Mostenitorii României muzicale la Fête de la Musique– recital susţinut de violoncelistul Andrei Ioniţă şi pianista Daria Tudor

Mostenitorii Romaniei muzicale la Fete de la Musique- recital sustinut de violoncelistul Andrei Ionita si pianista Daria Tudor

ICR Paris, în colaborare cu Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, propune publicului său un concert de muzică clasică susţinut de violoncelistului Andrei Ioniţă şi de pianista Daria Tudor, moment plăcut de celebrare a evenimentului tradiţional francez "Fête de la Musique".

Pentru a marca acest moment, publicul ICR Paris va putea asculta, viziona, savura pe paginile Facebook ale ICR Paris și ale partenerilor săi, în data de 21 iunie la ora 19 (ora Franței/ ora 20, ora României). recitalul care a avut loc la Sala Radio în data de 13 iunie 2021. 

Pentru acest prim recital cu public pe o scenă bucureșteană,  ținând cont de semnificațiile zilei de 13 iunie în istoria României recente, violoncelistul a ales un program cu tema „Libertatea“ : Cântec vechi de Paul Constantinescu, Sonata op. 40 de Dmitri Șostakovici, In memoriam de Dan Popescu și Sonata nr. 3 de Ludwig van Beethoven. Parte din aceste lucrări s-au regăsit în recitalul susținut în februarie 2021 de cei doi la Berlin, în cadrul seriei „Hope@home“, eveniment găzduit de celebrul violonist Daniel Hope. Seara a beneficiat de participarea Herthei Muller, scriitoare originară din România, premiu Nobel pentru literatură. 

Andrei Ioniță (27 ani) este unul dintre cei mai apreciați tineri violonceliști ai momentului, la nivel mondial, un talent ieșit din comun, a cărui cea mai mare reușită rămâne câștigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova. Andrei Ioniță, primul român care a cucerit medalia de aur la această competiție, a început, mai întâi, studiul pianului, de la vârsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lecții de violoncel. A fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include și alte premii importante, în Germania, el evoluând pe cele mai prestigioase scene din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia. Între anii 2016-2018, Andrei Ioniță a fost parte a proiectului „BBC New Generation Artists“.

Daria Tudor (23 ani) este absolventă a Universității de Arte din Berlin, parte a corpului profesional din această universitate prestigioasă. Daria Tudor a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special, în Germania.

„Moștenitorii României muzicale“ este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Până în prezent au fost organizate 14 recitaluri și concerte, iar în 2019 a apărut și un prim disc cu evoluții din aceste evenimente sub sigla Editurii Casa Radio. Proiectul își propune să-i prezinte în recitaluri pe tinerii muzicieni ai României, deja confirmați pe mari scene internaționale. Recitalurile din cadrul seriei „Moștenitorii României muzicale“ se adresează și acelui tip de public care, deși interesat de cultură, nu ajunge des în sala de concert, mai ales din cauza unui program foarte încărcat: recitalurile au o durată maximă de o oră, se desfășoară fără pauză și prezintă un repertoriu accesibil pentru un public larg. Din 2020, „Moștenitorii României muzicale“ înseamnă și o bursă în valoare de 4000 euro, pentru care s-au organizat concursuri în 2020 și 2021.

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membri profeșioniști din toate vocațiile, este o rețea globală de lideri care acționează pentru a contribui la comunitățile din întreaga lume și a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului și promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educațională și inspirațională.

De asemenea, la propunerea Rotary Pipera si Radio România Muzical, ICR Paris dorește să înceapă o colaborare pentru proiectul „Moștenitorii României muzicale“, un prim pas în acest demers fiind evenimentul programat în data de 21 iunie.