Impresii comparate în context european la 150 de ani de la războiul austro-italo-prusac (1866)

Profesorul universitar Florin Ţurcanu va participa alături de istorici si experți din Austria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia și România la programul internațional de cercetare dedicat războiului austro-italo-prusac din 1866, la Universitatea din Nancy, în 29 și 30 septembrie.


Cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, profesorul universitar Florin Ţurcanu va contribui la acest program de cercetare și va analiza schimbările generate de numirea „prințului străin" și urcarea regelui Carol I pe tronul Principatelor Unite.

În 10 mai 1866, noul domnitor al românilor, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ales în urma unui plebiscit, sosea la Bucureşti şi jura pe Evanghelie să păzească legile ţării, să-i menţină drepturile şi integritatea teritoriului. A fost votată o constituţie, după modelul celei belgiene, una dintre cele mai liberale din Europa acelor ani, iar noua dinastie a fost recunoscută şi de Turcia, încă putere suzerană.

Programul este inițiat de Universitatea din Lorraine și de Centrul de cercetare academică în domeniul istoriei (CRULH), și propune șase sesiuni de cercetări despre: peisajul general al anului 1866, memoria și conștiința colectivă a italienilor, a nemților și a austriecilor fată de razboiul din 1866, politica externă rusă, Polonia, Danemarca și Franța în timpul războiului din 1866. Vor fi abordate subiecte punctuale precum: urcarea prințului Carol I pe tronul Principatelor Unite, sașii din Transilvania, vizita ultimei împărătese a Franței, Eugénie de Montijo, în Lorena, confruntările militare de la Custozza și Sadowa.

Florin Ţurcanu este profesor de istorie comparată la Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Ştiinţe Politice, şi cercetător la Institutul de Studii Est-Europene din București.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Italian din Strasbourg și al consulatelor generale ale Austriei și României din Strasbourg. 


Perioada: 29-30 septembrie 2016

Loc: Université de Lorraine, Maison des Sciences de l'Homme (MSH - Nancy), Salle 002, 91 avenue de la Libération, 54052 Nancy, France