Instalația „Podul/The Bridge“ a scenografului Adrian Damian la Cvadrienala de Scenografie de la Praga şi Spaţiu Perfomativ de la Praga

Ce înseamnă împreună? „Podul“ românesc invită vizitatorii să redescopere conexiunea reală la Cvadrienala de Scenografie de laPraga şi Spaţiu Perfomativ de la Praga.

România va fi prezentă la cea de-a XV-a ediție a Cvadrienalei de Scenografie şi Spaţiu Perfomativ de la Praga, în perioada 8-18 iunie 2023, cu instalația „Podul/The Bridge“ a scenografului Adrian Damian – proiect curatoriat de Dragoș Buhagiar, în secțiunea dedicată profesioniștilor – și cu standul studenților de la UNATC, organizat în cadrul secțiunii studențești. Institutul Cultural Român de la Praga se numără printre partenerii tradiționali ai evenimentului, alături de numeroase instituţii de prestigiu din Republica Cehă.

Cea de-a XV-a ediţie a Cvadrienalei de Scenografie şi Spaţiu Perfomativ de la Praga este un eveniment de anvergură, cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică, găzduind, din 1967, reprezentanți ai peste 70 de țări. Tema celei de-a XV-a ediții a Cvadrienalei este „RARE“, în sensul unor realități unice și brute create de artiști. Vor fi prezente concepte artistice inovatoare care vor conecta umanul cu mediul înconjurător, într-o lume care suferă de efectele post-pandemice. Pe parcursul a zece zile, vor fi organizate 64 de expoziții naționale și peste 500 de evenimente live, în peste 100 de locuri din centrul Pragăi, la care sunt așteptați peste 50.000 de vizitatori. Cvadrienala reunește cele mai bune proiecte de design performativ, scenografie și arhitectură teatrală, România fiind prezentă încă de la prima ediție.

Ceremonia dedeschidere va avea loc miercuri, 7 iunie 2023, ora 18:00, în Piața Holešovice din Praga (Bubenské nábř. 306, 170 00 Praha 7-Holešovice). Cu ocazia ceremoniei de deschidere, în intervalul orar 18:00 – 24:00, vor putea fi vizionate în premieră Expoziția Țări și Regiuni în holurile 11, 13 și 17, precum și Expoziția Studenților în spațiile exterioare.

Curatorul României la ediţia din acest an a Cvadrienalei de la Praga este celebrul scenograf Dragoș Buhagiar, președintele Uniunii Teatrale din România.

„Podul/The Bridge“ este o instalație artistică interactivă care pune sub semnul întrebării limitele înțelegerii conceptului de împreună. Suntem mai mult decât putem vedea, ne conectăm mai mult decât gândim, comunicăm mai mult decât exprimă cuvintele. Suntem molecule de apă, interacționăm și intereferăm, vibrăm și rezonăm și nicio întâlnire virtuală nu poate înlocui întâlnirea reală, față în față. Folosind multiple tehnologii multimedia, „Podul“ invită oamenii să meargă unul spre celălalt, să redescopere conexiunea adâncă a contactului vizual și să mediteze asupra modului în care corpurile noastre interacționează. Parcurgerea podului devine o experiență care poate revela nevăzutul, iar vizitatorul este, în același timp, observator și participant.

Adrian Damian este scenograf, creator de spații scenice și instalații multimedia inovatoare cu o predilecție pentru folosirea tehnologiei ca mijloc de expresie artistică. După absolvirea actoriei la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și-a continuat studiile cu un masterat în scenografie la UNATC București, finalizat în 2010, iar în prezent este doctorand la Universitatea de Artă Târgu Mureș. A semnat peste șaizeci de scenografii în teatre importante, colaborând cu regizori precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Răzvan Mazilu, Charles Chemin, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Vlad Massaci etc. Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuțiu, alături de care a realizat peste treizeci de spectacole dintre care Viața e vis sau Iarna, nominalizate de juriul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului, Domnul Swedenborg vrea să viseze și Cafeneau Pirandello – cele mai bune spectacole la Festivalul de Teatru Scurt Oradea sau Rambuku – cel mai bun spectacol al anului, UNITER, 2018. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost colaborarea cu faimosul regizor Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinoceriide Eugène Ionesco la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova în 2014. A fost distins cu multiple premii, precum Cea mai bună Scenografie, UNITER, 2016; Cea mai bună Scenografie, Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria, 2016; Cea mai bună Scenografie, Festivalul Teatrelor Maghiare, Kisvarda, Ungaria; Cel mai bun Scenograf, Uniunea Artistilor Plastici, 2015; premiul Omul Anului în Teatru, revista Cotidianul, 2017, etc.

În secțiunea dedicată școlilor de scenografie, România va fi reprezentată de un grup de 28 de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică„Ion Luca Caragiale” din București, instituție selectată să expună la Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga. Astfel, studenții de la Secția Scenografie din cadrul UNATC „I. L. Caragiale” București vor expune lucrări, fotografii, costume și machete realizate în ultimii patru anii de studiu.

Standul sudenților de la UNATC va fi inaugurat joi, 8 iunie 2023, ora 11:00, iar timp de două zile studenții și profesorii vor prezenta expoziția, conceptul grafic ce a stat la baza creațiilor scenografice, şi vor răspunde la întrebările publicului vizitator.

Profesorii coordonatori Maria Dore, Melda Jipa, Maria Ivan și Ștefan Gheorghiță Caragiu vor fi prezenți la Cvadrienală alături de studenții: Ioana Alexandra Butnariu, Irina Miclăuș, Clara Ștefana Dumitrescu Iftodi, Radu Ionuț Gheorghițoiu, Andrea Maria Pană, Andreea Elena Burlacu, Daria Florina Arsu, Adelina Georgiana Bîrză, Veronica Butucel, Matei Fulga, Sofia Miric Iorga, Maria Teodora Marin, Valentin Remus Pașcu, Iulia Maria Ștefana Picler, Alexia Bizadeea, Tinatin Gobejishvili, Anda Elena Lătărețu, Alisa Ioana Matei, Anda Maria Zaharia, Mara Bădică, Alexia Andreea Dobre, Ilinca Sabina Gavriliță, Maria Alexandra Ordean, Victor Andrei Pavel, Alexandra Secăreanu, Marta Ioana Sersescu, Iulia Theodora Vișinescu, Cristian Niculae Teodor.

Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc în data de 13 iunie, la Teatrul Jatka78din Piața Holesovice, în prezenţa curatorilor și scenografilor tuturor ţărilor participante.