„România prezentată tinerilor chinezi în Anul Centenarului Marii Uniri - Elevii Colegiului Fengling”

În data de 19 iulie 2018, ICR Beijing a organizat la sediul său, evenimentul „România prezentată tinerilor chinezi în Anul Centenarului Marii Uniri - Elevii Colegiului Fengling”, în cadrul căruia au participat 50 de elevi chinezi ai Colegiului Fengling din Sanlitun, districtul Chaoyang din Beijing, cu vârsta cuprinsă între 13 -15 ani, însoțiți de profesorii din cadrul colegiului.

Colegiul Fengling, fondat în 2014, se bazează pe programul internațional de educație pentru tineri inițiat de către Organizația „Foreign Link” din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China, organizație care se ocupă cu prezentarea culturii lumii și are strategii privind diplomația publică și promovarea schimburilor culturale între China și Occident. Colegiul susține conceptul de dezvoltare a talentelor internaționale remarcabile pentru cultura chineză cu perspectivă internațională, familiarizat cu reguli și competivități internaționale și stabilește primul sistem de formare a calității talentelor la nivel internațional pentru tineri. În 2017, a lansat o serie de activități interesante, cursuri online și tabăra de vară, conform platformei „One belt, one road”.

Evenimentul a fost deschis de domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, care le-a prezentat elevilor informații esențiale despre România, despre istoria și arta românească, cu accent pe Marea Unire a românilor, după care elevii au putut să vizioneze pe ecranul institutului un scurt documentar despre România („România colorată”) realizat și pus la dispoziție de Agenția Națională de Presă din România Agerpres.

În cadrul evenimentului, a avut loc o scurtă lecție de limba română susținută de Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații, care i-a învățat pe elevi cuvinte și expresii uzuale, dar și prima strofă în limba română a cântecului românesc renumit în China „La oglindă”.

Elevii, de asemenea, au vizionat Expoziția de Fotografii „România: Evoluție”, care cuprinde cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii agenției, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci etc.

Evenimentul are la bază promovarea istoriei și a culturii României, prin prezentările care au fost susținute de reprezentanții ICR Beijing, dar și a limbii române, act care se înscrie în acțiunile privind marcarea Marii Uniri a românilor.