Mircea Cărtărescu la Zsolnay-Lesefest

Scriitorul român Mircea Cărtărescu participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, la festivalul de literatură Zsolnay-Lesefest Viena, organizat de editura Zsolnay Verlag, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de existență a acesteia.

Îl puteți urmări pe Mircea Cărtărescu în dialog cu scriitorul german Philipp Blom pe 8 iunie 2024, ora 13:00, la Glaspavillon Belvedere 21 (Arsenalstraße 1, 1030 Wien), în cadrul evenimentului cu titlul Was bleibt/ Ce rămâne?

Dialogul dintre Mircea Cărtărescu și Philipp Blom se axează și pe cel mai recent roman „Theodoros”, tradus recent în limba germană, dar și pe actualitatea literaturii românești în lume în ziua de astăzi.

Mircea Cărtărescu s-a născut la București în 1956. A participat la numeroase rezidențe literare în străinătate, printre care la Berlin, Stuttgart, Viena și Florența. Premiul de carte de la Leipzig pentru cooperare europeană (2015), Premiul de stat austriac pentru literatură europeană (2015), Premiul Thomas Mann, Premiul Formentor (ambele în 2018), Premiul FIL pentru limbile romanice (2022) și Dublin Literary Award (2024). Ultimele scrieri ale lui Cărtărescu publicate în limba germană la editura Zsolnay au fost: trilogia „Orbitor” (2007-2014), culegerile de povestiri „Frumoasele străine” (2016) și „Melancolia” (2022), romanul „Solenoid” (2019) și „Theodoros” (2024)

Despre romanul lui Mircea Cărtărescu „Theodoros”, tradus în limba germană de Ernest Wichner: „Împăratul împăraților din Africa, regina Victoria a Angliei, Tudor, un copil curios, regina din Saba: În 33 de capitole Cărtărescu împletește istoricul, fantasticul și filozofia cu povești de aventură frumoase și totodată terifiante pentru a crea nimic mai puțin decât o lume care se întinde până în zilele noastre, până la Judecata de Apoi. Țeava pistolului încă în gură, creierii împrăștiați pe masa roșie. Înainte ca armata colonială britanică să reducă fortăreața munteană Magdala în dărâmături și să-l ia ostatic, împăratul etiopian și-a luat viața în Duminica Paștelui din 1868.Nu ca un despot încoronat, nu ca un pirat jefuitor, ci ca un rob al boierilor din Valahia, potrivit noului roman de epocă al lui Mircea Cărtărescu.

Philipp Blom, născut în 1970, a studiat filozofie, istorie și studii iudaice la Viena și Oxford. Trăiește ca scriitor și istoric la Viena. A primit numeroase premii, printre care o bursă la Getty Research Institute din Los Angeles, Premis Internacionals Terenci Moix și premiul NDR Kultur pentru non-ficțiune.Printre cărțile sale publicate de Hanser se numără ”Die Welt aus den Angeln” (2017) , „Was auf dem Spiel steht” (2017) și „Die Unterwerfung” (2022).

Paul Zsolnay Verlag este o editură de ficțiune fondată de Paul Zsolnay la Viena în 1924, care a publicat, printre altele, lucrări de Egmont Colerus, Heinrich Eduard Jacob, Heinrich Mann, Franz Werfel și H. G. Wells.De la înființarea sa în 1924 și până la „arianizarea” din 1938 a fost cea mai mare editură de ficțiune din Austria, atât în ceea ce privește numărul de lucrări publicate, cât și cifra de afaceri. Din 1996 face parte din Carl Hanser Verlag, cu sediul la München. Editura Zsolnay a publicat următorii scriitori români și scriitori originari din România:: Varujan Vosganian, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Herta Müller, Eginald Schlattner, Miklós Bánffy, Oskar Pastior, Liviu Rebreanu, Ioana Pârvulescu, Cătălin Mihuleac, Maria Bidian, Gerhardt Csejka și Agi Mishol.

Intrarea la festival este liberă.Programul complet al festivalului aici.