Focus România la Festivalul de Film Short Waves de la Poznań

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea românească la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraje de la Poznań – Short Waves Festival, care are locîn perioada 14-19 iunie 2022.Anul acesta, unul dintre punctele importante ale programului este Focus România, o amplă prezentare a cinematografiei românești, pregătită în colaborare cu Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF. La Poznań vor fi prezentate 16 filme românești, majoritatea premiere poloneze. În plus, o selecție de cinci filme va apărea și pe platforma online Filmchief Hub și va fi accesibilă spectatorilor din întreaga lume. Programul de filme va fi însoțit de întâlniri și discuții cu invitații din România: Oana Ghera, curatoarea programului românesc și membră a juriului secțiunii Urban View, cineastele Andreea Borțun și Alina Manolache, coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, membră a juriului secțiunii Dances with Camera.

Short Waves Festival înseamnă peste 100 de evenimente, prezentarea a aproximativ 300 de filme și prezența industriei de film din întreaga lume. Ediția din acest an se derulează sub deviza „E de-ajuns o scânteie!” (Light a Spark) și va fi realizată hibrid, online și offline.

Secțiunea Focus România este alcătuită din trei programe, având ca scop prezentarea diversității tematice, stilurilor și formelor cinematografice existente pe scena contemporană a filmului de scurtmetraj, precum și abordarea unei serii de teme care pot oferi spectatorilor o mai bună înțelegere a contextului social și cultural al României de astăzi. Selecția filmelor cuprinde producții de ficțiune cu trimitere la Noul Val Românesc, animații ingenios create, filme experimentale surprinzătoare și documentare provocatoare de tipul found footage, toate redând un peisaj cinematografic plin de viață, care așteaptă să fie descoperit.

Focus România – evenimente cu prezență fizică:

· Programul Dobre intencje / Bune intenții, 14.06.2022, ora 16.30, Cinema Muza, sala 2

· Programul Szukając połączenia / Căutând legături, 15.06.2022, ora 18.15, Cinema Muza, sala 2

· Programul Tęsknota za przynależnością/ Dorința apartenenței, 16.06.2022, ora 20.30, Cinema Muza, sala 2

· Eveniment Industry și întâlnire cu invitații români, 16.06.2022, ora 17.30, terasa Cinematografului Muza

Programul Bune intenții

Încadrate stilistic în tradiția neorealistă bine definită a cinematografiei românești, filmele cuprinse în acest program portretizează societatea marcată de divizări și individualisme.Aici legăturile de familie și valorile tradiționale definesc majoritatea interacțiunilor sociale, iar persoanele din exterior sunt percepute ca potențiali dușmani. Rând pe rând, eroii filmelor elogiază valori precum comunitatea, generozitatea, credința. Îndeamnă la responsabilitate și avertizează asupra păcatului ipocriziei. Consideră că sunt mai presus de prejudecățile comune, însă acțiunile lor sunt oricum determinate de acestea – indiferent de bunele lor intenții. Dar cine ar trebui să decidă ce e bine și ce e rău într-un loc în care fiecare e nevoit să se descurce pe cont propriu?

Ultimul drum spre mare, r. Adi Voicu, România, 2019, ficțiune

Haine negre, r. Octav Chelaru, România, 2017, ficțiune

Candy Can, r. Anton Octavian, România, 2021, animație

Contraindicații, r. Lucia Chicoș, România, 2020, ficțiune

Interfon 15, r. Andrei Epure, România, 2021, ficțiune

Programul Căutând legături

Învăluite într-o atmosferă de basm (chiar dacă uneori amintește de un coșmar), filmele din acest program vorbesc despre nevoia eroilor lor de a fi în contact cu ceilalți. Montajul fragmentar, cursivitatea camerei, lumina senzuală și compozițiile sonore vibrante aduc o abordare aproape suprarealistă, opusă imaginii convenționale a peisajului cinematografic românesc. Rupți din context, închiși în lumile și/sau relațiile lor claustrofobe, eroii evadează adâncindu-se în vis, droguri sau mediul natural luxos, mereu în căutarea propriei reflectări în sentimente și nevoi străine. Țigara fumată în comun, o melodie, o atingere ireală sau un sărut flămând sunt moduri de a comunica sentimente atunci când cuvintele nu mai valorează nimic.

Când noaptea se întâlnește cu zorii, r. Andreea Borțun, România, 2021, ficțiune

Patul lui Procust, r. Andrian Împărațel, România, 2018, ficțiune

Aprilie, vis, r. Andrei Inizian, România, 2017, ficțiune

Basmofilia, r. Tudor Jurgiu, România, 2020, ficțiune

Cântec de leagăn, r. Paul Mureşan, România, 2021, animație

Programul Dorința apartenenței

Nu iau parte la această realitate – spune subiectul care îl întruchipează pe naratorul primului film din program. E trăsătura comună care îi unește pe toți eroii umani și non-umani ai filmelor. Titlurile reunite aici, complet diferite din punct de vedere formal, sunt legate de o anumită înclinație spre stagnarea în spații pustii, care determină sentimentul atotcuprinzător de rătăcire și alienare. Pierderea legăturii primordiale cu mama sau pierderea pentru totdeauna a mamei, dorul de perioada dispărută a copilăriei sau incapacitatea de a fi tu însuți în propria familie ori în lume sunt teme a căror rădăcină este dorința indescriptibilă a apartenenței.

I am here, r. Alina Manolache, România, 2020, documentar

Eram somnambul când am văzut toate acele culori, r. Bogdan Balla, România, 2021, experimental

Mama mea e numai una, r. Teona Galgoțiu, România, 2018, experimental

Kaimos/Amar, r. Sarra Tsorakidis, România, 2021, ficțiune

Invizibilii, r. 4inaroom, România, 2020, animație

Trofeul tinereții, r. Răzvan Oprescu, România, 2019, documentar

Program de filme online

Pe tot parcursul săptămânii de festival, spectatorii vor putea urmări o selecție de filme special alcătuită și adaptată realității prezentării online. Programul va fi accesibil timp de șase zile, fără restricții geografice, pe platforma de streaming Filmchief Hub. Accesul la platformă se poate face cumpărând bilet sau abonament pe pagina www.shortwaves.filmchief.com/hub sau pe site-ul This Is Short – www.thisisshort.com.

Selecția românească:

Basmofilia, r. Tudor Jurgiu, România, 2020, ficțiune

Invizibilii, r. 4inaroom, România, 2020, animație

Haine negre, r. Octav Chelaru, România, 2017, ficțiune

Cântec de leagăn, r. Paul Mureşan, România, 2021, animație

Când noaptea se întâlnește cu zorii, r. Andreea Borțun, România, 2021, ficțiune