Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României organizate de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Evenimente dedicate Zilei Nationale a Romaniei organizate de  Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia

Expoziţia "The Light Behind the Wall" de Dragoş Pătraşcu în Noua Galerie a IRCCU Veneţia

Vineri, 4 decembrie 2015, orele 18.00 în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a avut loc vernisajul expoziției "The Light Behind the Wall" aparţinând artistului ieșean Dragoş Pătraşcu.

Proiectul „vorbeşte" despre explorarea miezului ascuns al lucrurilor şi despre întâlnirea, bulversantă şi aparent întâmplătoare cu o realitate mai profundă, prin întâmplări, prin oameni, prin lucruri și, în acelaşi timp, printr-o rememorare a unor stări de spirit dintr-un trecut colectiv.

Artistul a prezentat prin lucrările sale despre trăirea personală, uneori dramatica, alteori ironică (autoironică), a unor mituri (vechi şi moderne) care se reflecta ca atare în expresiile contrastante din desenele  „tactile" în pastă neagră de acrilic, pe fond roşu sau alb. Obiectul (personajul) se pierde în mulţime, devine corp comun cu ea, o parte din întreg, un detaliu, reducându-i-se chiar importanţa conceptuală, metaforică. Se transformă într-un „pion'", o piesa dintr-un puzzle ce are rolul de a reconstrui întregul de fiecare dată.

În același timp el îşi păstrează personalitatea şi unicitatea, dorindu-şi să atragă atenţia, să fie „luat în seamă". Este o trimitere la mulţimile urbane, la dorinţa de a ieşi în evidenţă, dar şi la însingurare.  O mulţime în care se prefigurează ierarhii, fiecărui obiect-personaj fiindu-i atribuit un soclu.

Dragoş Pătraşcu (n. 1954) este absolvent al Academiei de Arte „G. Enescu", Facultatea de Arte plastice, decorative și design din Iaşi, profesor universitar la catedra de grafică a Universităţii de Arte „G. Enescu" din Iaşi. Este autor a numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate fiind distins cu numeroase premii (http://www.uapriasi.ro/dragos-patrascu/)

La vernisajul evenimentului au participat peste 40 de persoane printre care amintim pe prof. Gianfranco Giraudo - istoric, Gianfranco Chinellato - poet şi istoric de artă, precum şi public veneţian.

La vernisajul evenimentului au intervenit prof. Rudolf Dinu, directorul Institutului Român de la Veneţia, prof. Dragoş Pătraşcu, autorul expoziţiei şi Alexandru Damian, coordonatorul proiectului. 

Expoziţia poate fi vizitată în intervalul 4-30 decembrie 2015, de luni până vineri între orele 10-12 şi 16-19. Intrarea este liberă.

Turneul grupului "Trio Tezaur III în Italia" 

Cu ocazia Zilei Naționale a României Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția susțin turneul grupului Trio Trezaur III, turneu ce se va desfășura în cinci orașe din Italia: Regio-Emilia, Bologna, Modena, Parma și Imola.  Concertele susținute de membrii grupului Trio Tezaur III: Gavril Chiș - violonist, Ciprian Roman - solist, Andrei Băbuț - contrabas, Leonard Negrea - țambal, Ciprian Negrea - acordeon, Eugen Lang - chitară, alături de invitații speciali: soprana Oana Găescu și Pr. Constantin Totolici, vor avea loc în perioada 4 - 8 decembrie 2015 după cum urmează:

Reggio Emilia - 4 decembrie 2015, ora 18:00: Chiesa del Cristo (Via del Cristo nr. 1)

Bologna - 5 decembrie 2015, ora 19:00: Teatro Centofiori (Via Gorki nr. 16)

Modena - 6 decembrie 2015, ora 13:00: Chiesa San Bartolomeo (Via dei Servi nr. 16)

Parma - 7 decembrie 2015, ora 18:00: Chiesa Santa Maria del Quartiere (Piazzale Guido Picelli nr.1)

Imola - 8 decembrie 2015, ora 18:00: Sala concerti del Seminario Arcivescovile (Via Montericco  nr. 5/A)

Turneul, intitulat Deschide ușa creștine/ Că venim din nou la tine, este susținut financiar de Institutul Cultural Român și este organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și cu sprijinul Consulatului General al României la Bologna. Programul va include colinde tradiționale românești și lucrări de J.S. Bach, C. Frank etc. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Violonistul Gavril Chiș, reprezentatul Trio Tezaur, a urmat cursurile Hochschule fur Musik und Theater din Hamburg, Universität fur Musik und Kunst  din Viena și ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"  din Cluj-Napoca. A beneficiat de burse la instituții muzicale prestigioase din Europa. Este inițiatorul Proiectului de muzică clasică din cadrul Masteratului  la Academia de Muzica „Gheorghe Dima". Cu Trio Tezaur a reprezentat  România la Simpozionul  Europa-Forum „Rumänien Entspurt in Die EU" de la Frankfurt.

Expoziţia „La realtà di Venere" de Andrei Ciurdarescu în Mica Galerie a IRCCU Veneţia

Luni, 7 decembrie 2015, orele 18,00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a avut loc vernisajul expoziţiei „La realtà di Venere" de Andrei Ciurdărescu.

Proiectul expozițional "La realtà di Venere" este o cercetare de lunga durată pe care artistul a întreprins-o prin diferite modalităţi de introspecţie vizuală, asupra  imaginii lui Venus, ca un simbol mulți-fațetat şi polisemantic al culturii europene.

Modificarea şi reconstrucţia acestei forme sculpturale reprezintă un punct de pornire pentru investigarea unei infinităţi de forme şi imagini în care forţele creaţiei artistice, raportul omului cu materialul de lucru precum şi conservarea întâmplării, a momentului, ca o modalitate de surprindere a unui natural inevitabil, vin sa sublinieze şi să certifice o serie întreagă de preocupări faţă de reconsiderarea şi reconstrucţia formei simbol şi adaptarea sa unui nou context socio-cultural.

Venus nu reprezintă doar o imagine frumoasă în artă şi istorie, este fără doar şi poate o imagine simbol a întregii Europe, emblemă a reperelor estetice şi culturale pe întreg parcursul istoriei.

Contextul în care se află Europa în acest moment, precum şi crizele pe care le-a traversat şi le traversează momentan, motivează analiza unor reconstrucţii de valoare, într-un context al dinamicii specific post-modernităţii.

Un frumos mutilat, degradat şi reconstruit recompune şi completează o stare şi un raport al obiectului artistic cu o realitate imediată, atât prin transpunerea artistului cât şi a publicului.

Andrei Ciurdărescu, unul dintre artiştii formaţi în Şcoala de la Cluj între anii 2003-2014, este rezident pentru un an la Accademia di Romania din Roma, ca bursier „Vasile Parvan", bursă acordată de Statul român în domeniul artelor vizuale. Locuind la Roma, a continuat proiectele sale de cercetare artistică ce sunt în strânsă legătură cu realități culturale contemporane care subliniază acele raporturi subtile ale spațiului şi ale schimburilor între om şi natură, între om şi spațiu, prin reconsiderări ale realității imediate.

Pentru ulterioare informaţii: http://www.andreiciurdarescu.ro/#/about/

La vernisajul evenimentului au participat peste 40 de persoane printre care amintim pe prof. Gianfranco Chinellato - poet şi istoric de artă, Anna Rosa Mancini - scriitoare veneţiană sau pe Gabriele Romeo - ziarist şi critic de artă, precum şi public veneţian.

Expoziţia a putut fi vizitată în intervalul 7-20 decembrie 2015 de luni până vineri între orele 16-19. Intrare liberă.