În contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și organizează ciclul „Cafeneaua Românească” online.
Cel mai recent eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online a avut loc în data de 27 mai 2020, în limba română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv. Invitații acestei ediții au fost prestigioșii muzicieni români Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, și Andrei Kivu – violoncel. În cadrul unei discuții intitulate „Interpreți români și muzica lumii”, alături de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, artiștii români au reflectat asupra condiției artistului în contextul situației actuale.
Adevărați ambasadori culturali și promotori al dezvoltării relațiilor bilaterale între România și Israel și cadre didactice, cei doi artiști au prezentat audienței: metodele prin care își continuă activitatea în învățământul vocațional în perioada restricțiilor actuale, precum și strânsele legături culturale construite de aceștia de-a lungul timpului cu Israel, fiind invitați de multiple ori să susțină concerte și ateliere la instituții de invățământ superior de profil din Israel. Discuțiile au fost intercalate cu fragmente muzicale din piesele românești și internaționale interpretate de cei doi artiști.
Întrebat despre cum a resimțit această perioadă restrictivă, Ion Bogdan Ștefănescu a menționat că anularea unor evenimente culturale importante, precum concerte alături de Filarmonica din București, orchestra de flaute sau turnee cu Trio Contraste în țară și în străinătate, „acest vid muzical și cultural mi-a produs o cădere de energie, astfel ca două luni nu am atins instrumentul”. Acest lucru a ajuns la final odată cu invitația de a participa la primul concert de muzica clasică transmis integral online din România, organizat în scopuri caritabile, în vederea strângerii de fonduri pentru spitalele din Câmpulung Muscel, la care a participat și pianistul Mădălin Voicu Jr. La rândul său, Andrei Kivu a mărturisit că a împărtășit sentimentul de vid cultural resimțit de Ștefănescu, din care a ieșit în cele din urmă pentru că i „s-a făcut dor de violoncel și de muzică”.
Despre latura multilaterală a carierei sale artistice, fiind prolific atât în muzică, cât și în literatură, Ion Bogdan Ștefănescu a afirmat că are „mai multe zone de debuseu artistic. Zona scrisului a venit dintr-un prea plin muzical, limbajul muzical este atât de abstract încât cuvântul a venit cumva să relaxeze această tensiune acumulată de-a lungul anilor.” Vorbind despre poezie, unde „cuvântul devine muzică, mai ales cuvântul rostit care, dacă este rostit bine, devine magie”, acesta l-a amintit pe părintele său, Eusebiu Ștefănescu, mare actor al scenei românești și „unul dintre cei mai buni recitatori ai României”, care l-a susținut în activitatea sa literară. Întorcându-se la muzică, Ștefănescu a descris instrumentul la care performează în prezent, un flaut de aur realizat de prestigioasa firmă Muramatsu, subliniind că „metalele din care se construiesc aceste instrumente sunt nobile de aceea și aura de nobilitate pe care instrumentul o degajă”. În continuarea programului, acesta a ales să interpreteze „Mocirița”, care este „melodia cea mai frumoasă din folclorul românesc, care lasă astfel patrimoniului universal folcloric această melodie de o sensibilitate cum rar se poate auzi pe pâmânt”.
Andrei Kivu,primul violoncelist român care a interpretat integralitatea celor șase suite de Bach într-un singur concert, la Paris în 2009, a afirmat că, de-a lungul carierei, „am reușit să transcriu câteva lucrări care sunt imposibil de cântat la violoncel”. Înainte de a interpreta live piesa „Kaddish” de Maurice Ravel, „o piesă care reunește Israelul și Franța”, acesta a mărturisit că pentru el „cea mai importantă întâlnire, datorită căreia mă aflu aici, a fost întâlnirea cu artistul David Hykes”.
