Patricia Moroșan expune la Visage(s) d'Europe de Ziua Europei

Patricia Morosan expune la Visage(s) d'Europe de Ziua Europei

Tip de eveniment: expoziție foto colectivă Visage(s) d’Europe

Perioada: 9-30 mai 2023; inaugurare: 13 mai, Parvis de l’Hôtel de Ville de Paris

Loc de desfășurare: 9-14 mai Parvis de l’Hôtel de Ville de Paris; 15-30 mai Berges de Seine Rive Droite – Pont Marie (Les Nautes), 1 Quai des Célestins, Paris 4

Participanți: Patricia Moroșan (România), alături de alți 14 artiști fotografi: Anna Breit (Austria), Ugo Woatzi (Belgia), Peter Vulchev (Bulgaria), Liina Siib (Estonia), Dimitra Dede (Grecia), Elena Zottola (Italia), Joakim Anne Speltz (Luxemburg), Nadia Szymanska (Polonia), Kvet Nguyen (Slovacia), Ciril Jazbec (Slovenia), Kocjancic (Suedia), Mehmet Aslan (Turcia), Alexander Chekmenev (Ucraina), Viola Fatyol (Ungaria)

Curatoare: Matylda Borcuch

În plin centrul Paris, din 9 în 30 mai, artista fotografă Patricia Moroșan reprezintă România cu lucrări din seria Sun Stand Still la cea de-a cincea ediție a proiectului expozițional Visage(s) d’Europe al EUNIC Paris dedicat Zilei Europei.

Ambasadele și Institutele Culturale Europene din Paris, reunite în cadrul rețelei EUNIC – partener strategic al Comisiei Europene pentru realizarea de proiecte culturale, atât la nivel european, cât și global, reînnoiesc experiența începută în 2019, oferind o privire asupra Europei prin scena artistică proprie, națională. În 2023, expoziția fotografică Visage(s) d’Europe, produsă în parteneriat de EUNIC Paris și Primăria Paris, este curatoriată de Matylda Borcuch și reunește sub tema portretului 15 fotografi din 15 țări participante: Austria,Belgia, Bulgaria, Estonia, Grecia,Italia, Luxemburg, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Expoziția va fi inaugurată sâmbătă, 13 mai, la ora 9:45 dimineața, în prezența oficialităților franceze, a reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Paris, în special a reprezentanților Rețelei Institutelor Culturale a Uniunii Europene (EUNIC) din Paris, a artiștilor, curatorilor, jurnaliștilor, publicului larg și poate fi vizitată cu acces liber în perioada 9-14 mai la Parvis de l’Hôtel de Ville de Paris, iar în perioada 15-30 mai la Berges de Seine Rive Droite – Pont Marie (Les Nautes), 1 Quai des Célestins.

Pentru a cincea oară, rețeaua EUNIC se întrunește pentru a desena o panoramă a noii fotografii europene. Anul acesta, cincisprezece artiști din cincisprezece țări europene se adună în jurul unui subiect al portretului - în sens literal și larg. Este vorba despre accentuarea aspectului uman și revenirea la titlul expoziției. Scopul, ca și în edițiile precedente, este de a arăta Europa în diversitatea ei, Europa cu multiplele ei fațete. Ceea ce îi reunește pe toți artiștii este căutarea identității, care se realizează prin diferite mijloace: în spațiu și timp, la nivel intim și social. Identitatea se regăsește în spațiu cu Patricia Morosan și Joakim Kocjancic: oamenii trec granițele și prin însuși actul de a merge produc un spațiu metaforic personal. […]” Matylda Borcuch, curatoare Visage(s) d’Europe 2023

Patricia Moroșan a studiat filmul și istoria artei la Berlin și fotografia la Ostkreuzschule Berlin. Este membră a colectivului internațional de fotografie „Temps Zero”, a expus la unele dintre cele mai importante festivaluri de fotografii și galerii de artă din Europa și a câștigat, în 2019, „New European Photography Award” – Prix du Jury la Fotofestival Boutographies din Montpellier și Premiul pentru curaj 2019 la Berlin. A primit numeroase granturi, printre care bursa inițială a Akademie der Künste Berlin, bursa de schimb a Senatului pentru Cultură și Europa din Berlin. Moroșan este reprezentată de Galeria Franzkowiak Berlin și are lucrări incluse în colecția permanentă a MNAC București (Muzeul Național de Artă Contemporană), a Muzeului orașului Montpellier și în mai multe colecții private din Germania, Franța și Grecia. În 2022, Patricia Moroșan a fost prezentă la Polycopies, salonul Paris Photo, cu ultimul său album, intitulat (I) Remember Europe, apărut la editia Fotohof. Proiectul fotografic dezvăluie centrul ca fiind o căutare existențială, un destin geografic și o metaforă în același timp și conține în nucleul său imagini reprezentând diversele centre geografice ale Europei: Germania, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia... Artista este ea însăși un cetățean al Europei: s-a născut la Făgăraș (România), dar lucrează și locuiește la Berlin sau Atena. ca o notă generală, Patricia caută constantîn fotografiile ei  dualitatea care există între identitate și intimitate. În 2023, Patricia are mai multe proiecte și expoziții importante în Europa : (I) Remember Europe - Soloshow, Franzkowiak Gallery, EMOP Berlin (9.3.-29.4.2023), Fotografia în Romania după 2000, MARe Museum of Recent Art, Bucharest (8.2.-8.5.2023), (I) Remember Europe - Soloshow, Goethe Institut Bucharest (19-24.06.2023).

Matylda Borcuch, curatoarea expoziției Visages d’Europe 2023, a colaborat pentru curatorierea catalogului Boleslas Biegas în Comitetul Biegas și este doctorandă în istoria artei la Paris.