestelor de avangardă central-europene (2014). Jakub Kornhauser este conferențiar universitar la Catedra de Filologie Romanică și la Catedra de Antropologie Literară din cadrul Universității Jagiellone din Cracovia. Este redactor-coordonator al seriei de literatură română al prestigioasei edituri Universitas de la Cracovia și al revistei Romanica Cracoviensia. O traducere recentă din limba română este antologia Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, finalistă în acest an la Premiul „Poetul European al Libertății”.
Festivalul „Puls Literatury” a fost înființat în anul 2007 din inițiativa Uniunii Scriitorilor Polonezi, Filiala Łódź. În prezent, Uniunea colaborează în organizare cu Casa Literaturii din Łódź. Festivalul are loc la finalul fiecărui an (sfârșit de noiembrie – început de decembrie) și durează până la două săptămâni. Printre cele mai importante elemente ale manifestării amintim finala Concursului Național de Poezie pentru volume de debut, evenimentele legate de Concursul Național de Proză Poetică și Gala Premiilor Tuwim, ai cărei laureați sunt nume sonore ale literaturii poloneze: 2017 - Ewa Lipska, 2016 - Michał Głowiński, 2015 - Jarosław Marek Rymkiewicz, 2014 - Hanna Krall, 2013 - Magdalena Tulli. Evenimentelor literare li se alătură concerte, spectacole de teatru și expoziții.