Daniel Cristea-Enache: „Posteritatea este cel mai bun judecător“

„Posteritatea este cel mai bun judecător“, afirmă criticul literar Daniel Cristea-Enache în prelegerea sa despre construcția canonică literară, comparată cu o piramidă – cu vârful în sus sau în jos, în funcție de perspectiva noastră. Observând că în ultimii 30 de ani, în ciuda libertății depline, au apărut relativ puține titluri valoroase față de cele scrise în comunism, criticul menționează câteva nume importante ale canonului literar românesc, evocând proiectul revistei „România literară“, dedicat Centenarului, care a avut ca finalitate realizarea a două liste canonice: „100 de titluri de proză din ultima sută de ani (1918-2018)“ și „100 de poeți“. Ascultați prelegerea „Lista canonică a literaturii române“, susținută de criticul literar Daniel Cristea-Enache în cadrul proiectului „Platforma discuțiilor literare”, inițiat de Centrul Cărții. Cele două liste canonice la care face referire pot fi consultate aici:bit.ly/38Up8Bf

14 iulie 2020 - VIDEO: Daniel Cristea-Enache - „Lista canonică a literaturii române“

***

O serie de prelegeri online, susținute de scriitori, critici literari și editori, a fost lansată de Centrul Cărții pe canalul YouTube. În perioada 1-7 iulie 2020, Institutul Cultural Român a prezentat prelegerile susținute online de scriitorii Angelo Mitchievici, Sorin Lavric, Ioan Moldovan, Gabriel Chifu, Mihók Tamás, Vasile Spiridon și Nicolae Manolescu. Materialele înregistrate pot fi vizionate AICI

***

8 iulie 2020 - VIDEO: Cristian Pătrășconiu - Tendințe culturale europene

Cum a fost redesenată „harta fericirii noastre“ în pandemie? Suntem mai umili, mai atenți la cei de lângă noi, mai inteligenți? Scriitorul Cristian Pătrășconiu vorbește despre criză și valori, conturând viziunea sa asupra perioadei dificile pe care o traversăm, analizată schematic din perspectivă antropologică, filozofică/etică, religioasă, mitologică/literară, economică, psihologică, pedagogică, politică, mediatică, instituțională, dar și din punct de vedere medical. Amintind că, într-un dialect chinez, termenul „criză“ este rezultatul asocierii a două ideograme, „primejdie“ şi „oportunitate“, scriitorul atrage atenția asupra oportunităților pe care le are intelectualul: „cu ochelari culturali putem gândi criza și o putem lua în posesie“. Nu în ultimul rând, vorbind despre „sfârșitul competenței“ (Tom Nichols), Pătrășconiu amendează inflația de pretinși specialiști, precum și ceea ce el numește „conspirativita“, pledând pentru practicarea unui „scepticism activ“ (Luc Ferry).

9 iulie 2020 - VIDEO: Nicolae Prelipceanu - Biografia cărților noastre

Pornind de la ideea că „istoria se repetă, dar se și rescrie“, scriitorul Nicolae Prelipceanu alege să vorbească despre mecanismele ocultării unor adevăruri neconvenabile. Citând din lucrarea cercetătoarei britanice Catherine Nixey, „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică“ (2018), amintind și concluziile istoricului Edward Gibbon (1737-1794) referitoare la prăbușirea Imperiului Roman sau conceptul orwellian de Minister al Adevărului, Prelipceanu supune atenției episoade celebre ale istoriei omenirii în care valori culturale au fost distruse din cauza intoleranței. Un critic al cenzurii de orice fel – incluzând în această categorie chiar și „corectitudinea așa-zis politică“ – scriitorul pledează pentru cunoaștere și adevăr într-o societate în care „rescrierea propriei biografii“ rămâne de cele mai multe ori neamendată.

10 iulie 2020 - VIDEO: Vasile George Dâncu - Scriitori și editori

Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană – decorată cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” – vorbește despre succesul cărților și despre strategia editurilor de adaptare la condițiile de criză, prin consolidarea unei piețe de carte online sau prin crearea unor biblioteci virtuale cu cărți electronice puse la dispoziție gratuit. Amintind de volumul „O istorie a bestsellerului“ de Frédéric Rouvillois, scriitorul subliniază că, în ceea ce privește bestsellerul, fenomenul scapă explicației raționale, fiind adesea un succes imprevizibil, de scurtă durată, însă un longseller rezistă în timp, ceea ce demonstrează valoarea sa.

13 iulie 2020 - VIDEO: Ioan Holban - Tendințe culturale europene

„Cred că este o lume în surpare – aceea pe care o cunoaștem noi și în care am trăit noi –, și o cultură în surpare, pentru a se naște altă cultură, pentru că s-a schimbat paradigma de sensibilitate“, afirmă scriitorul și criticul literar Ioan Holban, arătând că trăim astăzi într-o cultură a fricii și a urii, în care trecutul este distrus, statuile sunt dărâmate, iar cenzura este reactivată, într-o epocă în care valorile clasice sunt negate. Amintind volumul „Noile religii seculare: corectitudinea politică, tehnologiile viitorului, transumanismul“ (2018) semnat de Nicu Gavriluță, Ioan Holban atrage atenția că secularizarea se petrece în toate zonele spirituale, afectând inclusiv raportul nostru cu noi înșine - „secularizarea sufletelor“. Ascultați prelegerea despre neomarxism, extremă dreaptă, christianofobie, Covid-19, susținută de scriitorul Ioan Holban în cadrul proiectului „Platforma discuțiilor literare“, inițiat de Centrul Cărții.