IBIDA. Un oraș roman la marginea Imperiului

IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului IBIDA Un oras roman la marginea Imperiului

LA FRONTIERA IMPERIULUI: SITURILE ARHEOLOGICE DIN DACIA ROMANĂ ȘI DIN MOESIA INFERIOR

IBIDA. Un oraș roman la marginea Imperiului

26 mai, orele 16:00-19:00, la sediul Accademia di Romania din Roma, Piazza José de San Martin nr. 1, 00197 Roma 

( înscriere obligatorie înainte de 24 mai).


Accademia di Romania din Roma, Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Sassari, organizează joi 26 mai 2022, sub patronajul Asociației Internaționale de Arheologie Clasică, al Academiei Române din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român, un seminar de prezentare a rezultatelor cercetărilor arheologice românești, axat pe realitățile celor mai importante situri arheologice din Dacia Romană și Moesia Inferior, intitulat Ibida. Un oraș roman la marginea Imperiului. Seminarul face parte din evenimentele care marchează Centenarul Școlii Române din Roma. 


Vorbitori:

Mihaela Iacob (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simiondin Tulcea/Ministerul Culturii, București), 20 de ani de cercetare arheologică sistematică în Ibida. Bilanț și perspective/ 20 anni di ricerca archeologica sistematica a Ibida. Bilancio e prospettive;

Lucrețiu Mihăilescu-Bîrliba (UAIC Iasi), Considerații istorice despre Ibida în timpul Principatului, bazate pe izvoare epigrafice/ Considerazioni storiche su Ibida durante il Principato, basate su fonti epigrafiche;

Alessandro Teatini (Università degli Studi di Sassari), Noua biserică din afara zidurilor din Ibida: ipoteză de lectură în raport cu bisericile din interiorul cimitirelor din provincia Scythia./La nuova basilica extra muros di Ibida: ipotesi di lettura alla luce delle basiliche cimiteriali nella provincia Scythia.

Prezidează Alessandra Capodiferro, președinte AIAC


Cea mai importantă nouă cercetare de pe malul drept al Dunării în Moesia Inferioară celebrează cele două decenii de la naștere. Ca urmare a unei colaborări instituționale exemplare, cetatea Ibida (Slava Rusă, județul Tulcea) s-a impus deja în mediul științific cu rezultate spectaculoase. Grupul de cercetare include și specialiști italieni de la Universitatea din Sassari.

Cetatea Ibida (situată în partea central-nordică a Dobrogei) ocupa o suprafață de 24 ha în perioada romană târzie, fiind cea mai mare de pe teritoriul României de astăzi, pentru perioada respectivă. Orașul este menționat de Procopius din Cesarea și de Teofilact Simocatta. Deși cercetările arheologice există încă de la începutul secolului trecut, săpăturile sistematice propriu-zise au început în anul 2001. În urma acestora, până astăzi, au fost descoperite mai multetronsoane ale zidului roman târziu, două turnuri, o poartă, mai multe străzi și monumente din aceeași perioadă; de asemenea, au fost excavate 200 de morminte din secolele II-VI d.Hr. Cel mai spectaculos monument este mormântul familiei Tudorka, descoperit în 2001. În ultimii ani au fost scoase la lumină urme ale așezării romane târzii, care până atunci fuseseră prezente în cercetările arheologice doar prin descoperiri izolate. Trei diplome militare purtând aceeași dată (14 august 99) oferă noi posibilități de interpretare a statutului fortăreței din perioada romană timpurie (sec. I-III d.Hr.), iar descoperirea recentă a unei biserici (probabil coemeterialis) oferă noi date despre Creștinism în Ibida. Intervențiile vor viza prezentarea generală a chestiunilor arheologice și istoricul cercetărilor la Ibida (Mihaela Iacob), fișa epigrafică a sitului Ibida (Lucrețiu Mihailescu-Bîrliba) și problema creștinismului și în special a bazilicii coemeterialis din Ibida (Alessandro Teatini).

Misiunea Arheologică Italiană în România a Universității din Sassari, în baza protocolului de cooperare cu Institutul de Cercetare Eco-Muzeal (ICEM) din Tulcea, efectuează cercetări arheologice în situl Ibida începând cu anul 2013, cu contribuțiile financiare alocate de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperare Internațională din Italia. Proiectul de cercetare, denumit „Ibida. Un oraș roman la marginea imperiului, necropolele sale, teritoriul său”, se înscrie în seria de cercetări științifice desfășurate în zonă datorită angajamentului ICEM, care a fost întotdeauna prezent în mod activ în cercetările istorico-arheologice de pe teritoriul Dobrogei. Misiunea Arheologică Italiană colaborează din 2019 cu colegii români și studenții acestora în conducerea săpăturii la o importantă structură, și anume cea a unei biserici creștine timpurii construită în afara zidurilor, în zona cimitirului: clădirea a fost identificată la câțiva zeci de metri nord de zidul perimetral, în cursul lucrărilor de cartografiere ortofotografică a întregului oraș antic.



Mai multe informații și înscrieri: accadromania@accadromania.italexandra.boanta@icr.ro

Din cauza restricțiilor legate de virusul Corona, prezența la acest eveniment este posibilă doarpe bază de rezervare. Un număr limitat de participanți va fi admis, iar intrarea va fi condiționată de prezentarea Certificatului Verde Covid-19 (Green Pass - EU Digital COVID Certificate). În interior, obligația de a purta masca și distanța interpersonală de minim 1 metru. Camerele au o capacitate limitată cu respectarea distanței fizice prevăzute pentru siguranța vizitatorilor.


Comunicat presa Comunicato stampa