Ștefănescu a apreciat interpretarea lui Kivu ca „o pace, o liniște și o anumită sensibilitate care îți stârnește foarte multe coarde sensibile”. În Israel, care „are rezonanțe puternice în sufletul meu”, a ajuns pentru prima dată la invitația compozitorului Vladimir Scolnic, alături de o delegație de instrumentiști și compozitori, pentru un master class și recital la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, oraș unde „reflexia luminii capătă niște rezonanțe metaforice în sufletul meu datorită clădirilor – acea piatra albă conferă o aură incredibilă acestui oraș. Acest spectru ciudat care planează asupra țării – starea de război continuu – se îndulcea datorită aceste lumini fascinante pe care acest oraș dumnezeiesc o are.” La initiațiva compozitorului Doron Kaufman, artistul român a interpretat o piesă de Debussy pe platoul legendarei cetăți de la Masada, unde „muzica aceea capătăa niște conotații cum nu mi-am imaginat”, în fața unui public de sute de persoane, majoritatea turiști, aflate în vizită la obiectivul turistic. Pe parcursul interpretării sale, pe zidul din spatele publicului, au poposit toate mierlele din zonă, care au ascultat piesa până la final, „până la ultimul sunet care se pierde”.
Vizionarea interpretării a unui fragment din piesa ”And After the Fire” de Doron Kaufman, a fost urmată, în finalul programului, de o discuție despre muzica contemporană. Andrei Kivu, care a susținut în 2019, la invitația ICR Tel Aviv, o seară muzicală memorabilă la Institutul Cervantes, dar a performat și împreună cu tineri muzicieni israelieni, a a apreciat că „trecerea de la Bach la muzica contemporană nu este un efort”. Ion Bogdan Ștefănescu a afirmat că „muzica contemporană îți oferă cele mai mari satisfacții. Școala de compoziție românească este poate chiar cea mai spectaculoasă, de mulți ani, din lume. Compozitorii contemporani sunt influențați de cei din epoca clasică, barocă, dar și invers. Cei contemporani îi influențează pe cei clasici prin interpretările noastre”. În acest sens a amintit de spectacolul „Visător la steaua singurătății”, un eseu poetic alcătuit și interpretat de Eusebiu Ștefănescu, o paralelă între Nichita Stănescu și Mihai Eminescu, în care „genialitatea lui Nichita ajunge să-l influențeze pe Eminescu prin noi”.
Andrei Kivu, violoncelist român de renume internaţional, este primul solist român de muzică clasică care a interpretat integralitatea suitelor lui Johann Sebastian Bach într-un singur concert. Andrei Kivu este şi singurul violoncelist român care a fost invitat să cânte la "Royal Festival Hall" (Londra), Lincoln Center (New York), Onassis Cultural Centre (Atena), Wiener Konzerthaus Neuer Saal (Vienna), Berghain (Berlin), "Wien Modern" (2002, Viena), "Warsaw Autumn" (2003, 2007), "Parramasala" (Sydney, 2011), "World Music Days" (1999, 2003, 2006). Experienţa şi talentul său au fost recompensate prin numeroase premii la concursuri internaţionale de prestigio.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”,profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara. Este doctor în muzică, din anul 2002, al Universității de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut” avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În afara studiilor amintite, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate. Este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondatorul „Barock Orchestra” și ”Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, publicând până în prezent numeroase volume de poezie și dramaturgie.
Seria de evenimente via internet a ICR Tel Aviv, „Cafeneaua online”, o continuare a consacratului proiect al ICR Tel Aviv, intitulat „Cafeneaua Românească”, a fost inaugurată în data de 26 martie. Alte evenimente în sistem „live streaming” din cadrul aceleași serii urmează să fie organizate în curând: conferințe, mese rotunde, discuții la care vor fi invitate personalități, specialiști din diverse domenii. ICR Tel Aviv va continua, în acest mod, seria tradițională de evenimente „Cafeneaua Românească”, un concept cultural în care vocea publicului joacă un rol principal.